ΙΣΤΟΡΙΑ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ: ΤΟ «ΠΙΣΩΠΛΑΤΟ» ΒΕΛΟΣ ΣΤΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ

Του Κωνσταντίνου Μπορδόκα

Από τις πρώτες ημέρες της χούντας ξεκινούν συζητήσεις μεταξύ στελεχών του Ναυτικού για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για επαναφορά στη δημοκρατική ομαλότητα.

Κάποιοι αξιωματικοί μάλιστα  αποχωρούν από τις θέσεις τους ως ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ άλλοι ξεκινούν μυστικές συναντήσεις.

Ο κυβερνήτης του «Βέλος» Νικόλαος Παππάς σε συνέντευξη Τύπου στην Ιταλία.

Σημαντικότερος πυρήνας δημοκρατικών αξιωματικών είναι αυτός των πέντε παλιών φίλων και πρώην συμμαθητών της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων της τάξης του 1948, που συναντιούνται μυστικά σε κάποιο σπίτι στα Πατήσια : Νικόλαος Παππάς. Αθανάσιος Σέκερης, Αλέξανδρος Παπαδόγγονας, Πιέρρος Παναγιωταρέας και Παναγιώτης Μάλλιαρης.

Ο Νικόλαος Παππάς αποβιβάζεται στο Φιουμιτσίνο της Ιταλίας για να καταγγείλει στον διεθνή Τύπο τη χούντα των Συνταγματαρχών.

Ως ημερομηνία εκδήλωσης του κινήματος ορίζονται οι πρώτες ώρες της 22ης Μαΐου 1973 κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης άσκησης του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο, αλλά από το προηγούμενο βράδυ υπάρχουν πληροφορίες περί προδοσίας του. Παρότι, ακόμα και τότε, υπάρχει  χρόνος εκδήλωσης του κινήματος με τον απόπλου των πλοίων που στασιάζουν, στις αποσπασματικές συνεννοήσεις που γίνονται εκείνες τις δραματικές ώρες υπερισχύει η συντηρητική άποψη της αναβολής του που γίνεται με τη συνθηματική λέξη «Σοφοκλής». Ξεκινούν οι πρώτες συλλήψεις η δικτατορία πανηγυρίζει, αλλά στην ανακοίνωσή της που μιλά για «αποστράτους» και «δύο-τρία πλοία»,  δείχνει ότι δεν κατανοεί τη βαθειά διείσδυση των κινηματιών στις τάξεις του Πολεμικού Ναυτικού.

Την ώρα που στην Ελλάδα γίνονται αυτά, το αντιτορπιλικό «Βέλος» βρίσκεται στην Αδριατική με τον κυβερνήτη του Νικόλαο Παππά να αποφασίζει, παρά την καταστολή του κινήματος, να δράση δυναμικά, αφού πρώτα ενημερώνει το πλήρωμά του:«Αυτή τη στιγμή κάτω στην Ελλάδα, στις φυλακές της ΕΣΑ, βασανίζονται απάνθρωπα αξιωματικοί του Ναυτικού. Το ξέρετε. Ξέρετε και τους βασανιστές. Μια κλίκα αξιωματικών του Στρατού, που τα όπλα, τα οποία τους εμπιστεύτηκε ο ελληνικός λαός, τα χρησιμοποιούν για να παραμείνουν στην εξουσία επί έξι χρόνια. Αυτή τη στιγμή φεύγουμε από το σχηματισμό του ΝΑΤΟ και κατευθυνόμαστε προς την Ιταλία. Εγώ θα αποβιβαστώ και θα ζητήσω πολιτικό άσυλο. Δεν επιστρέφω στη χώρα των βασανιστών και των τυράννων. Σας καλώ τώρα να φωνάξουμε « Ζήτω το Έθνος», « Ζήτω η Δημοκρατία», « Ζήτω το Ναυτικό».

Το «Βέλος» χρόνια μετά τα γεγονότα σε ήρεμα νερά…

Το πλοίο αγκυροβολεί στην Ιταλία κάτω από τις επευφημίες των 250 ανδρών του πληρώματος, και  ο Νικόλαος Παππάς μαζί με τους 31 συναδέλφους του που ζητούν και παίρνουν τελικά πολιτικό άσυλο  αποτελεί ένα ακόμα «βέλος» στη πλάτη της καταρρέουσας δικτατορίας των συνταγματαρχών.

 

Πηγή: Eleftherostypos.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *