ΔΙΕΘΝΗ
ΣΤΗ ΧΕΡΣΩΝΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΔΙΑΠΟΜΠΕΥΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΩΣΙΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ: ΔΕΜΕΝΟΙ ΣΕ ΣΤΥΛΟΥΣ [ΒΙΝΤΕΟ, ΕΙΚΟΝΕΣ]

Στη Χερσώνα ακόμη πανηγυρίζουν οι κάτοικοι ενώ ο ουκρανικός στρατός έχει αναλάβει να επαναφέρει, όσο το δυνατόν γρηγορότερα και καλύτερα, ομαλές συνθήκες στην πόλη. Παράλληλα όμως οι Ουκρανοί δεν φαίνονται διατεθειμένοι να συγχωρήσουν όσους συνεργάστησαν με τους Ρώσους εισβολείς στο σύντομο διάστημα της κατοχής.

Αν και οι περισσότεροι δωσίλογοι πρόλαβαν και αποχώρησαν μαζί με τα ρωσικά στρατεύματα υπάρχουν και αρκετοί που δεν τα κατάφεραν. Δυο από αυτούς δέθηκαν σε στύλους στο κέντρο της Χερσώνας προς παραδειγματισμό και αντιμετωπίζουν τη χλεύη των κατοίκων, φρουρούμενοι από το στρατό για να διασφαλιστεί η σωματική τους ακεραιότητα ως τη δίκη που θα ακολουθήσει.

Αν και χθες υπήρξε αγαλλίαση στη Χερσώνα για την απελευθέρωση, υπάρχουν φόβοι ότι ορισμένες ρωσικές δυνάμεις μπορεί να εξακολουθούν να είναι παρούσες στην πόλη και τη γύρω περιοχή. Οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών είπαν ότι θα μπορούσαν να είναι ντυμένοι με πολιτικά ρούχα για να αποφύγουν τη σύλληψη.

Παράλληλα, οι Ουκρανοί αντιμετωπίζουν τεράστιες καταστροφές και παγίδες που άφησαν Ρώσοι σε φυγή. Σχεδόν 2.000 εκρηκτικά, συμπεριλαμβανομένων ναρκών, συρμάτων και μη εκρηκτικών πυρομαχικών έχουν ήδη εκκαθαριστεί από δέκα ομάδες εξουδετέρωσης βομβών στην απελευθερωμένη πόλη.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας Μπεν Γουάλας προειδοποίησε: «Η Ρωσία απέχει πολύ από το να τα παρατήσει». Είπε ότι η Μόσχα θα είναι «ανήσυχη» και «απογοητευμένη» από την απώλεια του Χερσώνα, αλλά πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να μην «υποτιμούμε» τους Ρώσους.

Και πρόεσθεσε ότι οι κατακτητές «κατέστρεψαν όλες τις κρίσιμες υποδομές – επικοινωνία, παροχή νερού, θέρμανση, ηλεκτρισμό». Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν επίσης σημαντικές ζημιές στο κοντινό φράγμα Nova Kakhovka εν μέσω φόβων για τη δομική του ακεραιότητα.

Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποσχέθηκε: «Θα αποκαταστήσουμε τα πάντα, πιστέψτε με, αν και χρειάζεται χρόνος».

Τα ουκρανικά στρατεύματα έτυχαν ενθουσιώδους υποδοχής από τους κατοίκους καθώς εισήλθαν στη Χερσώνα, αλλά ο πραγματικός απολογισμός των οκτώ μηνών κατοχής έχει αρχίσει να φαίνεται. Οι κάτοικοι είπαν ότι είχαν μείνει χωρίς νερό και ηλεκτρικό ρεύμα για μέρες και οι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι πρόκειται για «ανθρωπιστική καταστροφή».

Οι Ρώσοι έκλεψαν ακόμη και λάμα, ένα ρακούν και λύκους από έναν ζωολογικό κήπο.

Η ουκρανική αστυνομία έχει προειδοποιήσει τους πρόσφυγες να μην επιστρέψουν στην πόλη μέχρι να αποκατασταθεί η ασφάλεια μετά τον τραυματισμό ενός αστυνομικού το Σάββατο κατά την αποναρκοθέτηση ενός διοικητικού κτιρίου.

Η αστυνομία έχει δημιουργήσει σημεία ελέγχου και υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 5 το απόγευμα έως τις 8 το πρωί για να εμποδίζει οποιονδήποτε εισέρχεται ή βγαίνει.

Το Κίεβο ισχυρίστηκε ότι χτύπησε ένα κτίριο που κατείχαν 500 Ρώσοι στρατιώτες σε ένα χτύπημα υψηλής ακρίβειας κοντά στο χωριό Dnipriany, περίπου 30 μίλια ανατολικά του Kherson. Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η έκρηξη σκότωσε δύο φορτηγά ρωσικών στρατευμάτων. Ενώ η απελευθέρωση της μοναδικής περιφερειακής πρωτεύουσας που κατέλαβε η Ρωσία σηματοδοτεί μια τεράστια στρατηγική νίκη για την Ουκρανία, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μπροστά.

Τώρα τα ρωσικά στρατεύματα έχουν υποχωρήσει στη σχετική ασφάλεια της ανατολικής όχθης του ποταμού Ντνίπρο, που τους επιτρέπει να ρίξουν περισσότερους άνδρες στην επίθεσή τους στο Ντονμπάς, βορειότερα.

Με πληροφορίες από dailymail.co.uk

Πηγή: Hellasjournal.com

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *