ΑΠΟΨΕΙΣ
ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ.ΟΜΙΛΙΑ-ΚΛΕΙΔΙ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΔΕΝΔΙΑ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΣΤΗΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΜΠΡΟΣ.

Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος*


Ο απόπλους του τέταρτου Τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου “Αμπντουλχαμίτ Χαν”(υπό λογικές πάντοτε συνθήκες , και αν δεν υπάρξει κάποια χρονική μετατόπιση/αλλαγή  από πλευράς Ερντογάν για διαφόρους λόγους), από το λιμάνι Τασούτζου της επαρχίας Μερσίνας  για περιοχή της ανατολικής Μεσογείου , με σκοπό να προχωρήσει σε γεωτρήσεις (υπό την συνοδεία πολεμικών πλοίων ) αναμένεται να κυριαρχήσει  τις προσεχείς εβδομάδες σε Αθήνα και Λευκωσία.

 


Βρισκόμαστε σε μία χρονική περίοδο ,που οι εξ ανατολών απειλές είναι κυρίως λεκτικά εμπρηστικές, ενώ  επί του πεδίου δεν έχουν παρατηρηθεί προωθημένες στρατιωτικές /προειδοποιητικές ενέργειες. Τα ανοικτά ζητήματα που έχει η Άγκυρα με τους Αμερικανούς (κυρίως για τους αεροπορικούς εξοπλισμούς/F-16 , που απαιτούν και χρόνο ),  με την Ατλαντική Συμμαχία (προώθηση της ένταξης του Σκανδιναβικού διδύμου /Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ),η μη-επέμβαση της Τουρκίας για τέταρτη φορά στην βόρια Συρία (μεταξύ Ταλ Αμπιάντ και Μανμπίτζ για την οποία έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους οι Αμερικανοί, οι Ρώσοι και οι Ευρωπαίοι), σε συνδυασμό με την κλιμακούμενη πολεμική αντιπαράθεση Ουκρανίας-Ρωσίας (λαμβάνοντας υπόψη και την σημαντική αλλά ευθραστη συμφωνία για την εξαγωγή των σιτηρών και του ηλιελαίου από τα τρία λιμάνια της νοτιοδυτικής Ουκρανίας) , έχει φέρει σε μία “στάσιμη” κατάσταση αρκετές Τουρκικές κινήσεις , με αποτέλεσμα να συνεχίζει να ξεσπάει εναντίον μας με ακραία, αναθεωρητική γλώσσα και  χιλιοειπωμένες κατηγορίες(που αφορούν το καθεστώς των νησιών μας, το εύρος του εθνικού εναερίου χώρου μας , ως και την επικρατούσα κατάσταση στην Μουσουλμανική μειονότητα της Ξάνθης και της Ροδόπης.Πολλά θα κριθούν από την περιοχή  των ενδεχόμενων Τουρκικών γεωτρήσεων. Ο υπεξ της Κύπρου Γιαννάκης Κασουλίδης έκανε λόγο την περασμένη Πέμπτη για αναμενόμενη ‘προκλητικής ‘ μορφής γεώτρηση, ενώ ανέφερε ότι η Λευκωσία “βλέπει” 6 επιμέρους περιοχές, όπου το γιγαντιαίων διαστάσεων πλωτό γεωτρύπανο θα μπορούσε να εγκατασταθεί. Λογικά θα πρέπει να είναι περιοχές, όπου τα τελευταία τρία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί  επισταμένες γεωφυσικές, υδρογραφικές και άλλες έρευνες , από τα πλοία “Μπαρμπαρός” και “Ορούτς Ρεις’.


Συνεπώς ή θα έχουμε γεώτρηση μεταξύ κατεχομένων εδαφών της Κύπρου και  της Τουρκικής ακτογραμμής στην ανατολική Μεσόγειο,(πέλαγος Κιλικίας/δηλαδή βόρεια του κόλπου της Μόρφου και δυτικά του ακρωτηρίου Κορμακίτη), ‘η ανατολικότερα  προς  τον Κόλπο  της Αμμόχωστου/Καρπασία, εντός της Κυπριακής ΑΟΖ (αλλά σε θαλασσοτεμάχια που δεν έχουν εκχωρηθεί για έρευνα και εκμετάλλευση), η νότια της επαρχίας Πάφου στο οικόπεδο 6 (εκεί είχαν δραστηριοποιηθεί οι Γαλλοιταλικοί  κολοσσοί ΕNI και TOTAL  ), δηλαδή νοτιοανατολικά του κόλπου της Επισκοπής . Δοθέντων των ανωτέρω ανοικτών θεμάτων με κράτη -μέλη του ΝΑΤΟ σε αυτή την χρονική περίοδο (και χωρίς να έχουν γίνει έρευνες , απομακρύνεται αρκετά ο χώρος του προβληματικού Τουρκο-Λιβυκού μνημονίου του Νοεμβρίου του 2019. (δηλαδή νοτιοανατολικά του νομού Λασιθίου).Τα ανωτέρω αναφέρονται με βάση τα όσα έχουμε διαπιστώσει τα τελευταία χρόνια γιατί δεν μπορεί να γνωρίζουμε ενδελεχώς τι έκαναν τα ωκεανογραφικά πλοία στο σύμπλεγμα της Μεγίστης/Καστελόριζου, ενώ όπως πάντα επισημαίνω υστερούμε πολύ συνολικά στον τομέα των πληροφοριών , με αποτέλεσμα να αιφνιδιαζόμαστε. Άρα είναι λογικό να υπάρχουν αρκετά ‘κενά για όλες τις τοποθεσίες , και ας μην λησμονούμε ότι ο Ερντογάν προβάλλοντας 6ης προς 7ης γενιάς πλωτό γεωτρύπανο είναι λογικό σε συνεργασία με την κρατική εταιρεία TRAO  πέραν των αποκλειστικά γεωφυσικο-τεχνολογικών διαστάσεων ,να στοχεύσει περιοχή ,όπου να προσδίδεται ιδιαίτερη έμφαση σε γεωπολιτικό και ευρύτερο επίπεδο.


Σημειώνω και το ότι στην ανατολική Μεσόγειο πολλά ζητήματα παραμένουν ρευστά ειδικά με την γενικότερη συμπεριφορά της Αιγύπτου στα ενεργειακά  τη συνεχιζόμενη χαοτική κατάσταση στη Λιβύη, αλλά και την Ισραηλινο-Λιβανέζικη ένταση αναφορικά με την οριοθέτησή /εκμετάλλευση περιοχών ανοικτά του Λιβάνου σε συνδυασμό με την συνεχή  και επικρατούσα πολεμική ατμόσφαιρα του Ισραήλ με την εξτρεμιστική Σιιτική οργάνωση Χεζμπολλάχ του σεΐχη Νασράλα.Η παρουσία Νίκου Δένδια στην Κύπρο και η ομιλία-τομή στη Λευκωσία. Η πυξίδα της Ελληνικής  διπλωματικής παρουσίας σε όλους τους χώρους.


Στη Λευκωσία βρέθηκε  την περασμένη εβδομάδα(Πέμπτη) ο Έλληνας υπεξ , όπου υπήρξε αλληλοενημέρωση με τον Γιαννάκη Κασουλίδη για την  πρωτοφανή στασιμότητα στο Κυπριακό (λόγω απαράδεκτων Τουρκικών θέσεων) , για τα προτεινόμενα από τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη  ΜΟΕ  (που απέρριψε ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ), αλλά και για τις καινοτόμες αποφάσεις και μετεξέλιξη στο ΝΑΤΟ  στην πρόσφατη Σύνοδο της Μαδρίτης στο φως του Ουκρανο-Ρωσικού πολέμου. Οι σχέσεις μας με την Ρωσία ορθώς έχουν υποβαθμιστεί πάρα πολύ , ενώ σε Ελλάδα και Κύπρο με αμείωτη ένταση οι Ρώσοι συνεχίζουν τις  πολυδιάστατες κατασκοπευτικές  δραστηριότητες ως και άλλες ενέργειες(προσωπικά δεν θα απέκλεια από φθινόπωρο νέο κύκλο απελάσεων…) .


Πάντως η ομιλία του Νίκου Δένδια στην ετήσια Σύνοδο των Κυπρίων διπλωματών αποτέλεσε μία επιτέλους σοβαρή,εμπεριστατωμένη,δυναμική, κρυστάλλινη  και σωστά εκτιμησιακή προσέγγιση για την Ελληνική διπλωματία στο μέλλον. Ήταν ομιλία-τομή που στέλνει το μήνυμα,ότι τουλάχιστον έχει αναβαθμιστεί επί υπουργίας του το επίπεδο της Ελληνικής διπλωματίας σε περίεργους καιρούς και σε όλα τα μήκη και πλάτη σωρεία απειλών και κινδύνων , όπως ασύμμετρων ,υβριδικών ,συμβατικών , μη-γραμμικών κλπ.Τα πιο σημαντικά σημεία της  ιδιαίτερα ξεχωριστής και μακράς εμβέλειας παρουσίασης του Έλληνα υπουργού εξωτερικών ήσαν :


*Πέρα από τη χαρά που βρίσκομαι στη Κύπρο , θέλω να σας πω ότι αισθάνομαι και μια ιδιαίτερη οικειότητα. Δεν αισθάνομαι ότι απευθύνομαι σε ένα ακροατήριο μιας άλλης χώρας, αισθάνομαι ότι απευθύνομαι στην ευρύτερη Ελληνική οικογένεια.Εσείς εκπροσωπείτε μια χώρα της οποίας ένα μεγάλο τμήμα βρίσκεται εδώ και 48 χρόνια υπό εχθρική κατοχή. Νομίζω ότι αυτό συνιστά μια παγκόσμια μοναδικότητα. *Αισθάνομαι την ανάγκη να σας επαναλάβω αυτό που ίσως είναι αυτονόητο, ότι το Κυπριακό παραμένει το υπ΄ αριθμόν ένα εθνικό μας θέμα.Δεν αφίσταμαι επίσης μιας άλλης αυτονόητης αλήθειας.  Ότι το Ελληνικό έθνος είναι, ένα ενιαίο έθνος.  Ένα έθνος με όλα τα στοιχεία και άρα και με Εθνικό Κέντρο. Και για αυτό το Εθνικό Κέντρο, η Αθήνα, υποστηρίζει χωρίς περιστροφές και χωρίς καμία έκπτωση τη λύση εντός του συμπεφωνημένου πλαισίου των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

*Δηλαδή μια λύση που περιλαμβάνει την οριστική κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων, την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων σε ένα συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα.  Την απόδοση της περίκλειστης πόλης της Αμμόχωστου, των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους της, ό,τι περιλαμβάνει το διεθνώς συμφωνημένο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.Πρέπει να πω ότι η Ελλάδα ουδέποτε αρνήθηκε  ή δύναται να απεκδυθεί των ευθυνών της απέναντι στην Κύπρο.

*Καμιά φορά ακούγεται ως ψίθυρος στο περιθώριο. Η Κύπρος κείται μακράν. Θα μου επιτρέψετε να σας πω καθαρά, δεν προσυπογράφω καθόλου αυτή την αντίληψη.Και μάλιστα ο τρόπος που η χώρα, η Ελληνική Δημοκρατία, επανεξοπλίζεται, μου επιτρέπει και επί του πεδίου να λέω ότι η Ελληνική Δημοκρατία δεν προσυπογράφει αυτή την αντίληψη.

*Στο σημείο αυτό πρέπει να κάνω μια αναφορά στον δύσκολο γείτονά μας. Θέλω να είμαι ειλικρινής: όταν ανέλαβα τα καθήκοντα του Υπουργού Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας, πίστευα ότι θα μπορούσαμε με την Τουρκία να επιλύσουμε τις διαφορές μας.Αντίθετα, όμως, με ότι ελπίζαμε, αυτό το διάστημα αυξήθηκε ο κατάλογος των προβλημάτων μας με την Τουρκία, δεν μειώθηκε καθόλου.Δεν χρειάζεται να αναφερθώ αναλυτικά, τα ξέρετε όλοι πολύ καλά. Αλλά το κλίμα είναι πιο βεβαρημένο από ποτέ. Είναι η πρώτη φορά που έχουμε μια μακρά κρίση τριών σχεδόν ετών με ελάχιστα περιθώρια διαλόγου.Πώς αντιδράμε;  Καταρχήν, έχω μια βρετανική έκφραση που θα σας είναι οικεία, “keep calm and carry on”.Επιζητούμε πάντοτε διάλογο με βάση το διεθνές δίκαιο.  

*Όμως, η έξαρση του αναθεωρητισμού σαν φαινόμενο στην παγκόσμια ιστορία ενισχύθηκε πρόσφατα με τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία.Εμείς έχουμε επί των θεμάτων αυτών θέσεις αρχής.

*Ενδυναμώνουμε μαζί  τις σχέσεις μας  με τους εταίρους στην ευρύτερη περιοχή. Με εταίρους όπως η Αίγυπτος, με εταίρους όπως το Ισραήλ, δεν χρειάζεται να σας πω ότι οι σχέσεις μας με την Αίγυπτο είναι οι καλύτερες που υπήρξαν ποτέ στην κοινή μας ιστορία, που πορευτήκαμε ως λαοί στην ευρύτερη περιοχή.Και, επίσης, αναπτύξαμε σχέσεις με χώρες του Κόλπου, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, τη Σαουδική Αραβία, ο Πρίγκηπας Διάδοχος ήταν στην Αθήνα εχθές. Υπογράψαμε σημαντικές συμφωνίες και με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και με τη Σαουδική Αραβία.Οι σχέσεις με τις χώρες του Κόλπου είναι οι καλύτερες που είχαμε ποτέ.*Στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. Η περιοχή αυτή έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για εμάς. Πάρα πολλές χώρες της περιοχής έχουν σχεδόν ταυτόσημες αντιλήψεις με εμάς για τα θέματα του Δικαίου της Θάλασσας, της UNCLOS.

*Τον Μάρτιο πήγα στην Ινδία και τον Απρίλιο στην Ιαπωνία .Θα πάω στο Βιετνάμ και την επόμενη μέρα στη Καμπότζη, όπου θα υπογράψουμε Συμφωνία απόκτησης καθεστώτος παρατηρητή στο ASEAN, οργανισμός ο οποίος έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μας. *Στην Αφρική  έχουμε αποκτήσει σχέση με μια σειρά άλλων Οργανισμών, με τον Οργανισμό Λουζοφώνων Κρατών παραδείγματος χάρη, και, επίσης, έχουμε δείξει ενδιαφέρον πρωτοφανές για την Υποσαχάρια Αφρική.Έχουμε ανοίξει Πρεσβεία στη Σενεγάλη, έχω επισκεφθεί τη Ρουάντα, τη Γκάνα, τη Γκαμπόν, τη Νιγηρία, την Αγκόλα. Οι χώρες αυτές μας υποστηρίζουν στην προσπάθειά μας για την εκλογή στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Κένυα, Ρουάντα και Γκαμπόν μας έχουν ανταποδώσει τις επισκέψεις, όσον αφορά τη Ρουάντα και τη Γκαμπόν είναι η πρώτη περίπτωση ιστορικά επίσκεψη ομολόγων μου στην Ελλάδα.

*Και, βέβαια, δεν έχουμε πάψει να ενδιαφερόμαστε και από κοινού με την Κυπριακή Δημοκρατία για τη Λιβύη, θα επανέλθω μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, όμως ήδη έχουμε μια δραστηριότητα εκεί. Επισκευάζουμε το λιμάνι της Βεγγάζης, κατασκευάζουμε ένα στάδιο στην Τρίπολη, ώστε οι εσωτερικά εκτοπισμένοι μαθητές οι οποίοι έχουν δημιουργήσει μια ομάδα ποδοσφαιρική που παίζει στην πρώτη εθνική φορώντας την Ελληνική σημαία πάνω στη στολή τους, να μπορούν να αγωνίζονται.Παρακολουθούμε τη Συρία και σε ό,τι αφορά τη γειτονιά μας στα Δυτικά Βαλκάνια, είμαστε ικανοποιημένοι για την σύγκληση της πρώτης διακυβερνητικής διάσκεψης με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

*Για τον Ελληνισμό η Ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων είναι ένα κεντρικό θέμα. Θα μου επιτρέψετε μία απλή διατύπωση σκέψης: η Αλβανία έχει κάνει τη μεγάλη στρατηγική επιλογή να ανήκει στην Ευρώπη.  Είναι άρα προφανές ότι η πορεία της θα είναι αποκλίνουσα από το νέο οθωμανικό αφήγημα.

Έρχομαι στις σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι σχέσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι οι καλύτερες που υπήρξαν ποτέ στην ιστορία μας. Θα παρακολουθήσατε σίγουρα την παρουσία του Πρωθυπουργού του κυρίου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο. Υποδηλώνει το βάθος της σχέσης.

*Η Αλεξανδρούπολη έχει αποτελέσει έναν καταλύτη.Αλλά, επίσης, έχουμε κάνει κάτι μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Σχήμα Συνεργασίας «3+1». Μαζί εννοώ εμείς και η Κυπριακή Δημοκρατία. Και, βεβαίως, με κάτι εξαιρετικά σημαντικό, με μια διαρκώς διευρυνόμενη ατζέντα και με την ελπίδα, τη στέρεη ελπίδα όμως το «3+1» να γίνει 4 κάποια στιγμή.

*Αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να υπογραμμίσω τις σχέσεις μας με τη Γαλλία, την Αμυντική Συμφωνία που υπογράψαμε και τη στενή μας συνεργασία. Θα συνεχιστεί και με τη νέα Υπουργό, την οποία θα συναντήσω αύριο το απόγευμα στο Παρίσι, μετά την επίσκεψη της Γερμανίδας Υπουργού στην Αθήνα.

*Σε διεθνείς οργανισμούς αυτό που χαρακτηρίζει αυτή τη στιγμή την ελληνική διπλωματία είναι η προσπάθειά μας να δραστηριοποιηθούμε στους διεθνείς οργανισμούς. Θα μου επιτρέψετε να σας αναφέρω, τις τρεις παράλληλες εκστρατείες που διεξάγουμε στο πλαίσιο του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.Η πρώτη είναι για την εκλογή μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την περίοδο 2025-2026. Είμαστε πολύ κοντά στο να τα καταφέρουμε, έχουμε συγκεντρώσει κάτι λιγότερο από 110 γραπτές δεσμεύσεις υποστήριξης. Έχουμε υποψηφιότητα στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το 2028-30. Η Ελλάδα δεν έχει εκλεγεί ποτέ στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και, επίσης, έχουμε υποβάλλει υποψηφιότητα για την Προεδρία της Γενικής Συνέλευσης για το 2035. Νομίζω είναι σημαντικό να πετύχουμε και τα τρία και να μετέχουμε στη διαμόρφωση των παγκόσμιων πολιτικών.

*Και, επίσης, αναλάβαμε μια επιπλέον πρωτοβουλία, κινούμενοι σε έναν τομέα που μέχρι τώρα η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν είχε παράδοση, στην περιβαλλοντική εξωτερική πολιτική. Αναφέρομαι στη διοργάνωση μετά από συνεννόηση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τον κύριο Κerry, του Ocean Conference το 2024.

*Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον για το ευρύτερο ελληνικό αφήγημα της επιρροής μας, τα της θαλάσσης και των κανόνων που διέπουν τα της θαλάσσης, δηλαδή της UNCLOS κι όχι μόνο μόνο τα χωρικά ύδατα, όχι μόνο τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες και τις υφαλοκρηπίδες, αλλά και την ανοιχτή θάλασσα που ανήκει στην ανθρωπότητα.Θέλουμε να έχουμε λόγο και ρόλο σε αυτά, είμαστε η χώρα με την μεγαλύτερη εμπορική ναυτιλία διεθνώς.

*Προσπαθούμε να έχουμε πολυεπίπεδους σχεδιασμούς, προσπαθούμε να φύγουμε από το στενό πρότυπο και να μην εγκλωβιστούμε ούτε σε έναν ετεροπροσδιορισμό έναντι της Τουρκίας, ούτε σε έναν περιορισμό στη γειτονιά μας, αλλά να μπορούμε να δούμε πέρα από τον ορίζοντα, να αντιληφθούμε τα σημεία των καιρών, να κινηθούμε μέσα σε αυτά.

*Κινούμαστε με ταχύτητα, με σοβαρότητα, με γενναιότητα, με αντίληψη ότι είμαστε ένα έθνος κατ΄ ελάχιστον χιλιάδων ετών, έχουμε μια γεωπολιτική αποστολή να υπερασπίσουμε την εθνική μας υπόσταση και παρουσία, έχουμε και τεράστιες δυνατότητες στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οικογένειας.

*Για πρώτη φορά στην ιστορία του πλανήτη υπάρχει ένας ενιαίος χώρος ασφάλειας δημοκρατίας και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του οποίου ο Ελληνισμός είναι μέλος.

*O Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Με πληροφορίες από:Αmbassadorsatlarge.com

 

 

(Το άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη) 

Πηγή: Ambassadorsatlarge.com

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *