Breaking News
ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ 5G ΚΑΙ “ΣΥΖΕΥΞΙΣ II”
11 ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΡΡΟΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ
COVID 19: ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2025;
ΚΟΜΙΣΙOΝ: ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡAΦΟΙ ΘΑ ΠΡEΠΕΙ ΝΑ ΜΠΟΡΟYΝ ΝΑ ΑΣΚΟYΝ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜA ΤΟΥΣ ΕΛΕYΘΕΡΑ
ΛΙΒYΗ: ΤΟΥΡΚΙΚO ΦΟΡΤΗΓO ΠΛΟIΟ ΑΝΑΧΑΙΤIΣΘΗΚΕ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝHΘΗΚΕ ΑΠO ΓΕΡΜΑΝΙΚH ΦΡΕΓAΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 70.000 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ
ΑΦΓΑΝΙΣΤAΝ: ΠΕΡΙΣΣOΤΕΡΑ ΑΠΟ 26.000 ΠΑΙΔΙA ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ Ή ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΤΟ 2005 ΩΣ ΤΟ 2019
ΜΕ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΟΣΟΥΣ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΕΝΔΟΛΙΒΥΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ Η ΓΑΛΛΙΑ, Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ, Η ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ
ΘΡHΝΟΣ ΣΤΙΣ ΣEΡΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ 25ΧΡΟΝΟ ΘΟΔΩΡH ΠΟΥ ΠEΘΑΝΕ ΑΠO ΚΟΡΟΝΟΪO
ΜAΝΗ: ΣΚOΤΩΣΕ ΤΗ ΓΥΝΑIΚΑ ΤΟΥ ΜΠΡΟΣΤA ΣΤΗ 19ΧΡΟΝΗ ΚOΡΗ ΤΟΥΣ – ΣΟΚAΡΟΥΝ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜEΡΕΙΕΣ ΤΟΥ ΦΟΝΙΚΟY
ΤΙ ΖΗΤΑΕΙ ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ;
ΣΦΟΔΡEΣ ΑΝΤΙΔΡAΣΕΙΣ ΑΠO ΒΕΡΟΛIΝΟ ΚΑΙ ΒΡΥΞEΛΛΕΣ ΚΑΤA ΤΗΣ ΟΥΓΓΑΡIΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝIΑΣ ΛOΓΩ ΒEΤΟ ΣΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜO ΤΗΣ ΕΕ
ΜΕΤA ΤΗ ΣΦΑΓH ΣΤΑ ΚΑΜIΝΙΑ, AΡΠΑΞΑΝ ΑΝHΛΙΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΒΙAΣΟΥΝ ΚΑΙ EΚΑΝΑΝ ΠAΡΤΙ!
ΣΑΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ: ΧΕΙΡΟΠΕΔΕΣ ΓΙΑ 7Η(!) ΦΟΡΑ ΣΕ ΜΑΝΑ, ΓΙΑ ΚΛΟΠΕΣ, ΠΟΥ ΔΙΑΠΡΑΤΤΟΥΝ ΤΑ ΑΝΗΛΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ!
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΟΚ! ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΕΖΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΙΑ ‘ΣΦΡΑΓΙΣΜΑ’ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΕ BARCODE-«ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΥΓΕΙΑΣ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ!
ΠΑΡΤΙ, ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: ΧΑΜΟΣ ΜΕ ΔΙΑΣΗΜΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ‘ΚΑΨΟΥΡΗ’ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ
ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΓΚΡΙΖΟΥ ΛΥΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ, ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΝΙΚΗΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΘΑΛΑΣΣΑ
ΠΑΙΓΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΜΕ ΤΑ 5,8 ΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΠΟΦΥΓΗ ΚΥΡΩΣΕΩΝ
Ο ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΚΟΥΣΤΟΥΡΙΤΣΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΕΡΒΙΑΣ
ΗΠΑ: Ο ΑΝΤΟΝΙ ΜΠΛΙΝΚΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΜΠΑΙΝΤΕΝ
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΣΕ ΚΟΜΒΙΚO ΣΗΜΕIΟ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕYΣΕΙΣ ΑΘHΝΑΣ – ΚΑΪ́ΡΟΥ

Toυ Νίκου Μελέτη*

Με νέες ιδέες προσπαθεί η Αθήνα να εμπλουτίσει την διαδικασία συνομιλιών με την Αίγυπτο για το δύσκολο ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, καθώς ο χρόνος επείγει και η άλλη πλευρά δεν δείχνει έτοιμη να επιταχύνει την διαδικασία.

Στις συναντήσεις του Ν. Δένδια στο Κάιρο με τον πρόεδρο Αλ Σίσι και τον ΥΠΕΞ Σ. Σούκρι έγινε ανασκόπηση των μέχρι τώρα συνομιλιών, των συνομιλιών που διεξήχθησαν επί προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και του τελευταίου 11ου γύρου των τεχνικών κλιμακίων εμπειρογνωμόνων που έγινε τον περασμένο Ιανουάριο.

Όμως η Αιγυπτιακή πλευρά δεν είχε έτοιμες απαντήσεις για ερωτήματα που είχαν τεθεί στην τελευταία φάση των συνομιλιών και φαίνεται ότι χωρίς να κλείνει την «πόρτα» παρέπεμψε στον επόμενο γύρο των συνομιλιών για απαντήσεις και αντιπροτάσεις. Παράλληλα με τις πολιτικές διαβουλεύσεις πραγματοποιήθηκε και ο 12ος γύρος συνομιλιών των τεχνικών κλιμακίων εμπειρογνωμόνων.

Μετά και τις συνομιλίες αυτές είναι πλέον σαφές ότι πλησιάζει η στιγμή που είτε η Αιγυπτιακή πλευρά θα ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της, καθώς η συζήτηση δεν μπορεί να διαιωνίζεται ,ενώ και τα προβλήματα είναι γνωστά και οι επιλογές συγκεκριμένες.

Επιδίωξη του Καΐρου τα τελευταία χρόνια είναι η μερική ή ορθότερα  σταδιακή οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών ώστε να περιορισθεί δυτικά του 28ου Μεσημβρινού, (που εώς την υπογραφή του Τουρκολυβικού Μνημονίου, η Τουρκία δεν ήγειρε ευθέως απαιτήσεις) αλλά και η μετακίνηση προς βορρά της ενδιάμεσης γραμμής εις βάρος της ελληνικής πλευράς και με συνεπακόλουθο περιορισμό της επήρειας των ελληνικών νησιών.

Τα ζητήματα αυτά εξαιρετικά ευαίσθητα για την Ελλάδα μπαίνουν στην ζυγαριά της ζωτικής ανάγκης της χώρας μας για οριοθέτηση με την Αίγυπτο ώστε να υπάρξει σφήνα στο Τουρκολυβικό Μνημόνιο, αλλά με τρόπο ώστε να μην αποτελέσουν ένα αρνητικό προηγούμενο σε μελλοντική διαπραγμάτευση με την Τουρκία.

Βεβαίως θεσμικά έχουν βρεθεί τρόποι για να διακηρυχθεί ότι μικρής έκτασης παρεμβάσεις στην χάραξη της ενδιάμεσης γραμμής ,δεν αλλάζουν την πάγια θέση για οριοθετήσεις βάσει της μέσης γραμμής και περί πλήρους επήρειας των νησιών. Θα ήταν όμως πολιτικά μια κίνηση αναγκαία μεν, αλλά με αρκετό ρίσκο.

Όμως όπως έχει αρκετές φορές επισημανθεί δεν είναι η «οποιαδήποτε λύση» καλύτερη απ την μη λύση στο θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών της Ελλάδας με την Αίγυπτο και βεβαίως ακόμη και για μια συμβιβαστική λύση αναγκαίος όρος είναι να υπάρξει ανάλογη διάθεση και από την Αιγυπτιακή πλευρά.

Η εμμονή της Αιγύπτου σε πραγματικά μαξιμαλιστικές θέσεις, είτε για λόγους διαπραγματευτικούς είτε επειδή δεν επιθυμεί ειλικρινά την επίλυση της διαφοράς τώρα που αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα είναι σε δύσκολη θέση, εμποδίζουν την επίτευξη προόδου. Γιατί καμία κυβέρνηση, παρά τις πληροφορίες ότι στο πρόσφατο παρελθόν είχαν υπάρξει και τέτοιες συζητήσεις, δεν θα μπορούσε να δεχθεί τέτοια μετακίνηση της μέσης γραμμής που θα αντανακλούσε σε σημαντική μείωση επήρειας νησιών όχι μόνο του μεγέθους της Κάσου αλλά και του μεγέθους της Ρόδου ή της Κρήτης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκπρόσωπος της Προεδρίας της Αιγύπτου σε δήλωση του για την συνάντηση Αλ Σίσι – Δένδια, δεν είχε καμιά αναφορά στο θέμα των συνομιλιών για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και περιορίσθηκε να αναφέρει ως θέματα της συνάντησης την «Πρωτοβουλία του Καΐρου» και του Προέδρου Σίσι για την ειρήνευση στην Λιβύη και για την προσπάθεια τερματισμού της κρίσης της Λιβύης που θα «τερματίζει τις εξωτερικές παρεμβάσεις που επιδιώκουν δικούς τους στόχους και φιλοδοξίες» αποφεύγοντας βεβαίως να κάνει αναφορά ονομαστικά στην Τουρκία. Και αυτό παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Σίσι είναι και προσωπικά στοχοποιημένος από την Άγκυρα και τον Τ. Ερντογάν.

Αλλά και ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ στην ανακοίνωση του για την συνάντηση Δένδια – Σούκρι αφού περιέγραψε την ατζέντα που περιλάμβανε την Λιβύη, την ειρηνευτική πρόταση Αλ Σίσι, το Παλαιστινιακό, την κρίση στις σχέσεις Αιγύπτου – Αιθιοπίας λόγω του φράγματος στον Νείλο, έκανε αναφορά στην καλές σχέσεις των δυο χωρών και πρόσθεσε ότι «στο περιθώριο των συζητήσεων μεταξύ των δύο υπουργών σήμερα, πραγματοποιήθηκε ο δωδέκατος γύρος τεχνικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας, όπου συνεχίστηκαν οι εργασίες μεταξύ των δύο πλευρών για την επίτευξη σχετικής συμφωνίας.

Για την επίτευξη των συμφερόντων των δύο φιλικών χωρών». Και στις ανακοινώσεις του Αιγυπτιακού ΥΠΕΞ απουσίαζε η οποιαδήποτε αναφορά στην Τουρκία.

Οι επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να θεωρούνται αποφασιστικής σημασίας καθώς θα διαπιστωθεί ίσως και με νέες συναντήσεις εάν υπάρχει πρόθεση από το Κάιρο για συμβιβαστική λύση.

*Ο Νίκος Μελέτης γεννήθηκε στην Κεφαλλονιά το 1962. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών της Νομικής Σχολής Αθηνών. Άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος το 1987. Από το 1990 καλύπτει το διπλωματικό ρεπορτάζ, αρχικά στην ΕΡΤ και κατόπιν και στην εφημερίδα “Έθνος”. Έχει πραγματοποιήσει δεκάδες δημοσιογραφικές αποστολές σε όλο τον κόσμο, έζησε από κοντά τις αλλαγές που επέφερε η κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού στο χώρο των Βαλκανίων και των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών. Κάλυψε τους πολέμους στην πρώην Γιουγκοσλαβία και παρακολούθησε από κοντά όλες τις τελευταίες προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού αλλά και τη μακρά και επίπονη πορεία των ευρωτουρκικών και ελληνοτουρκικών σχέσεων.

 

(Το άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη)

Πηγή:Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *