Breaking News
ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ, ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΞΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
ΣΤΟ 11% Η ΥΦΕΣΗ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 2020
BREXIT: ΝΕΟΣ ΓΥΡΟΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΒΡΥΞΕΛΩΝ-ΛΟΝΔΙΝΟΥ ΧΩΡΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ
ΣΤΑΘΜΟΙ ΣΕ ΝΗΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΤΟΠΛΟΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΚΥΠΡΟΥ – ΕΛΛΑΔΑΣ
ΓΚΑΦΑ ΘΕΟΧΑΡΗ ΤΙΝΑΖΕΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΙΤΑΛΙΑ ΓΙΑ 12 ΜΙΛΙΑ – ΑΟΖ
3 IOYNIOY 2020: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΠΕΘΑΝΕ Η ΑΜΑΛΙΑ ΜΕΓΑΠΑΝΟΥ, ΠΡΩΗΝ ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: “ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΒΟΗΘΗΤΟΣ”
AΚΟΥΣΤΕ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ “ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ” 1/6/2020
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΤΟΛΗ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΦΑΙΣΤΟ ΒΙΕΝΝΗΣ (ΜΕΡΟΣ Γ’)
Ο ΤΡOΠΟΣ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓAΝ: Η AΝΟΔΟΣ ΚΑΙ Η ΚΥΡΙΑΡΧIΑ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜΙΣΤH ΑΝΑΜΟΡΦΩΤH ΤΗΣ ΤΟΥΡΚIΑΣ
ΤΟ ΠΡΟΠΑΤΟΡΙΚO ΑΜAΡΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚHΣ: Η ΔΟΥΛΕIΑ ΚΑΙ Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙA ΤΗΣ ΛΕΥΚHΣ ΥΠΕΡΟΧHΣ
H “iGEM Nous” ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ ΝΕΑ ΜΕΛΗ
Η ΚΙΝΑ, Ο ΝΕΟΣ ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΟΛΑΡΙΟ
BREXIT: ΚΑΤΗΓΟΡIΕΣ ΜΠΑΡΝΙΕ ΚΑΤA ΤΖΟΝΣΟΝ ΚΑΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟIΗΣΗ ΓΙΑ ‘NO DEAL’
ΥΠΕΡΙΩΔΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ (U.V.) ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΟΦΘΑΛΜΟ
ΤΑ ΠAΝΤΑ ΑΝΟΙΚΤA ΑΝ Η ΤΟΥΡΚIΑ ΚAΝΕΙ EΡΕΥΝΕΣ
ΤΟΥΡΙΣΜOΣ: Η ΚΡΑΤΟYΣΑ AΠΟΨΗ OΤΙ Η ΕΛΛAΔΑ ΠΟΥΛAΕΙ, ΑΝHΚΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘOΝ!
Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΚH ΒIΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ: ΜΙΑ ΕΞΉΓΗΣΗ
ΓΙΑΤI ΔΕΝ ΥΠAΡΧΕΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΚΡAΤΟΣ ΠΡOΝΟΙΑΣ ΤYΠΟΥ ΕΥΡΩΠΗΣ – Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΦΥΛΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΣΤΑ ΣΚΑΡΙΑ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓIΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΤΡΑΤΩΝ

Του Γιάννη Παλιούρη

Τα  smartphones διορθώνουν (με αρκετά… απρόοπτα πάντως) τα μηνύματά μας. Οι μηχανές αναζήτησης συμπληρώνουν αυτόματα τις ερωτήσεις μας. Οι οδηγοί πλοήγησης επανυπολογίζουν τη διαδρομή, αν πάρουμε λάθος στροφή. Μικρά, καθημερινά περιστατικά που αποδεικνύουν ότι οι μηχανές έχουν «μυαλό». Έστω και σε πρωτόλεια μορφή. Για καλό ή για κακό – αυτό μένει να αποδεχθεί – η «ευφυΐα» των μηχανών ενδιαφέρει πλέον και τα στρατιωτικά επιτελεία αρκετών χωρών, που ελπίζουν να πλημμυρίσουν τα πεδία μάχης του μέλλοντος όχι με νέους άντρες στην ακμή τους αλλά με «έξυπνες» μηχανές.


Έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Science Advances εξετάζει τη δραστηριότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων συνθηκών προσομοίωσης μάχης, με στόχο να την ενσωματώσει σε συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης. Πρώτος απ΄ όλους ο αμερικανικός στρατός οραματίζεται ένα μελλοντικό πεδίο μάχης όπου μικτές ομάδες στρατιωτών και αυτόνομων συστημάτων θα πολεμάνε πλάι- πλάι. Σε συνεργασία, λοιπόν, με το Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο εξετάζει τρόπους με τους οποίους η δυναμική και η αρχιτεκτονική του ανθρώπινου εγκεφάλου μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο για την ανάπτυξη ευφυών μηχανών μάχης.

Στο πλαίσιο της έρευνας οι επιστήμονες προσπάθησαν πρώτα να κατανοήσουν πώς ο εγκέφαλος συντονίζει τις διάφορες περιοχές του, ενώ εκτελεί μια συγκεκριμένη εργασία. Με τη χρήση πανίσχυρων υπολογιστών κατέγραψαν την αλληλεπίδραση διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου, σε 30 διαφορετικούς ανθρώπους. Στη συνέχεια, δημιούργησαν έναν χάρτη «σκέψης» και τον μετέτρεψαν σε υπολογιστικό μοντέλο. Χρησιμοποιώντας ένα πρωτότυπο μαθηματικό πλαίσιο κατάφεραν να μετρήσουν τον τρόπο με τον οποίο η δραστηριότητα διαφόρων περιοχών του εγκεφάλου συγχρονίζεται, ώστε να καταλήξει σε «συμπεριφορά».

Πηγή γραφήματος: ScienceAvances

Αλλά και στην ευρωπαϊκή πλευρά του Ατλαντικού υπάρχουν αντίστοιχα σχέδια. Η εταιρεία αεροναυπηγικής BAE Systems σε συνεργασία με τον Αυστραλιανό Στρατό μετατρέπει δύο θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού M113, σε αυτόνομους φορείς που «θα αντικαταστήσουν τους στρατιώτες από τα μελλοντικά πεδία μάχης», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Τα αυτόνομα οχήματα θα βοηθήσουν τον αυστραλιανό στρατό να εφαρμόσει τη Στρατηγική Ρομποτικής και Αυτόνομων Συστημάτων εκτελώντας μια σειρά καθηκόντων, συμπεριλαμβανομένης της εφοδιαστικής υποστήριξης και της συλλογής πληροφοριών. Σε γενικές γραμμές, η στρατηγική του Αυστραλιανού Στρατού επικεντρώνεται στο πώς μπορεί να αξιοποιήσει αναδυόμενες τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική και τα αυτόνομα συστήματα.

Τον Μάιο του 2019 η Εσθονία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ολλανδία παρουσίασαν μια μελέτη, θέτοντας σειρά ερωτημάτων σχετικά με την ενίσχυση της έρευνας για την Τεχνητή Νοημοσύνη στον τομέα της Άμυνας. Την ίδια στιγμή οι σχετικές δαπάνες γιγαντώνονται. Μόνο στις ΗΠΑ, οι δαπάνες για μη επανδρωμένα συστήματα σε ξηρά και θάλασσα θα σημειώσουν αύξηση περίπου 70% και 65% αντίστοιχα, ενώ οι δαπάνες για μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα θα αυξηθούν κατά 11%.  

Αν κάποτε ο στρατός αναζητούσε «μερικούς, καλούς άντρες» να κάνουν τη “δουλειά”, δεν αποκλείεται σε λίγα χρόνια να μην τους χρειάζεται αφού θα έχει στη διάθεσή του «μερικά καλά drones και ρομπότ».

 

 

 

 

 

 

(Σημ: Το άρθρο εκφράζει προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις)

Πηγή: Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *