ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
ΣΤΟΝ ΑΓΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΟ ΤΑΡΠΟΝ ΣΠΡΙΝΓΚΣ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ – ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, στο Τάρπον Σπρίνγκς της Φλόριντα παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία των Θεοφανείων ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι, ομογενείς και μη, έδωσαν το «παρών» στην εορτή των Θεοφανείων στο Τάρπον Σπρίνγκς, η οποία αποτελεί αντικείμενο συζήτησης σε ολόκληρη τη χώρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε ο πρώτος εν ενεργεία Έλληνας Πρωθυπουργός που επισκέπτεται το ελληνικό χωριό, καθώς ο Ελευθέριος Βενιζέλος την περίοδο που το επισκέφτηκε πριν 98 χρόνια, δεν ήταν πρωθυπουργός.

https://www.facebook.com/ekirikas1915/videos/2634513893331712/?t=0

«Είναι μεγάλη η συγκίνησή μου που μου δίνεται σήμερα η δυνατότητα να βρίσκομαι μαζί σας αυτή τη σπουδαία ημέρα για την Ορθοδοξία μας, εδώ όπου χτυπάει πιο δυνατά, ίσως από οπουδήποτε στην Αμερική η καρδιά του Ελληνισμού μας. Σας ευχαριστώ από καρδιάς και εκ μέρους της συζύγου μου για τη θερμή υποδοχή που μας επιφυλάξατε» είπε ο Πρωθυπουργός από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Ο Πρωθυπουργός στη σύντομη ομιλία του μνημόνευσε τον Ελευθέριο Βενιζέλο που τον Ιανουάριο του 1922 είχε επισκεφθεί το Τάρπον Σπρινγκς και έκανε αναφορά στο τηλεγράφημα που του είχαν στείλει λίγους μήνες αργότερα οι Ελληνες του Τάρπον Σπριγνκς με το οποίο του έδιναν ευχές όσον αφορά τη διαπραγμάτευση που θα έκανε για τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Ο 114ος εορτασμός των Θεοφανείων στο Τάρπον Σπρινγκς ξεκίνησε με την πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, με κατάληξη, στη συνέχεια, στην κατάδυση του Τιμίου Σταυρού.

https://www.facebook.com/ekirikas1915/videos/3241413159208692/?t=0

Παρά το γεγονός ότι η θερμοκρασία δεν ήταν ιδιαίτερα υψηλή, σύμφωνα με το ekirikas.com, πλήθος πιστών προσήλθαν από το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, ενώ τα ξενοδοχεία της περιοχής είχαν ιδιαίτερα υψηλές κρατήσεις.

https://www.facebook.com/ekirikas1915/videos/768750626979441/?t=0

Μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη παραβρέθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, όπως επίσης και η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Στους εορτασμούς παρευρέθη και ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Χάρης Λαλάκος.

Συνεχείς επαφές με ομογενείς

Ο κ. Μητσοτάκης στο πλαίσιο της επίσκεψης του συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Χρυσόστομο Αλαχούζο, το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Gus Bilirakis και συνομίλησε με πολλούς απόδημους Έλληνες που μένουν μόνιμα στο Tarpon Springs.

Μιλώντας σε εκδήλωση της ΑΧΕΠΑ στο Τάρπον Σπρινγκς, που αποτελεί την αμερικανική πόλη με τη μεγαλύτερη αναλογία Ελλήνων ομογενών κατοίκων στις ΗΠΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τη σημασία των δεσμών του απόδημου Ελληνισμού με τη μητέρα πατρίδα. Σημείωσε ότι από την πρώτη στιγμή ως πρωθυπουργός έθεσε σε άμεση προτεραιότητα τα ζητήματα της διασποράς.

Κατά την ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στο δικαίωμα ψήφου των εκτός επικράτειας Ελλήνων: «Έπειτα από περισσότερα από 40 χρόνια μόνο υποσχέσεων, το δικαίωμα ψήφου για τους Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό επιτέλους έγινε πραγματικότητα. Όπως πιθανώς γνωρίζετε η αρχική πρότασή μου ήταν να εγγυηθούμε το δικαίωμα ψήφου σε όλους τους Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό, δίχως οποιοδήποτε περιορισμό. Ωστόσο, έπρεπε να γίνει συμβιβασμός με άλλα πολιτικά κόμματα ώστε να περάσουμε αυτό το εμβληματικό νομοθέτημα. Χρειαζόμασταν υπερ-πλειοψηφία 200 βουλευτών ώστε να το περάσουμε. Ένα σενάριο όπου δεν θα καταλήγαμε σε συμφωνία ουδέποτε ήταν μία από τις επιλογές που βρίσκονταν επί τάπητος για εμένα. Ο νόμος που δίνει στους Έλληνες του εξωτερικού τη δυνατότητα να ψηφίσουν είναι μία σημαντική κληρονομιά που όχι μόνον πρέπει να διατηρηθεί, αλλά πρέπει να ενισχυθεί. Είναι μία πολύ καλή βάση, δεν απαγορεύει περαιτέρω τροποποιήσεις στο μέλλον».

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνάντηση που θα έχει την Τρίτη με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump στο Λευκό Οίκο: «Θα συζητήσω μαζί του τους σοβαρούς κινδύνους που εγείρει για την ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή η επιθετική και παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας. Θα επαναλάβω πως δεν θα ανεχτούμε οποιαδήποτε παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. Θα συζητήσουμε επίσης τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ενισχύσουμε τη στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας. Αυτοί είναι καιροι με αναταράξεις που δεν έχουν προηγούμενο. Πρέπει πάντοτε να θυμόμαστε πως η χώρα μας αποτελεί πυλώνα σταθερότητας σε μία περιοχή όλο και περισσότερο ασταθή. Είμαστε, επίσης, ένας μακροπρόθεσμος, αξιόπιστος αλλά και προβλέψιμος σύμμαχος της σπουδαίας χώρας που αποκαλείτε νέο σπίτι σας. Και είμαι βέβαιος πως η στρατηγική σχέση μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών μόνο θα δυναμώσει».

Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Την Τρίτη, 7 Ιανουαρίου, ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί στην Ουάσιγκτον, όπου στις 09.50 τοπική ώρα (16.50 ώρα Ελλάδας) θα συναντηθεί με την ηγεσία του Atlantic Council και στις 10.15 (17.15 ώρα Ελλάδας) θα συμμετάσχει σε πάνελ με τον αντιπρόεδρο του Atlantic Council Damon Wilson. Στις 11.30 (18.30 ώρα Ελλάδας) ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, στην έδρα του Ταμείου στην Ουάσιγκτον. Στις 14.00 (21.00 ώρα Ελλάδας) θα μεταβεί στον Λευκό Οίκο όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση θα ακολουθήσει συνάντηση διευρυμένων αντιπροσωπειών.

Την Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου, ο Πρωθυπουργός θα συνεχίσει τις επαφές του στην αμερικανική πρωτεύουσα. Στις 10.00 (17.00 ώρα Ελλάδας) θα επισκεφθεί τη Γερουσία και θα συναντηθεί με μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων και στις 11.00 (18.00 ώρα Ελλάδας) με τη διακομματική ηγεσία της Βουλής των Αντιπροσώπων. Στις 13.00 (20.00 ώρα Ελλάδας) ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε γεύμα που παραθέτουν ομογενειακές οργανώσεις και στις 15.00 (22.00 ώρα Ελλάδας) θα συναντηθεί με Αμερικανούς επενδυτές. Στις 18.00 (01.00 μετά τα μεσάνυχτα, ώρα Ελλάδας) ο κ. Μητσοτάκης θα παραστεί στη δεξίωση που παραθέτουν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Mάικλ Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών Mάικ Πομπέο.

Πηγή: Newsbomb.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *