Breaking News
24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΕΛΠΙΔΟΦOΡΟΣ: ΛΥΠAΜΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝA ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔYΝΗ ΠΟΥ AΘΕΛA ΜΟΥ ΠΡΟΚAΛΕΣΑ ΣΕ ΚΎΠΡΙΟΥΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟYΣ ΑΔΕΛΦΟYΣ ΜΟΥ
Ο ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΗΠΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΔΕΝΔΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΣΤΗΝ ΒΡΕΤΑΝΙΑ – ΠΤΩΧΕΥΟΥΝ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ
ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΓΙΑ ΓΥΑΛΙΑ ΟΡΑΣΕΩΣ 2021: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ – ΟΔΗΓΙΕΣ ΒΗΜΑ – ΒΗΜΑ
ΑΠIΣΤΕΥΤΟ: ΕΔΕ ΑΝΤI ΕΠΑIΝΩΝ ΑΠO ΤΟ ΑΡΧΗΓΕIΟ ΓΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟYΣ ΠΟΥ ΑΠEΤΡΕΨΑΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝIΑ ΚΡΑΤΟΥΜEΝΟΥ
ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΚΗΝΗ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ
ΑΝΤΙΔΙΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ 6ΧΡΟΝΟΥ ΠΟΥ ΣΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΕ ΤΕΛΕΦΕΡΙΚ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ
“ΚΑΜΠΑΝAΚΙ ΚΙΝΔYΝΟΥ” ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞEΛΙΞΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜIΑΣ ΣΤΗ ΒOΡΕΙΑ ΕΛΛAΔΑ “ΧΤYΠΗΣΕ” Η Μ. ΓΚAΓΚΑ
«ΗΤΑΝ 4 ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ 200 ΑΠ’ ΕΞΩ» – Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΚΑΤΑΛΗΨΗ
ΕΥΡΩΠΗ
ΣΤΟΝ ΑEΡΑ» ΚΟΙΝΟΤΙΚA ΚΟΝΔYΛΙΑ – Η ΚΟΜΙΣΙOΝ ΖΗΤA ΑΠO ΤΗΝ ΑΘHΝΑ ΔΙΑΦAΝΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘHΣΕΙΣ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Ελλάδα να δημιουργήσει έναν «ανεξάρτητο» μηχανισμό για την παρακολούθηση και την αποφυγή επαναπροωθήσεων (pushbacks) μεταναστών στα σύνορά της, ως προϋπόθεση για να απελευθερώσει επιπλέον 15.83 εκ ευρώ κοινοτικά κονδύλια που έχει ζητήσει η Αθήνα, αξιωματούχος της Κομισιόν αποκάλυψε στο EURACTIV στις Βρυξέλλες.

«Η δημιουργία ενός ανεξάρτητου και αξιόπιστου μηχανισμού παρακολούθησης θα βοηθήσει στην πρόληψη των παραβιάσεων των θεμελιωδών δικαιωμάτων στα σύνορα και θα διασφαλίσει ότι υπάρχουν διαδικασίες για την αποτελεσματική διερεύνηση τυχόν καταγγελιών τέτοιων παραβιάσεων», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο EURACTIV.

Ο αξιωματούχος της ΕΕ πρόσθεσε ότι η Κομισιόν έχει καταστήσει σαφές στην ελληνική κυβέρνηση ότι είναι σημαντικό οι ελληνικές αρχές να καθιερώσουν γρήγορα έναν τέτοιο μηχανισμό.

«Τώρα περιμένουμε περισσότερες λεπτομέρειες από τις ελληνικές αρχές προτού μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγησή μας [για το αίτημα πρόσθετης χρηματοδότησης]», σημείωσε ο αξιωματούχος.

Ο εκπρόσωπος της ΕΕ επανέλαβε την «βαθιά ανησυχία» της Κομισιόν σχετικά με τις αναφορές και τους ισχυρισμούς για επαναπροωθήσεις (pushbacks) και κακή μεταχείριση λέγοντας ότι τις λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη.

«Η Επιτροπή συνεχίζει να καλεί όλα τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη να διερευνήσουν πλήρως και αξιόπιστα όλους αυτούς τους ισχυρισμούς, να διαπιστώσουν τα γεγονότα και να λάβουν τις απαραίτητες ενέργειες παρακολούθησης εάν και όταν διαπιστωθεί παράβαση», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Η Ελλάδα βρέθηκε πρόσφατα στο προσκήνιο όταν αρκετές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι πραγματοποιεί παράνομες επαναπροωθήσεις στην ξηρά και τη θάλασσα.

«Οι ελληνικές συνοριακές δυνάμεις κρατούν βίαια και παράνομα ομάδες προσφύγων και μεταναστών πριν τους επιστρέψουν συνολικά στην Τουρκία, κατά παράβαση των υποχρεώσεών τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο», ανέφερε πρόσφατα η Διεθνής Αμνηστία σε ανακοίνωσή της.

Η Αθήνα απορρίπτει τους ισχυρισμούς ως αβάσιμους. Ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης απάντησε ότι αυτοί οι ισχυρισμοί βασίζονται σε πλάνα ή μαρτυρίες που παρέχονται από τη χώρα αναχώρησης.

«Πολλές υποθέσεις έχουν διερευνηθεί, και από την ίδια την ΕΕ, και οι αναφορές δεν έχουν βρει στοιχεία για παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ», είπε.

Ευρωβουλευτής: η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα

Τον Ιούνιο, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να χαρακτηρίσει την Τουρκία ως «ασφαλή χώρα» για αιτούντες άσυλο από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και τη Σομαλία.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι οι αιτούντες άσυλο που έρχονται στην Ελλάδα από την Τουρκία μπορούν να απελαθούν ανεξάρτητα από τη βάση του αιτήματός τους.

Η Ευρωπαία Επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής Ίλβα Γιόχανσον δεν είδε τίποτα «περίεργο» στην κίνηση της Ελλάδας, αλλά είπε ότι κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά.

Η Μαρία Γουόλς, ευρωβουλευτής από το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), δήλωσε στο EURACTIV ότι ο χαρακτηρισμός της Τουρκίας ως ασφαλής χώρα δεν ήταν η σωστή απόφαση.

«Εμείς, οι Ευρωπαίοι, πρέπει να κοιτάξουμε τον εαυτό μας και να καταλάβουμε γιατί αισθανόμαστε άνετα να αποκαλούμε την Τουρκία μια ασφαλή τρίτη χώρα, η οποία αποχώρησε από τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης».

Η Ιρλανδή ευρωβουλευτής, η οποία επισκέφθηκε την περασμένη Παρασκευή το ΚΥΤ του Μαυροβουνίου στη Λέσβο ένα χρόνο μετά την πυρκαγιά της Μόριας, υπογράμμισε την κακοποίηση γυναικών καθώς και εγκλήματα μίσους και διακρίσεις που βιώνουν οι ακτιβιστές της κοινότητας LGBTQ στην Τουρκία.

Η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC), μια ανθρωπιστική ΜΚΟ, δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα μια έκθεση που υποδηλώνει ότι οι πρόσφυγες στη Λέσβο εξακολουθούν να ζουν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες.

Η ακτιβίστρια Αγγελική Καλογερίδη δήλωσε στο EURACTIV ότι το 63% των αιτούντων άσυλο στον καταυλισμό είναι Αφγανοί και από αυτούς, το 95% ανέφερε ότι αντιμετώπισε κατάθλιψη τον τελευταίο χρόνο.

Η Καλογερίδη επίσης εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με την απόφαση να θεωρηθεί η Τουρκία ασφαλής χώρα, ισχυριζόμενη ότι έχει δημιουργήσει μεγάλη αγωνία στους αιτούντες άσυλο.

Ειδικά για τους αιτούντες άσυλο από το Αφγανιστάν, οι οποίοι έχουν απορριφθεί δύο φορές, είπε ότι είναι κυριολεκτικά εγκλωβισμένοι στο νησί καθώς δεν μπορούν να επιστρέψουν στο Αφγανιστάν των Ταλιμπάν ή την Τουρκία, όπου δεν μπορεί να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους.

«Χρειαζόμαστε περισσότερες διευκρινίσεις για το λόγο που η Τουρκία χαρακτηρίστηκε ως ασφαλής χώρα για αυτούς, όταν δεν είναι», είπε.

Mε πληροφορίες από: Από Pol Afonso and Sarantis Michalopoulos | EurActiv.com and EurActiv.gr

Photo: Ο αξιωματούχος της ΕΕ πρόσθεσε ότι η Κομισιόν έχει καταστήσει σαφές στην ελληνική κυβέρνηση ότι είναι σημαντικό οι ελληνικές αρχές να καθιερώσουν γρήγορα έναν τέτοιο μηχανισμό. [Shutterstock/Nicolas Economou]

 

 

Πηγή: Euractiv.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *