Breaking News
ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ 5G ΚΑΙ “ΣΥΖΕΥΞΙΣ II”
11 ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΡΡΟΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ
COVID 19: ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2025;
ΚΟΜΙΣΙOΝ: ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡAΦΟΙ ΘΑ ΠΡEΠΕΙ ΝΑ ΜΠΟΡΟYΝ ΝΑ ΑΣΚΟYΝ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜA ΤΟΥΣ ΕΛΕYΘΕΡΑ
ΛΙΒYΗ: ΤΟΥΡΚΙΚO ΦΟΡΤΗΓO ΠΛΟIΟ ΑΝΑΧΑΙΤIΣΘΗΚΕ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝHΘΗΚΕ ΑΠO ΓΕΡΜΑΝΙΚH ΦΡΕΓAΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 70.000 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ
ΑΦΓΑΝΙΣΤAΝ: ΠΕΡΙΣΣOΤΕΡΑ ΑΠΟ 26.000 ΠΑΙΔΙA ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ Ή ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΤΟ 2005 ΩΣ ΤΟ 2019
ΜΕ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΟΣΟΥΣ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΕΝΔΟΛΙΒΥΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ Η ΓΑΛΛΙΑ, Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ, Η ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ
ΘΡHΝΟΣ ΣΤΙΣ ΣEΡΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ 25ΧΡΟΝΟ ΘΟΔΩΡH ΠΟΥ ΠEΘΑΝΕ ΑΠO ΚΟΡΟΝΟΪO
ΜAΝΗ: ΣΚOΤΩΣΕ ΤΗ ΓΥΝΑIΚΑ ΤΟΥ ΜΠΡΟΣΤA ΣΤΗ 19ΧΡΟΝΗ ΚOΡΗ ΤΟΥΣ – ΣΟΚAΡΟΥΝ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜEΡΕΙΕΣ ΤΟΥ ΦΟΝΙΚΟY
ΤΙ ΖΗΤΑΕΙ ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ;
ΣΦΟΔΡEΣ ΑΝΤΙΔΡAΣΕΙΣ ΑΠO ΒΕΡΟΛIΝΟ ΚΑΙ ΒΡΥΞEΛΛΕΣ ΚΑΤA ΤΗΣ ΟΥΓΓΑΡIΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝIΑΣ ΛOΓΩ ΒEΤΟ ΣΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜO ΤΗΣ ΕΕ
ΜΕΤA ΤΗ ΣΦΑΓH ΣΤΑ ΚΑΜIΝΙΑ, AΡΠΑΞΑΝ ΑΝHΛΙΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΒΙAΣΟΥΝ ΚΑΙ EΚΑΝΑΝ ΠAΡΤΙ!
ΣΑΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ: ΧΕΙΡΟΠΕΔΕΣ ΓΙΑ 7Η(!) ΦΟΡΑ ΣΕ ΜΑΝΑ, ΓΙΑ ΚΛΟΠΕΣ, ΠΟΥ ΔΙΑΠΡΑΤΤΟΥΝ ΤΑ ΑΝΗΛΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ!
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΟΚ! ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΕΖΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΙΑ ‘ΣΦΡΑΓΙΣΜΑ’ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΕ BARCODE-«ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΥΓΕΙΑΣ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ!
ΠΑΡΤΙ, ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: ΧΑΜΟΣ ΜΕ ΔΙΑΣΗΜΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ‘ΚΑΨΟΥΡΗ’ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ
ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΓΚΡΙΖΟΥ ΛΥΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ, ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΝΙΚΗΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΘΑΛΑΣΣΑ
ΠΑΙΓΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΜΕ ΤΑ 5,8 ΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΠΟΦΥΓΗ ΚΥΡΩΣΕΩΝ
Ο ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΚΟΥΣΤΟΥΡΙΤΣΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΕΡΒΙΑΣ
ΗΠΑ: Ο ΑΝΤΟΝΙ ΜΠΛΙΝΚΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΜΠΑΙΝΤΕΝ
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΣΕ 48 ΩΡΕΣ ΘΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΕΙ ΑΛΛΑ ΡΗΓΜΑΤΑ

Toυ Θανάση Γκανά*

Πρέπει να περιμένουμε ένα 48ωρο για να μιλήσουμε με ασφάλεια για την μετασεισμική ακολουθία, για το αν δηλαδή έχουν ενεργοποιηθεί και άλλα ρήγματα και αν πέραν της Σάμου, κινδυνεύουν για παράδειγμα η Χίος ή η Ικαρία, σημειώνει στο liberal ο σεισμολόγος Θανάσης Γκανάς.

Το πιο επικίνδυνο πάντως φαινόμενο, όπως εξηγεί, είναι το σενάριο ντόμινο. Δηλαδή η γέννηση σε κοντινό ρήγμα ενός μεγάλου σεισμού σε μέγεθος ίσο με τον πρώτο, σενάριο σπάνιο και για το οποίο, όπως λέει, δεν υπάρχει χρονικό όριο, δεδομένου ότι μπορεί να συμβεί σε μια εβδομάδα, δέκα ημέρες ή και περισσότερο.

Ερωτηθείς αν έχει συμβεί κάτι παρόμοιο στην συγκεκριμένη περιοχή, ο κ. Γκανάς απαντά ότι έχουμε ελάχιστα δεδομένα για να είμαστε σε θέση να απαντήσουμε. Ο τελευταίος μεγάλος σεισμός στην συγκεκριμένη περιοχή, μεγέθους 6,4 ρίχτερ, είχε γίνει το 1904.

Συνέντευξη στον Βασίλη Γεώργα

– Μπορεί να έχει ενεργοποιηθεί κάποιο επικίνδυνο ρήγμα μετά το χθεσινό σεισμό;

Νωρίς να το πούμε ακόμη αυτό, καθώς είμαστε ακόμη στην αρχή της ακολουθίας. Πρέπει να δούμε την κατανομή των επικέντρων εντός του εστιακού χώρου και πλησίον αυτού. Κι αυτό προκειμένου να καταλάβουμε αν οι μετασεισμοί είναι συγκεντρωμένοι εντός των 40 χιλιομέτρων του εστιακού χώρου που ενεργοποιήθηκε σήμερα ή υπάρχουν και επίκεντρα εκτός. Τότε μόνο θα μπορούμε να μιλήσει για ενεργοποίηση άλλων ρηγμάτων. Ακόμη όμως κι αυτό να συμβεί, μπορεί τα ρήγματα αυτά να μην δώσουν άλλους μεγάλους σεισμούς, παρά μικρούς, για παράδειγμα 3,4 ρίχτερ.

 

– Πότε θα είμαστε σε θέση να κρίνουμε αν έχουν ενεργοποιηθεί και άλλα ρήγματα;

Σε περίπου ένα 48ωρο θα έχουμε τα δεδομένα και θα μπορούμε να μιλήσουμε με ασφάλεια για την μετασεισμική ακολουθία. Τότε θα μπορούμε αν οι μετασεισμοί είναι εστιασμένοι εκεί που έγινε ο κύριος ή αν υπάρχει εξάπλωση.

– Το πιο επικίνδυνο σενάριο από εδώ και πέρα ποιο είναι;

Το σενάριο ντόμινο. Δηλαδή το σημερινό ρήγμα να ενεργοποιήσει άλλα ρήγματα εκατέρωθεν του ίδιου, είτε δυτικά, είτε ανατολικά, προκαλώντας ένα μεγάλο σεισμό. Αλλά αυτό είναι κάτι που μπορεί να γίνει και σε μια εβδομάδα, δεν ξέρουμε ακριβώς πότε.

 

– Έχει συμβεί κάτι παρόμοιο στην συγκεκριμένη περιοχή κατά το παρελθόν;

Δεν ξέρουμε γιατί τα δεδομένα μας είναι ελάχιστα. Είναι μια περιοχή όπου ο τελευταίος μεγάλος σεισμός έγινε το 1904 με μέγεθος 6,8, οπότε δεν έχουμε δεδομένα. Πάντως δεν είναι σύνηθες το φαινόμενο του ντόμινο.

Ο κανόνας είναι να έχουμε ένα κύριο σεισμό και να ακολουθήσει μια μετασεισμική ακολουθία. Ντόμινο σημαίνει την γέννηση ενός μεγάλου σεισμού σε μέγεθος ίσο με το πρώτο σε κοντινό ρήγμα. Αυτός είναι ο ορισμός του. Και για την εκδήλωσή ενός τέτοιου φαινομένου δεν υπάρχει χρονικό όριο, μπορεί να συμβεί και σε 10 ημέρες. Αντίθετα το 48ωρο είναι κρίσιμο γιατί τότε θα ξέρουμε ότι δεν έχουμε εξάπλωση των επικέντρων πέραν του εστιακού χώρου. Δηλαδή ότι δεν έχουν ενεργοποιηθεί άλλα ρήγματα. Για παράδειγμα αν κινδυνεύει η Χίος ή η Ικαρία ή η σεισμική ακολουθία θα περιοριστεί στην Σάμο.

 

– Τα τσουνάμι που κτύπησαν την Σάμο ήταν αναμενόμενα;

Τα τσουνάμι συνέβησαν και ήταν αναμενόμενα. Έπειτα από τις μεγάλες επιταχύνσεις που δημιουργήθηκαν από την θραύση -και σε συνδυασμό πιθανότατα με υποθαλάσσιες κατολισθήσεις- είχαμε μετατόπιση του πυθμένα εξαιτίας του μεγέθους του σεισμού. Αυτός ακριβώς ο συνδυασμός των παραπάνω παραμέτρων ήταν που δημιούργησε τα τσουνάμι που καταγράφηκαν στην βόρεια ακτής της Σάμου, σε άλλα νησιά, όπως και στην μικρασιατική ακτή.

– Στην Ελλάδα πόσο προετοιμασμένοι είμαστε για τα φυσικά φαινόμενα και ειδικά για τους σεισμούς;

Τα φυσικά φαινόμενα υπήρχαν και θα υπάρχουν. Σημασία έχει η εκπαίδευση της κοινωνίας. Τα τελευταία χρόνια έχουμε βελτιωθεί πάρα πολύ, ειδικά στο θέμα των σεισμών, όπου σε σχέση με το παρελθόν, έχουμε κάνει άλματα. Όσον αφορά άλλα φυσικά φαινόμενα, όπως για παράδειγμα η κακοκαιρία Ιανός, εκεί δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι.

 

– Γιατί ο σεισμός χτύπησε τόσο πολύ την Τουρκία;

Η Τουρκία πληρώνει τα σφάλματα των ελλιπών αντισεισμικών της κανονισμών. Παρά τις πολλές τραγωδίες που έχει υποστεί, η γείτονα χώρα κάνει πολύ αργά βήματα ως προς το συγκεκριμένο θέμα. Σε κάθε μεγάλο σεισμό, η Τουρκία θρηνεί θύματα. Φέτος είχαμε για παράδειγμα σεισμό στο Ελαζίγ, στο ανατολικό άκρο της χώρας, με την χώρα να θρηνεί πολλούς νεκρούς.

*Ο Θανάσης Γκανάς είναι Διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

 

(Το άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη)

Πηγή:Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *