ΔΙΕΘΝΗ
ΣΚΛΗΡΟ ΠΟΚΕΡ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ ΠΑΙΖΕΙ Ο ΟΡΜΠΑΝ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Παιχνίδι διπλωματικής ομηρίας παίζει στις Βρυξέλλες η Ουγγαρία, καθώς έχει κατορθώσει να φέρει σε δύσκολη θέση την Ε.Ε. μπλοκάροντας σημαντικές αποφάσεις που απαιτούν την ομοφωνία των κρατών-μελών. Στόχος η έγκριση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης συνολικού ύψους 13,3 δισ. ευρώ, η οποία «βρίσκεται στον αέρα» λόγω της διαδικασίας αιρεσιμότητας για τη διολίσθηση του κράτους δικαίου. Η στάση της Βουδαπέστης έχει εξελιχθεί σε γρίφο, αφού η Επιτροπή εξετάζει πλέον σοβαρά το σενάριο να αποδεσμεύσει κονδύλια προς την κυβέρνηση Ορμπαν, οδηγώντας σε διαμαρτυρίες από τα κράτη-μέλη και το Κοινοβούλιο. Το θέμα της Ουγγαρίας βρέθηκε στο τραπέζι στο χθεσινό συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, όπου η πλειοψηφία των κρατών-μελών ζήτησε να γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις για την προστασία του κράτους δικαίου.

Ζητούν πίεση

Ωστόσο, χώρες όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο θέλουν να ασκηθεί περισσότερη πίεση στη Βουδαπέστη και την κυβέρνηση Ορμπαν και θεωρούν ότι για μια αποδέσμευση των κονδυλίων θα πρέπει να υπάρχουν χειροπιαστά αποτελέσματα. Η Ολλανδία και η Δανία φέρονται να έχουν ζητήσει μια αξιολόγηση κινδύνου μετά τις 19 Νοεμβρίου, οπότε και η Ουγγαρία θα πρέπει να έχει εφαρμόσει τις υποσχεθείσες μεταρρυθμίσεις.

Εντονες αντιδράσεις έχουν υπάρξει και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Εάν η Επιτροπή αποδεσμεύσει τα χρήματα στον Βίκτορ Ορμπαν, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα είναι προσωπικά υπεύθυνη για τη μετατροπή της Ουγγαρίας σε έναν βάλτο διαφθοράς», δήλωσε την Πέμπτη ο Μόριτζ Κέρνερ, Γερμανός ευρωβουλευτής της φιλελεύθερης ομάδας Renew Europe.

Οι υπουργοί Οικονομικών θα έχουν τον τελευταίο λόγο για το εάν θα αποδεσμευθούν εντέλει τα 5,8 δισεκατομμύρια από τα αναξιοποίητα κονδύλια για την αντιμετώπιση της πανδημίας στις 6 Δεκεμβρίου, ύστερα από αξιολόγηση της Επιτροπής.

Το τελικό αποτέλεσμα φαίνεται, όμως, ήδη προκαθορισμένο. Την ίδια ημέρα θα ψηφισθούν, επίσης, η αποδέσμευση των 18 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα μακροοικονομικής στήριξης για την Ουκρανία και ο ευρωπαϊκός κανονισμός για την επιβολή ενός κοινού παγκόσμιου φόρου για τις εταιρείες, τα οποία απαιτούν ομόφωνη στήριξη των κρατών-μελών. Η κυβέρνηση Ορμπαν έχει δηλώσει ότι θα μπλοκάρει και τις δύο διαδικασίες. Ιδιαίτερα στο ζήτημα της Ουκρανίας, η Ε.Ε. θα δεχόταν μεγάλο πλήγμα αξιοπιστίας εάν αποτύγχανε να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της εν καιρώ πολέμου.

Στο τέλος του μήνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει και την αξιολόγησή της σχετικά με το κατά πόσον η Βουδαπέστη έχει συμμορφωθεί με τις 17 μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις που πρέπει να τηρήσει για να εξασφαλίσει πρόσβαση σε 7,5 δισ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά κονδύλια συνοχής. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να προτείνει μερική αποδέσμευση των κονδυλίων, αφήνοντας τα κράτη-μέλη να αποφασίσουν για το εάν θα «τιμωρήσουν» ή όχι την Ουγγαρία στις 19 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπογράμμισε σε σχετική αξιολόγηση, που δημοσίευσε την Πέμπτη, ότι η πίεση στη Βουδαπέστη πρέπει να συνεχιστεί, αφού από τις 17 προϋποθέσεις έχουν εκπληρωθεί ελάχιστες.

Πηγή: Kathimerini.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *