ΔΙΕΘΝΗ
ΣΙΓΟΥΡΙΑ ΣΤΟΛΤΕΝΜΠΕΡΓΚ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ ΚΑΙ ΣΟΥΗΔΙΑΣ

«Η Τουρκία δεν σκοπεύει να εμποδίσει την ένταξη, επομένως είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις ανησυχίες που έχει εκφράσει η Άγκυρα κατά τρόπο ο οποίος δεν θα καθυστερήσει την διαδικασία ένταξης» των δύο χωρών, δήλωσε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνάντησης, στο Βερολίνο.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος. Έχει εκφράσει κάποιες ανησυχίες (…) Όταν ένας σύμμαχος εγείρει ανησυχίες, έχουμε αποδείξει εδώ και δεκαετίες ότι είμαστε σε θέση να καθίσουμε και να βρούμε συναινέσεις για να προχωρήσουμε. Αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε και σε αυτή την περίπτωση. Διότι όλοι αναγνωρίζουν την ιστορικότητα της στιγμής».

Ο Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι αν η Φινλανδία και η Σουηδία αποφασίσουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, αυτή η απόφαση θα είναι ιστορική και θα ενισχύσει την κοινή μας ασφάλεια, δήλωσε ο ΓΓ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να είμαστε ενωμένοι, πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος απευθύνθηκε στους δημοσιογράφους από τις Βρυξέλλες μέσω τηλεδιάσκεψης, καθώς πρόσφατα βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό.

Πρόσθεσε ότι χθες το βράδυ οι ηγεσίες της Σουηδίας και της Φινλανδίας ενημέρωσαν για τις αιτήσεις τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. «Εναπόκειται στα κράτη αναποφασίσουν την πορεία τους. Θα σεβαστούμε όποια απόφαση κι αν λάβουν» είπε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.

«Όλα τα κυριάρχα κράτη έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν το δρόμο τους. Αν αποφασίσουν να ενταχθούν θα είνα ιστορική στιγμή. Θα αυξήσει την κοινή ασφάλεια», σημείωσε.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε και στον πόλεμο στην Ουκρανία, λέγοντας ότι το Κίεβο μπορεί να νικήσει τον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας. Ανέφερε πως η Μόσχα δεν πετυχαίνει στους στρατιωτικούς στόχους της, απέτυχε να καταλάβει το Κίεβο και το Χάρκοβο και ότι καθυστερεί την επίθεσή της στο Ντονμπάς.

Από την πλευρά της η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, δήλωσε ότι η υποστήριξη προς την Ουκρανία πρέπει να συνεχιστεί όσο τη χρειάζονται οι Ουκρανοί.

Πηγή: Eleftherostypos.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *