ΕΥΡΩΠΗ
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Οι εγκληματικές πράξεις κατά πολιτικών αυξήθηκαν τον τελευταίο χρόνο στη Γερμανία, ενώ κορυφώθηκαν πρόσφατα με τις βίαιες επιθέσεις κατά δύο κορυφαίων πολιτικών κατά τη διάρκεια της προεκλογικής τους εκστρατείας.

Η Γερμανία συγκλονίστηκε πρόσφατα από μια σειρά επιθέσεων εναντίον τοπικών και υψηλών πολιτκών προσώπων με την ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών, Nancy Faeser (SPD/S&D), να επιβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά.

Σύμφωνα με άρθρο της Faeser στη Welt am Sonntag το Σάββατο, πέρυσι καταγράφηκαν περίπου 3.691 αδικήματα κατά δημόσιων και εκλεγμένων αξιωματούχων, καθώς και εκπροσώπων κομμάτων, και 80 από αυτά ήταν βίαια.

«Οι θιγόμενοι απειλούνται, τα γραφεία τους δέχονται επιθέσεις, τα σπίτια τους πολιορκούνται, η ιδιωτική τους περιουσία υφίσταται ζημιές ή καταστρέφεται εντελώς», έγραψε ο υπουργός.

Συγκριτικά, το 2022 απαριθμούσε 1.994 αδικήματα, εκ των οποίων 67 βίαια.

Η Faeser προειδοποίησε ότι η χώρα βλέπει σήμερα μια κλιμάκωση της «περιφρόνησης της πολιτικής και της επιθετικότητας» – ένα σπιράλ που πρέπει να σταματήσει, δήλωσε.

Τις τελευταίες εβδομάδες, το ζήτημα έχει γίνει πιο ορατό, καθώς υπήρξαν αρκετές επιθέσεις εναντίον προεκλογικών εκστρατειών για τις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές εκλογές στη Γερμανία, οι οποίες κλιμακώθηκαν με τη βίαιη επίθεση εναντίον του ευρωβουλευτή Matthias Ecke (SPD). Λίγες ημέρες αργότερα, η Franziska Giffey (SPD), πρώην δήμαρχος του Βερολίνου και νυν γερουσιαστής για τις οικονομικές υποθέσεις, δέχθηκε επίθεση και τραυματίστηκε ελαφρά, προστιθέμενη σε παρόμοιες επιθέσεις εναντίον πολιτικών τις προηγούμενες εβδομάδες.

Η Giffey δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή της ότι είχε βιώσει ένα «είδος κουλτούρας ελεύθερης για όλου». Σύμφωνα με το σύνθημα: «Οι πολιτικοί δεν είναι φυσιολογικοί άνθρωποι, μπορείς να το κάνεις μαζί τους».

Μετά τη νοσηρή επίθεση στον Ecke, οι περιφερειακοί υπουργοί Εσωτερικών της Γερμανίας συναντήθηκαν για να συζητήσουν τα κατάλληλα μέτρα.

Εκτός από τις ιδέες για τη θέσπιση αυστηρότερων νομικών συνεπειών για τις επιθέσεις εναντίον εκλεγμένων αξιωματούχων, το κύριο μέλημα της Faeser θα είναι πλέον η πιο συνεπής δίωξη. Κατά τη γνώμη της, όχι μόνο η αστυνομία με αυξημένη παρουσία αλλά και ένα αποτελεσματικό σύστημα απονομής δικαιοσύνης είναι απαραίτητο για την αποθάρρυνση τέτοιων περιστατικών.

«Εάν οι άνθρωποι που απειλούνται έχουν την εντύπωση ότι μια ποινική καταγγελία είναι άχρηστη και δεν θα επιδιωχθεί, τότε αυτό είναι καταστροφικό», κατέληξε η Faeser.

Τα στατιστικά στοιχεία για τα εγκλήματα με πολιτικά κίνητρα για το 2023 θα παρουσιαστούν επίσημα από την Faeser την Τρίτη.

Πηγή: Euractiv.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *