ΕΥΡΩΠΗ
ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΕΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα φτάσει στη Βουλγαρία για την επίσημη έναρξη της διασύνδεσης φυσικού αερίου με την Ελλάδα την 1η Οκτωβρίου, δηλαδή μια ημέρα πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη βαλκανική χώρα. Το βουλγαρικό τμήμα του αγωγού έλαβε ορισμένα από τα απαραίτητα έγγραφα για την επίσημη έναρξη λειτουργίας του αυτή την εβδομάδα και η προγραμματισμένη έναρξη είναι την 1η Οκτωβρίου.

Η φον ντερ Λάιεν βρέθηκε στη Σόφια στις αρχές Απριλίου για να παραδώσει την έγκριση της κυβέρνησης για το βουλγαρικό σχέδιο ανάκαμψης, για το οποίο η υπηρεσιακή κυβέρνηση αναμένει να λάβει σχεδόν 800 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

Ανεπίσημα, η EURACTIV Bulgaria έμαθε ότι η εταιρεία που διαχειρίζεται τη διασύνδεση (ICGB) θα προσκαλέσει τους προέδρους της Βουλγαρίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Σερβίας, της Ρουμανίας και της Βόρειας Μακεδονίας σε συνάντηση με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη Σόφια. Η ιδέα είναι να μετατραπεί η έναρξη λειτουργίας του αγωγού φυσικού αερίου σε περιφερειακή συνάντηση για ενεργειακά θέματα με τη συμμετοχή της Προέδρου της Επιτροπής. Στις αρχές Σεπτεμβρίου ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των μετόχων του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP) για την επέκταση της χωρητικότητάς του. Το Αζερμπαϊτζάν κατέχει το 20% του TAP, ενώ άλλοι μέτοχοι είναι η British Petroleum, η Snam, η Fluxys και η Enagás.

Ο αγωγός άρχισε να λειτουργεί εμπορικά τον Νοέμβριο του 2020, παρέχοντας 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από το υπεράκτιο κοίτασμα φυσικού αερίου Σαχ Ντενίζ στην Κασπία Θάλασσα στην ΕΕ – 8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως στην Ιταλία και τα υπόλοιπα 2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Η Βουλγαρία επιμένει στην αύξηση της προμήθειας αζέρικου φυσικού αερίου κατά 0,5 έως 1 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως μετά την αναστολή των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου.

Η Βουλγαρία έχει τώρα συμβόλαιο για την προμήθεια 1 δισεκατομμυρίου κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, που είναι το 1/3 των ετήσιων αναγκών της. Ο νέος διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου με την Ελλάδα έχει δυναμικότητα 3 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, αλλά μπορεί να αυξηθεί σε 5 δισ. κυβικά μέτρα με ισχυρότερους συμπιεστές φυσικού αερίου, για τους οποίους ενδιαφέρεται και η Ρουμανία. Μιλώντας στο ετήσιο επιχειρηματικό φόρουμ της λίμνης Κόμο στην Ιταλία, ο Αλίγιεφ δήλωσε ότι το Αζερμπαϊτζάν χρειάζεται τη χωρητικότητα του TAP για να αναπτυχθεί και να ανταποκριθεί σε μια συμφωνία για διπλασιασμό των εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη τα επόμενα πέντε χρόνια.

«Έχουμε συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διπλασιάσουμε τις εξαγωγές αζέρικου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη σε 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα έως το 2027. Χωρίς την επέκταση του TAP, αυτό δεν θα είναι εφικτό», δήλωσε στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της διάσκεψης.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Μπακού τον περασμένο Ιούλιο, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπέγραψε συμφωνία με τον Αλίγιεφ για τον διπλασιασμό των εισαγωγών φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν έως το 2027.

Photo: Το βουλγαρικό τμήμα του αγωγού έλαβε ορισμένα από τα απαραίτητα έγγραφα για την επίσημη έναρξη λειτουργίας του αυτή την εβδομάδα και η προγραμματισμένη έναρξη είναι την 1η Οκτωβρίου. [EPA/ALEXANDROS VLACHOS]

Πηγή: Euractiv.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *