Του Martin Banks
Ένας ευρωβουλευτής χαιρέτισε την προοπτική στενότερης συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Ιαπωνίας.
Ο Reinhard Bütikofer, εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις ΕΕ-Ιαπωνίας, μίλησε μετά το «Επιχειρηματικό Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου Υδρογόνου» στην ιαπωνική πρωτεύουσα, Τόκιο.
Η Ιαπωνία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ στην Ασία μετά την Κίνα.
Ταυτόχρονα, η Ιαπωνία είναι ο έβδομος μεγαλύτερος εταίρος για τις εξαγωγές και τις εισαγωγές αγαθών της ΕΕ. Μαζί, η ΕΕ και η Ιαπωνία αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τέταρτο του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Οι δύο πλευρές συνεργάζονται επίσης η μία στις περιοχές της άλλης: η Ιαπωνία συμβάλλει στην ανοικοδόμηση των Δυτικών Βαλκανίων και η ΕΕ υποστηρίζει τις διεθνείς προσπάθειες για τη διατήρηση της ειρήνης στην Κορέα και στην υπόλοιπη Ασία.
Ο Bütikofer, βετεράνος Γερμανός ευρωβουλευτής, δήλωσε: «Η ανακοίνωση της στενότερης συνεργασίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των αλυσίδων εφοδιασμού καθαρής τεχνολογίας είναι πολύ ευπρόσδεκτη και χρειάζεται πολύ καλά νέα».
Συνέχισε, «Μέχρι στιγμής η εταιρική σχέση ΕΕ-Ιαπωνίας ήταν κάπως υπανάπτυκτη στον πράσινο τομέα».
Σημείωσε ότι ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson και ο πρωθυπουργός Fumio Kishida συμφώνησαν τώρα να εφαρμόσουν αυτό που λέει «προφανώς επιβεβλημένο: πραγματιστική, εστιασμένη και αμοιβαία επωφελής συνεργασία σε μελλοντικές τεχνολογίες μεταξύ αξιόπιστων εταίρων».
Ο ευρωβουλευτής πρόσθεσε, «Αυτή η συνεργασία στο πλαίσιο της Πράσινης Συμμαχίας της ΕΕ για την Ιαπωνία είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της συνεργασίας της ΕΕ με μια χώρα ομοϊδεάτη για την επίτευξη ενεργειακής ανθεκτικότητας και την προώθηση της Πράσινης μετάβασης. Αυτό δεν είναι μόνο χρήσιμο για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης, είναι επίσης χρήσιμο για να αποφευχθεί από κοινού η εξάρτηση της πράσινης τεχνολογίας από παίκτες που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν μια κυριαρχία σε αυτόν τον τομέα για απώτερους σκοπούς».
Είπε ότι, στο ίδιο πνεύμα, η πρόσφατη υπογραφή από την ΕΕ και την Αυστραλία ενός Μνημονίου Συναντίληψης για διμερή συνεργασία για τη συνεργασία σε βιώσιμα κρίσιμα και στρατηγικά ορυκτά είναι επίσης ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
«Η στρατηγική οικονομικής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε ήδη επισημάνει ότι δεν μπορεί να είναι αρκετό το να παίζουμε άμυνα ενάντια στο ντάμπινγκ και τις άδικες επιδοτήσεις που προέρχονται από την Κίνα.
«Πρέπει να συνεργαστούμε με άλλους που είναι πρόθυμοι να τηρήσουν τους κανόνες της αγοράς. Είναι μόνο θετικό ότι η ΕΕ προχωρά τώρα στη συζήτηση και επίσης αναπτύσσει την εξωτερική διάσταση της βιομηχανικής και οικονομικής της πολιτικής. Οι συμφωνίες ανθεκτικότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι ένα κρίσιμο εργαλείο πολιτικής του μέλλοντος. Η Παγκόσμια Πρωτοβουλία Πύλης θα μπορούσε και πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και από αυτή την άποψη», πρόσθεσε ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων.
Leave a comment