ΑΠΟΨΕΙΣ
ΣΗΜΕΙΟ ΜΗΔΕΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ.ΣΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΜΟΤΙΒΟ Ο ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ.ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ(ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΜΟΥ)

Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*

 

Στη γνωστή προεκλογική γραμμή(αφήνοντας προκλητικές “αιχμές’) με αναφορά στην Ελλάδα επανήλθε χθες σε τηλεοπτική του εμφάνιση ο Τούρκος υπεξ Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστηρίζοντας ότι αν δεν επιλυθούν τα πράγματα με την Ελλάδα , είναι πολύ πιθανό να ξεσπάσει νέα περίοδος έντασης ανά πάσα στιγμή.Παράλληλα όμως τόνισε ότι στην τρέχουσα χρονική περίοδο από την πλευρά της Ελλάδος δεν υπάρχει αντιτουρκική στάση (λέγοντας ότι ίσως να οφείλεται στους σεισμούς!) . Για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της προσεχούς Κυριακής υποστήριξε ότι «Πάντα θα υπάρχουν συναισθηματικές προσεγγίσεις σε ατμόσφαιρα εκλογών, αλλά αυτές οι εκλογές είναι πολύ κρίσιμες. Υπάρχουν διαφορετικά συναισθήματα τους πρώτους μήνες, αλλά όταν πλησιάζει το τέλος, όταν αυτό αξιολογείται με την λογική, αυξάνεται η στήριξη στον . Ερντογάν για την πατρίδα και το έθνος μας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες έλαβε χώρα η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του προέδρου Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, με το επιτελείο του να έχει δώσει τα «ρέστα» του για την οργάνωσή της έτσι ώστε να σταλεί μήνυμα νίκης για τον πρόεδρο και το κυβερνών κόμμα AKP. Προχθές ο εκπρόσωπος του εξαμελούς συνασπισμού Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου βρέθηκε στην Ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, όπου υποσχέθηκε να φέρει «την άνοιξη στη χώρα». Ο Κιλιτσντάρογλου είπε ακόμα, μεταξύ άλλων, πως γνωρίζει πως φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό λεφτά – αναφέρθηκε σε 418 δισεκατομμύρια δολάρια(!) – τα οποία υποσχέθηκε ότι θα τα φέρει πίσω στη χώρα(!).

Από την πλευρά του, ο Ερντογάν τον κατηγόρησε χθες ότι πήρε μέρος σε μια συνωμοσία ψεύδους κατά του ιδίου σε σχέση με την απόπειρα του Γκιουλενικού πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, λέγοντας ότι δεν θα αφήσει τη χώρα στους τρομοκράτες, υπονοώντας τη στήριξη που προσφέρει στον υποψήφιο της αντιπολίτευσης το φιλοκουρδικό κόμμα HDP και ο εκ των ηγετών του κόμματος Ντεμιρτάς (που είναι επί χρόνια φυλακισμένος στις ύψιστης ασφάλειας φυλακές της Αδριανούπολης) ενώ κατηγόρησε εκ νέου τον Κιλιντσντάρογλου επίσης ότι είναι υποχείριο της Δύσης.(!).Επισημάνσεις εν όψει των προσεχών εκλογών στη Τουρκία.

Πρώτο : Στις εκλογές της προσεχούς Κυριακής στη Τουρκία καθοριστικής σημαίας θα είναι η ψήφος των περίπου 5.100.000 νέων ψηφοφόρων, και ειδικά αν θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, ή θα απέχουν ,και πως θα κατευθυνθούν οι ψήφοι τους . Αρκετοί δείχνουν προς στιγμή να προκρίνουν ως ένα υπολογίσιμο ποσοστό τον αντίπαλο του Ερντογάν , αλλά είναι πολλοί εκείνοι που τον θεωρούν ως μόνιμα αποτυχόντα/LOSER. Επίσης λόγω του ισχυρότατου παρακράτους του “Ερντογανιστάν “,επικρατεί και σχετική τρομοκρατία.Μένει να δούμε πρακτικά και τις θέσεις των γυναικών μετά από 20 χρόνια Ερντογανικής απολυταρχίας.

Δεύτερο :Στην διάρκεια της προεκλογικής περιόδου (εξαιρώ την περίοδο των πρώτων ημερών μετά τους σεισμούς), δεν εμφανίστηκε έντονα στο προσκήνιο ο υπουργός άμυνας Χουλουσί Ακάρ , και ειδικότερα ο ρόλος και παρουσία των ενοπλων δυνάμεων. Μείζονα γεγονότα συνδεόμενα με την ασφάλεια και τον ρόλο της χώρας ήταν υπό την πλήρη καθοδήγηση και έλεγχο του Ερντογάν.Ο στρατηγός εα Χουλουσί Ακάρ είναι το πιο φιλοδυτικό πρόσωπο στην κυβέρνηση Ερντογάν και στενά συνδεδεμένος με τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ.

Τρίτο : Σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία από τον Τούρκο πρόεδρο και τους επιτελείς του δόθηκε έμφαση στην αμυντική τεχνολογία, τα νέα οπλικά συστήματα,αλλά και ευρύτερα σε τεχνολογικά επιτεύγματα(πχ η τεράστια προβολή του στην τεράστια έκθεση TEKNOFEST)

.Τέταρτο : Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα οι καταστροφικοί σεισμοί δεν επηρέασαν την κοινή γνώμη σε μεγάλο βαθμό κατά του AKP. Στις δέκα πληγείσες περιοχές ο Ερντογάν προηγείται σε όλες, ενώ όπως αναμένονταν ειδικά στο Ντιγιαρμπακίρ έπεται της λίαν υπολογίσιμης Κουρδικές παρουσίας.(αλλά και εκεί τα ποσοστά του είναι υπολογίσιμα) .

Πέμπτο : Oι Κούρδοι παρά τα λεγόμενα και υποσχόμενα δεν εμπιστεύονται τον Κιλιντσντάρογλου, αφού γνωρίζουν τι κρύβει αυτός και η “λύκαινα Ακσενέρ. Σημειώνω ότι αλλιώς βλέπουν τα πράγματα οι Κούρδοι στα πολύ μεγάλα αστικά κέντρα(που είναι κατά του Ερντογάν και διαφορετικά στα ενδότερα της Ανατόλιας και όχι μόνο.

Έκτο :Μην αγνοούμε με την επιρροή,πιέσεις,απειλές ,εκβιασμοί προπαγάνδα της διαβόητης μυστικής υπηρεσίας MIT των Ισλαμικών εσωτερικών και εξωτερικών κέντρων και παράκεντρων ,τη δικαστική εξουσία, τη Στρατοχωροφυλακή , τα Ισλαμικά τάγματα κα. Ασφαλώς η κάκιστη οικονομική κατάσταση διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο, αλλά…η Τουρκία είναι πολιτικά, στρατιωτικά,γεωπολιτικά, άλλη περίπτωση….μία άλλη χώρα….

Τέλος στο ΝΑΤΟ, στο οποίο συμμετέχει η Τουρκία(παρά τα χίλια μύρια προβλήματα που δημιουργεί με τη στάση της έναντι Μόσχας και Πεκίνου, αλλά και με την μη-αποδοχή/μέχρι σήμερα /της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ,) οι πλείστοι πολιτικό-στρατιωτικοί παράγοντες εν όψει των εκλογών είναι ‘μουδιασμένοι” και προβληματισμένοι για την στάση της Άγκυρας.

*Ο Αθανάσιος Ε Δρούγος ε’ιναι Διεθνολόγος – Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Με πληροφορίες από: Αmbassadorsatlarge.com

(To άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη)

Πηγή: Αmbassadorsatlarge.com

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *