ΔΙΕΘΝΗ
ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΚΥΠΡΟΥ – ΙΣΡΑΗΛ ΑΓΩΓΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Εκτενής ήταν η συζήτηση ανάμεσα στους ηγέτες της Κύπρου και του Ισραήλ στα ενεργειακά με την κατασκευή αγωγού και άλλων συναφών υποδομών να βρίσκονται στο επίκεντρο. Το πρώτο που κρατάει η Λευκωσία από την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Ισραήλ είναι η νέα κινητικότητα με φόντο τα ενεργειακά και τη συμφωνία για εντατικές διαβουλεύσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στον «Φ» ότι κατά τις συνομιλίες Νίκου Χριστοδουλίδη και Βενιαμίν Νετανιάχου, την Πέμπτη στην Ιερουσαλήμ, συζητήθηκαν εκτενώς θέματα ενέργειας και πιο συγκεκριμένα η ανάγκη για σχεδιασμό και κατασκευή υποδομών ώστε να επισπευσθεί η μεταφορά φυσικού αερίου προς την Κύπρο για σκοπούς μείωσης του κόστους της ηλεκτροπαραγωγής και εξαγωγής ποσοτήτων σε υγροποιημένη μορφή προς τις διεθνείς αγορές.

Πιο συγκεκριμένα, στις προτεραιότητες βρίσκονται: α) Η κατασκευή αγωγού για μεταφορά φυσικού αερίου από γειτονικά στην Κύπρο κοιτάσματα, και β) Η δημιουργία υποδομών υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο, σε πλωτή μονάδα ή σε χερσαία τεχνολογίας modular. Όπως διαφάνηκε από τη συζήτηση των ηγετών των δύο χωρών, το Ισραήλ θεωρεί την Κύπρο ως μια πολύ σοβαρή εναλλακτική λύση ώστε φυσικό αέριο από τα κοιτάσματά του να μπορεί να διοχετευτεί στην ευρωπαϊκή αγορά.

Στη διάρκεια της συνάντησης Χριστοδουλίδη-Νετανιάχου συμφωνήθηκε όπως μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα, ενδεχομένως και εντός Μαΐου, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου – ο οποίος βρισκόταν στην αποστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας – επιστρέψει στο Ισραήλ για περαιτέρω συνομιλίες με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Ίσραελ Κατζ. Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό οι δύο πλευρές κατά τη συνάντηση της Πέμπτης συζήτησαν θέματα που είναι σε εκκρεμότητα αναφορικά με το κοίτασμα Αφροδίτη/Yishai και συμφώνησαν ότι επείγει η ολοκλήρωση του θέματος.

Σ’ ότι αφορά τις τριμερείς συνεργασίες αυτό που κρατά η Λευκωσία είναι η ξεκάθαρη θέση της Ισραηλινής κυβέρνησης στο θέμα και κυρίως την αποφασιστικότητά της να εργαστούν προκειμένου να προχωρήσει και ο σχηματισμός 3+1 με τη συμμετοχή των ΗΠΑ. Όσον αφορά την τριμερή Κύπρου-Ισραήλ-Ελλάδα συμφωνήθηκε όπως η επόμενη σύνοδος πραγματοποιηθεί το ερχόμενο φθινόπωρο στη Λευκωσία. Σύνοδος σε υψηλό πολιτικό επίπεδο θα επιδιωχθεί και για τον σχηματισμό 3+1 και συμφωνήθηκε όπως οι δύο χώρες αρχίσουν να κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.

Όσον αφορά τις περιφερειακές συνεργασίας η κυπριακή κυβέρνηση κρατά και τη θετική προσέγγισης από πλευράς Ισραήλ για ενεργή εμπλοκή στο φόρουμ Νεγκέβ. Παράλληλα η Κύπρος θα συνεχίσει τις προσπάθειες για ενίσχυση των θέσεων ΕΕ-Ισραήλ.

Mε πληροφορίες από: Φιλελεύθερος

 

 

 

 

 

 

Πηγή: Directus.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *