Breaking News
EΡΧΕΤΑΙ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΤΑΪΒΑΝ: ΠΕΝΤΕ ΜΕΓΑΛΟΙ ΚΙΝΕΖΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ ΑΠΟΣΥΡΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ – ΥΠΟ ΤΟ ΦΟΒΟ ΚΥΡΩΣΕΩΝ…
”ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΟΡΓΗΣ” ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΓΙΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ ΛΟΓΩ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ – «Η ΧΩΡΑ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΒΙΑΙΕΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑΡΑΧΕΣ»
ΤΟΥΡΚΙΑ: ΤΟ ΓΑΡ ΠΟΛΥ ΤΗΣ ΘΛΙΨΕΩΣ ΓΕΝΝΑ ΠΑΡΑΦΡΟΣΥΝΗ
ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ: AΓΝΩΣΤΟΣ ΑΝΟΙΞΕ ΠΥΡ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΣΕΤΙΝΑ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 11 ΝΕΚΡΟΙ
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΓΙΑ ΑΚΑΡ-ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ: ΑΒΑΣΙΜΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ, Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΙΞΕΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ: ΔΙΟΡΘΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΕΡΑΤΟΕΙΔΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΔΕΡΜΑ ΧΟΙΡΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΙΝΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥΣ
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ “ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑΣ”
ΜΑΖΗΣ: Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ
ΓΙΑΤΙ ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ ΤΟ ΓΕΩΤΡΥΠΑΝΟ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ -Ο ΆΓΓΕΛΟΣ ΣΥΡΙΓΟΣ ΕΞΗΓΕΙ ΤΟΥΣ 3 ΛΟΓΟΥΣ
ΗΠΑ: ΕΠΙΘΕΣΗ ΔΕΧΘΗΚΕ Ο ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΡΟΥΣΝΤΙ, ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΝ
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ, ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΤΙΣ ΗΠΑ

Του Eldad Shavit

Η ένταση μεταξύ Ισραήλ και Ρωσίας γύρω από τη συνέχιση της δραστηριότητας της Jewish Agency στη Ρωσία, η οποία μεταφράζεται στο Ισραήλ εν μέρει ως την απάντηση της Μόσχας στη θέση που πήρε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Yair Lapid αναφορικά με την κρίση στην Ουκρανία, για άλλη μια φορά απεικονίζει την προβληματική φύση της προσπάθειας του Ισραήλ να έχει και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Από μια πλευρά, να διατηρήσει μια καλή σχέση με τη Μόσχα και από την άλλη, να δείξει υποστήριξη στις θέσεις της Δύσης στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία.

 

 
Η επίσκεψη του προέδρου Μπάιντεν στο Ισραήλ και η Διακήρυξη της Ιερουσαλήμ, ακόμη και αν απουσιάζει κάτι ουσιαστικώς νέο, κατέδειξε την ξεκάθαρη δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια και την ευημερία του Ισραήλ, και την ίδια στιγμή την ανάγκη το Ισραήλ να αναλογιστεί τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον στη διεθνή σκηνή.

 
 

Επομένως, είναι σημαντικό το Ισραήλ να καταλήξει σύντομα σε μια συνεκτική πολιτική, η οποία απορρέει πρωτίστως από τον στόχο της διατήρησης της ειδικής σχέσης μεταξύ αυτού και των ΗΠΑ, ακόμη και σε βάρος των προσαρμογών της πολιτικής έναντι άλλων χωρών. Ο ανταγωνισμός των μεγάλων δυνάμεων και ο στόχος της Κίνας και της Ρωσίας να καθιερώσουν μια νέα παγκόσμια τάξη, αναμένεται να βαθύνει τις τρέχουσες εντάσεις μεταξύ αυτών και των ΗΠΑ.

Εκτός από τη συνεχιζόμενη επιχείρηση στην Ουκρανία, το τέλος της οποίας δεν φαίνεται κάπου κοντά, είναι πιθανό η προγραμματισμένη επίσκεψη στην Ταϊβάν της Νάνσι Πελόζι, προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, ότι θα επιδεινώσει σημαντικά τις εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, που έχει ήδη απειλήσει να απαντήσει στην επίσκεψη.

 
Τα πολιτικά διλήμματα που αντιμετωπίζει το Ισραήλ, αναμένεται επίσης να επιδεινωθούν, εξαιτίας της έντασης μεταξύ της ανάγκης διατήρησης της θέσης του ως συμμάχου των ΗΠΑ και από την άλλη πλευρά, να προστατέψει τα συμφέροντά της έναντι της Ρωσίας και της Κίνας.

Είναι πιθανό ότι στην Ουάσιγκτον, στην κυβέρνηση καθώς και στο Κογκρέσσο, το Ισραήλ θα αναμένεται να σταθεί αποφασιστικά στην αμερικανική πλευρά. Πέρα από την επιθυμία του Ισραήλ να παρουσιαστεί ως μια δυτική χώρα που διαφυλάσσει τις δημοκρατικές αξίες και για την οποία οι σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι κορυφαία προτεραιότητα, οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η ισραηλινή κυβέρνηση στο επόμενο έτος –με πρώτη και κύρια την προκλητική συμπεριφορά του Ιράν ελλείψει συμφωνίας για τα πυρηνικά καθώς και η πιθανότητα επιδείνωσης της ασφάλειας σε σχέση με το Λίβανο στον απόηχο των απειλών του Νασραλάχ να ματαιώσει την πρόθεση παραγωγής αερίου από το κοίτασμα Καρίς –θα υποχρεώσει την κυβέρνηση να εμβαθύνει τον στρατηγικό διάλογο με την Ουάσιγκτον.

Οι στόχοι αυτού του διαλόγου θα πρέπει να είναι η ευθυγράμμιση των θέσεων και η διαμόρφωση ενός συμφωνημένου σχεδίου δράσης εν όψει των εξελίξεων, τόσο στην περιφερειακή όσο και στη διεθνή σκηνή.

Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.inss.org.il/social_media/the-conflict-between-the-superpowers-israel-must-choose-the-us/

 
 

Πηγή: Capital.gr
 

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *