Breaking News
ΕΠΕΤΕΥΧΘΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ DASSAULT AVIATION ΚΑΙ ΤΗΣ AIRBUS ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ
ΜΥΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ OΥΚΡΑΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΣΤΗΝ ΛΕΤΟΝΙΑ: ΤΡΟΧΑΙΟ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ – ΣΙΓΗ ΙΧΘΥΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ
ΡΩΣΙΑ: “ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΑΠΟ ΠΟΛΩΝΙΑ – ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΑΙΡΝΕΙ” – O ZΕΛΕΝΣΚΙ ΧΟΡΗΓΗΣΕ ΕΙΔΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΩΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
ΤΕΛΟΣ ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ – Η ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΚΡΕΜΛΙΝΟΥ
ΓΑΛΛΙΑ: ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΝ ΤΑ ΟΠΛΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΙΑ
ΕΕ: EΞΙ ΝΕΟΙ ΚΟΜΒΟΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ – Ο ΕΝΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Ο ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΣ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΣ ΝΤΙΛΙΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΤΗΣ INTELLEXA ΠΟΥ ΚΟΥΒΑΛΗΣΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟ PREDATOR
Η ΡΩΣΙΑ ΚΑΘΙΕΡΩΝΕΙ ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΜΗΤΡΩΟ «ΞΕΝΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ»
ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΣΕ ΜΑΚΡΟΝ: Η ΓΑΛΛΙΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΤΑΙΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΙΣΡΑΗΛ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΕ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΤΕΣ ΘΕΛΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Του Τάσου Δασόπουλου 

Τον αγώνα για να αποτραπεί ένα νέο κύμα κόκκινων δανείων, λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της συνεχιζόμενης αύξησης επιτοκίων και παράλληλα οι μικροκαταθέτες να αρχίσουν να μειώνουν την απώλεια στις αποταμιεύσεις τους που δημιουργεί ο υψηλός πληθωρισμός, ξεκινά το υπουργείο Οικονομικών. 

Μετά από εντολή του Πρωθυπουργού, ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, θα συναντηθεί με τις διοικήσεις των τραπεζών για να θέσει τα αιτήματα της Κυβέρνησης, ώστε το χρηματοπιστωτικό σύστημα να προσαρμοστεί στις σημερινές συνθήκες της αγοράς και των αναγκών της οικονομίας.

Ο υπουργός Οικονομικών έθεσε το πλαίσιο των απαιτήσεων σε χθεσινή ομιλία που έκανε σε τραπεζικό συνέδριο: Αύξηση του ρυθμού των χορηγήσεων, εξάντληση των περιθωρίων για ρυθμίσεις δανείων μείωση των προμηθειών και επαναφορά θετικών επιτοκίων στις καταθέσεις και ταχύτερες εγκρίσεις σε αιτήσεις ρυθμίσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού διευθέτησης οφειλών. 

Η πίεση στις τράπεζες, έχει στόχο να αποτραπεί ένα απότομο “φρενάρισμα” στην οικονομική δραστηριότητα μέσα στο 2023, με άλλα λόγια και να μην πληγεί ανεπανόρθωτα η ιδιωτική κατανάλωση και η αυξητική τάση των επενδύσεων, δημόσιων και ιδιωτικών, από τις οποίες περιμένει το ΥΠΟΙΚ να έχει θετικό ρυθμό ανάπτυξης το 2023. Το ίδιο σημαντικό για το υπουργείο Οικονομικών αλλά και για το σύνολο της Κυβέρνησης, είναι να μη σταματήσει η τάση μείωσης των κόκκινων δανείων με νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που θα γεννήσει η τρέχουσα χρήση. Ακόμη και τα δάνεια που έχουν ρυθμιστεί και έχουν “κοκκινήσει” και πάλι, θα πρέπει να “θεραπευτούν” με νέες πιο γενναίες ρυθμίσεις, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ.

Επίσης, όπως έχει επισημάνει σε συνέντευξη του στο Capital.gr, o επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Αλέξης Πατέλης, μετά την επιθετική πολιτική αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, θα πρέπει και οι καταθέτες να αρχίσουν να βλέπουν κάποιες αποδόσεις στις αποταμιεύσεις τους.

Παρέμβαση με έκτακτα μέτρα 

Αν παρόλα αυτά καταγραφεί τους επόμενους μήνες αυξητική τάση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τότε εξετάζεται το να υπάρξει νέα παρέμβαση ώστε ενήμεροι και μη δανειολήπτες οι οποίοι θα έχουν αντικειμενική δυσκολία να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους να ενισχυθούν. 

Το πλαίσιο της παρέμβασης είναι έτοιμο από το πρόγραμμα “γέφυρα” που εκπονήθηκε το 2020 λόγω της πανδημίας και λειτούργησε μέχρι και πρόσφατα σε δύο κύκλους, ένα για νοικοκυριά και ένα για επιχειρήσεις χορηγώντας συνολικά 550 ευρώ για επιδοτήσεις δόσεων, ενήμερων και μη δανειοληπτών. Η δυσκολία στις παρούσες συνθήκες, θα είναι να προσδιοριστεί ένας δείκτης, με βάση τον οποίο να αποδεικνύεται ότι ένα νοικοκυριό ή μια επιχείρηση έχει απώλειες από τον υψηλό πληθωρισμό και ως εκ τούτου, αδυνατεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς τις τράπεζες.

Επίσης, με δεδομένο ότι το μέτρο θα μπει σε εφαρμογή από τις αρχές του επόμενου χρόνου το ΥΠΟΙΚ κρατά – προς το παρόν – κλειστά τα χαρτιά του για το ποιος και πόσο θα επιδοτηθεί. Ο πρώτος και βασικός λόγος είναι, ότι αν αρχίσουν από τώρα να διαρρέουν σχέδια, τότε τα νέα κόκκινα δάνεια θα προκύψουν ως “αυτοεκπληρούμενη προφητεία” αφού γνωρίζοντας κάποιοι ότι έρχεται επιδότηση δόσης, θα σταματούσαν από τώρα να εξυπηρετούν τις οφειλές τους . Ο δεύτερος ,εξίσου αυτονόητος λόγος είναι ότι είναι δύσκολο από τώρα να οριστικοποιηθεί το ποσό που θα διατεθεί, καθώς αυτή την φορά τα χρήματα, δεν θα προέχονται από δάνεια (όπως την εποχή του κορονοϊού) αλλά από τον δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει.

Πηγή: Capital.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *