Breaking News
ΛΟΙΜΩΞΙΟΛOΓΟΙ ΣΕ ΜΗΤΣΟΤAΚΗ: «LOCKDOWN ΤΙΣ ΓΙΟΡΤEΣ – ΚΛΕΙΣΤA ΤΑ ΠAΝΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟYΓΕΝΝΑ»
ΣΥΝΑΓΕΡΜOΣ ΣΤΟ ΚENΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘHΝΑΣ: AΝΔΡΑΣ ΑΥΤΟΚΤOΝΗΣΕ ΠEΦΤΟΝΤΑΣ ΑΠO ΤΟΝ 6o OΡΟΦΟ
ΟΡΙΑΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ: ΓΚΡΕΜΙΖΟΥΝ ΤΟΙΧΟΥΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΓΙΑ ΝΕΑ ΜΕΘ
ΔΕΝΔΙΑΣ ΣΕ ΣΤΟΛΤΕΝΜΠΕΡΓΚ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ ΤΗΝ ΣΥΝΟΧΗ ΤΟΥ NATO
ΤΟΥΡΚΙΑ: 337 ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΘΗΚΑΝ ΣΕ ΙΣΟΒΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ 2016
“ΞΕΠΟΥΛAΕΙ” Η ΤΟΥΡΚIΑ ΣΤΟ ΚΑΤAΡ – ΠΟYΛΗΣΕ ΤΟ 10% ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡIΟΥ ΤΗΣ
ΜHΠΩΣ ΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟI EΧΟΥΝ ΠΡOΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗ ΛEΞΗ ΠΟΥ ΑΡΧIΖΕΙ ΑΠO Σ-;
ΘΑ ΔΙΑΓΡAΨΕΙ ΤΑ ΧΡEΗ ΜΑΣ Η ΕΚΤ;
ΝΤ. ΤΡΑΜΠ: ΘΑ ΦΥΓΩ ΑΝ ΤΟ ΕΚΛΕΚΤΟΡΙΚΟ ΚΟΛΕΓΙΟ ΨΗΦΙΣΕΙ ΤΟΝ ΜΠΑΙΝΤΕΝ
ΣΥΝΑΓΕΡΜOΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕIΑ ΤΩΝ EΞΙ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ»
ΤΌ 25% ΤΩ͂Ν ΚΑΤΟIΚΩΝ ΤΗ͂Σ ΠOΛΕΩΣ ΤΩ͂Ν AΘΗΝΩΝ ΕIΝΑΙ ΜΕΤΑΝAΣΤΕΣ!
Ο ΣΤΡΑΤΟΣ “ΒΑΖΕΙ ΠΛΑΤΗ” ΚΑΙ “ΑΝΟΙΓΕΙ” ΔΡΟΜΟΥΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ
“ΑΣΠΙΔΑ ΤΟΥ ΒΡΑΣΙΔΑ”: Η ΠΙΟ… ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ”
ΤΙ ΥΨΟΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΨΗΛΟΤΕΡΟ ΚΤΙΡΙΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 4: ΦΘΗΝΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ 1,8-1,9 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
BLOOMBERG: ΤΟ ΕΜΒOΛΙΟ ΟΞΦOΡΔΗΣ-ASTRAZENECA ΕΓΕIΡΕΙ ΑΜΦΙΒΟΛIΕΣ ΜΕΤA ΤΟ ΤΕΧΝΙΚO ΛAΘΟΣ
ΤΗΝ ΑΥΣΤΗΡH ΕΠΙΒΟΛH ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΕ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
ΣΥΝΑΓΕΡΜOΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝIΚΗ: ΕΞΑΦΑΝIΣΤΗΚΕ 16ΧΡΟΝΗ
ΤΡΟΧΑIΟ ΣΤΗ ΒΑΣΙΛIΣΣΗΣ ΣΟΦIΑΣ: ΟΔΗΓOΣ ΠΑΡEΣΥΡΕ ΜΗΧΑΝH ΤΗΣ ΟΜAΔΑΣ ΔΙΑΣ – ΔYΟ ΤΡΑΥΜΑΤIΕΣ
ΕΥΡΩΠΗ
ΣΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 60 ΧΡΟΝΙΑ Η ΙΣΟΤΗΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΔΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Οι γυναίκες της Ευρώπης απέχουν τουλάχιστον 60 χρόνια από την κατάκτηση της ισότητάς τους με τους άνδρες και η πανδημία του νέου κορωνοϊού μπορεί να επιβραδύνει κι άλλο την πρόοδό τους, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα για την ισότητα των φύλων.

Ο δείκτης 2020 του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE) δείχνει ότι τον τελευταίο χρόνο έχει συντελεστεί κάποια πρόοδος, αλλά επίσης ότι οι γυναίκες εξακολουθούν να κάνουν την περισσότερη από τη δουλειά που δεν πληρώνεται στο σπίτι και διατρέχουν μεγαλύτερο οικονομικό κίνδυνο από τους άνδρες λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Επίσης δείχνει ότι ο SARS-CoV-2 έχει ήδη αυξήσει την πίεση στο σπίτι για τις γυναίκες, οι οποίες επιβαρύνθηκαν με περισσότερες ευθύνες όσον αφορά την φροντίδα, το καθάρισμα και το μαγείρεμα, που έπρεπε να γίνει για τα εκατομμύρια των οικογενειών που περιορίστηκαν στα σπίτια τους κατά τη διάρκεια των lockdown.

 

«Η πανδημία του νέου κορωνοϊού θέτει σοβαρή απειλή στην πρόοδο της ισότητας των φύλων, την οποία δεν έχουμε τα περιθώρια να αντέξουμε», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η διευθύντρια του EIGE, Κάρλιεν Σίλε.

Ο δείκτης αυτός παρακολουθεί την ισότητα των φύλων στην ΕΕ για μια δεκαετία, ελέγχοντας πόσο καλά τα πηγαίνουν οι γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες στους τομείς της εργασίας, των χρημάτων, της γνώσης, του χρόνου, της εξουσίας και της υγείας.

Αυτός ορίζει ως ισότητα των φύλων το να έχουν «ίσα δικαιώματα, ευθύνες και ευκαιρίες οι γυναίκες και οι άνδρες» και αξιολογεί μεμονωμένα τα κράτη μέλη, όπως και το ευρωπαϊκό μπλοκ ως σύνολο.

Σε μια κλίμακα από το 1 ως το 100, όπου το 1 σηματοδοτεί την ανισότητα και το 100 την ισότητα, η ΕΕ ως σύνολο λαμβάνει 67,9 μονάδες στις 100, γεγονός το οποίο δείχνει μια μέση βελτίωση κατά μισή μονάδα κάθε χρόνο.

Από τη θέση αυτή υπολογίζεται ότι η ΕΕ θα χρειαστεί περισσότερο από 60 χρόνια για να κατακτήσει την ισότητα των φύλων, είναι το συμπέρασμα της έκθεσης.

 

Κέρδη στον εργασιακό τομέα

Οι κατακτήσεις της τελευταίας χρονιάς εντοπίζονται στη σφαίρα της αμειβόμενης εργασίας, στην προαγωγή γυναικών στα διοικητικά συμβούλια εταιρειών και στην μεγαλύτερη εκπροσώπηση των γυναικών στην πολιτική.

Ο διαχωρισμός των φύλων στην εκπαίδευση και στην αγορά εργασίας παραμένει ωστόσο προβληματικός, με περισσότερες γυναίκες να εργάζονται στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής μέριμνας από άνδρες.

Οι γυναίκες κάνουν επίσης την περισσότερη μη αμειβόμενη εργασία φροντίδας, σύμφωνα με την έκθεση, είτε πρόκειται για την φροντίδα ηλικιωμένων συγγενών είτε παιδιών είτε και των δύο.

«Περισσότερες γυναίκες φροντίζουν παιδιά, εγγόνια, ηλικιωμένους και/ή ανθρώπους με αναπηρίες καθημερινά για 1 ώρα ή και περισσότερο σε σύγκριση με τους άνδρες», επισημαίνεται στην έκθεση.

Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, η Σουηδία, η Δανία και η Γαλλία διατήρησαν τις πρώτες θέσεις που είχαν και η Ιταλία, το Λουξεμβούργο και η Μάλτα παρουσίασαν την μεγαλύτερη βελτίωση, κερδίζοντας έκαστη περίπου 10 μονάδες από το 2010, ενώ η Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Ρουμανία βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις, σύμφωνα με την έκθεση.

Ο ιδιωτικός τομέας ήταν ένας σημαντικός κινητήριος μοχλός της προόδου που διαπιστώθηκε, σε μεγάλο βαθμό λόγω μιας καλύτερα ισορροπημένης εκπροσώπησης των φύλων στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών.

Ωστόσο η COVID-19 και ο αντίκτυπός της στην πρόοδο των γυναικών στη δουλειά αποτελεί τώρα έναν νέο κίνδυνο, καθώς θα μπορούσε να καθυστερήσει κι άλλο, πέραν των 60 ετών και πλέον που υπολογίζονται, την επίτευξη ισότητας μεταξύ των δύο φύλων.

Οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης που αποσκοπούν στην επιβράδυνση της διασποράς του νέου κορωνοϊού έπληξαν κυρίως εργασιακούς χώρους γυναικών, όπως τον τομέα της μέριμνας, της εστίασης και της εκπαίδευσης, με την απασχόληση των γυναικών να σημειώνει πιο απότομη μείωση από αυτήν που είχε με την ύφεση του 2008, υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Το κλείσιμο σχολείων και υπηρεσιών φροντίδας έχει επίσης έναν πιθανώς δυσανάλογο αντίκτυπο στις εργαζόμενες μητέρες, επισημαίνεται.

Την ίδια ώρα η μάχη των φύλων η οποία μαίνεται για χρόνια στους φυσικούς χώρους εργασίας τώρα αναπαράγεται στον εικονικό κόσμο, με γυναίκες που εργάζονται μέσω διαδικτύου να αμείβονται χειρότερα και να έχουν λιγότερες επιλογές από τους άρρενες συναδέλφους τους.

«Καθώς το παρόν και το μέλλον μας γίνονται ολοένα και περισσότερο ψηφιακά, χρειάζεται να εξασφαλίσουμε ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια καταλαμβάνουν το μερίδιο που δικαιούνται σε αυτόν τον τομέα και ενθαρρύνονται να συμβάλλουν προς την ανάπτυξή του», τόνισε η Ελένα Ντάλι, η Επίτροπος της ΕΕ για την Ισότητα.

Photo: Φωτογραφία αρχείουAP Photo/Bernat Armangue

 

Πηγή:Cnn.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *