ΔΙΕΘΝΗ
ΣΤΑ ”ΜΑΧΑΙΡΙΑ” ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ: Η ΚΙΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΛΛΗ ΜΕ ΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ CPEC

Παγιδευμένοι σε ένα τέλμα μεταξύ πολιτικής αστάθειας και οικονομικής αναταραχής, τα αναπτυξιακά έργα στο πλαίσιο του Οικονομικού Διαδρόμου Κίνας-Πακιστάν (CPEC) έχουν καθυστερήσει στο Πακιστάν, εξοργίζοντας την Κίνα, ανέφεραν οι Friday Times.

Η Κίνα είναι οργισμένη ιδιαίτερα καθώς πρόσφατα βοήθησε το Πακιστάν με τη χορήγηση δανείων και την παροχή της τόσο αναγκαίας υποστήριξης. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι οι κινεζικές αρχές είναι «πολύ ενοχλημένες» από την κακοδιαχείριση στο Πακιστάν.

«Η Κίνα παρέδωσε δάνεια με εγγύηση συμμόρφωσης και ανανέωσης του ΔΝΤ, αλλά αυτό δεν συνέβη. Η πληρωμή του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής έχει κολλήσει σε δισεκατομμύρια. (Πακιστάν) Η κυβέρνηση έδωσε διαβεβαιώσεις, αλλά στην πράξη δεν συνέβη τίποτα», δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης.

Ωστόσο, η χρηματοδότηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) εξακολουθεί να είναι αμφίβολη, το Πακιστάν δύσκολα μπορεί να εκτελέσει σχέδια, πόσο μάλλον να ολοκληρώσει τα αναπτυξιακά έργα στο πλαίσιο του CPEC, ανέφεραν οι Friday Times.

Η Κίνα, πρόσθεσε ο διπλωμάτης, ανησυχεί επίσης για την πολιτική αστάθεια στο Πακιστάν. «Ακούμε ότι λόγω των συνεχών καθυστερήσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις μελλοντικές προκλήσεις, το ΔΝΤ απαιτεί μια συμφωνία δανείου ύψους 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, και αυτό μπορεί να αυξηθεί με καθυστερήσεις καθώς έρχονται περισσότερες αποπληρωμές. Ο πληθωρισμός είναι επίσης αυξημένος, επομένως και το ΔΝΤ θέλει (κάποιο) πραγματικό ενδιαφέρον (από το Πακιστάν)».

Η πολιτική αναταραχή που έπληξε το Πακιστάν από τη σύλληψη του πρώην πρωθυπουργού Imran Khan νωρίτερα αυτή την εβδομάδα θα περιπλέξει τις προσπάθειες για εξασφάλιση οικονομικής σωτηρίας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και θα επιδεινώσει την οικονομική κρίση της χώρας.

Η ανάπτυξη έχει σταματήσει και ο πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί στα ύψη στη χώρα της Νότιας Ασίας των 220 εκατομμυρίων κατοίκων τον περασμένο χρόνο. Με τη ρουπία του Πακιστάν να υποτιμάται απότομα και τα αποθέματα ξένου νομίσματος να μειώνονται, η χώρα δυσκολεύεται να εισαγάγει βασικά προϊόντα όπως τρόφιμα, οδηγώντας σε θανατηφόρο τραμπουκισμό στα κέντρα διανομής. Οι φόβοι ότι το Πακιστάν μπορεί να χρεοκοπήσει για το χρέος του καραδοκούν εδώ και μήνες, ανέφερε το CNN.

Τώρα, καθώς πανεθνικές διαδηλώσεις και βίαιες συγκρούσεις σαρώνουν τη χώρα μετά τη δραματική σύλληψη του Khan για κατηγορίες διαφθοράς, η ικανότητα της χώρας να εξασφαλίσει την τόσο αναγκαία οικονομική βοήθεια έχει τεθεί περαιτέρω υπό αμφισβήτηση.

Επιπλέον, οι επενδυτές είναι δύσπιστοι ότι το Πακιστάν και το ΔΝΤ μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία για να ξεκλειδώσουν τα τόσο απαραίτητα κεφάλαια, με το ασταθές πολιτικό περιβάλλον να ενισχύει την αβεβαιότητα ενόψει των εκλογών του φθινοπώρου.

Η ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί, ενώ η σοβαρή έλλειψη δολαρίων εμποδίζει τις εισαγωγές. Οι ελλείψεις σε τρόφιμα συμβάλλουν στην εκτίναξη των τιμών. Ο πληθωρισμός έφτασε σε ετήσιο ρυθμό 36,4 τοις εκατό τον Απρίλιο, με το κόστος των τροφίμων να αυξάνεται σχεδόν κατά 47 τοις εκατό στις αστικές περιοχές και περισσότερο από 52 τοις εκατό στις αγροτικές περιοχές, ανέφερε το CNN.

Σύμφωνα με τον Tahir Abbas, διευθυντή έρευνας στην Arif Habib, μια χρηματοπιστωτική εταιρεία στο Καράτσι, τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας ύψους περίπου 4,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ επαρκούν για να καλύψουν περίπου έναν μήνα εισαγωγών.

Αυτό που είναι γνωστό ως κρίση «ισοζυγίου πληρωμών» διαβρώνει το βιοτικό επίπεδο σε μια χώρα που εξακολουθεί να ταλαιπωρείται από τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου έτους. Θα μπορούσε «να αντιστρέψει τα κέρδη της φτώχειας που επιτεύχθηκε τις τελευταίες δύο δεκαετίες και να μειώσει περαιτέρω τα εισοδήματα των ήδη φτωχών νοικοκυριών», προειδοποίησε η Παγκόσμια Τράπεζα τον περασμένο μήνα.

Η ικανότητα του Πακιστάν να διατηρήσει τις πληρωμές για το χρέος του έχει επίσης τεθεί υπό αμφισβήτηση. Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στα τέλη Φεβρουαρίου, σημειώνοντας ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα ήταν «πολύ χαμηλότερα από ό,τι ήταν απαραίτητο για να καλύψει τις ανάγκες εισαγωγών και τις υποχρεώσεις εξωτερικού χρέους σε άμεσο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα».

Πηγή: Directus.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *