ΔΙΕΘΝΗ
ΣΑΝΓΚΑΗ: Η ΚΙΝΑ ΛΟΓΟΚΡΙΝΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΑ ΟΥΡΛΙΑΧΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΟΓΩ LOCKDOWN

H Κίνα επιστράτευσε λογοκριτές για να σιγάσει τη «φωνή του Απριλίου», το βίντεο με τα ουρλιαχτά λόγω lockdown από τη Σανγκάη

Να σβήσει από το διαδίκτυο την «φωνή του Απριλίου» το βίντεο που έγινε viral και στο οποίο ακούγονται οι κραυγές των κατοίκων της Σανγκάης λόγω του lockdown που επιβλήθηκε προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού επιχειρεί η Κίνα σβήνοντάς το από το κινεζικό διαδίκτυο προκαλώντας σύγχυση και οργή.

Το βίντεο διάρκειας έξι λεπτών είναι ένα μοντάζ από φωνές κατοίκων που έχουν καταγραφεί στη διάρκεια του lockdown με λήψεις από αέρος. Σε αυτό ακούγονται κάτοικοι να διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα, αλλά και για την σκληρή αντιμετώπισή τους από τις αρχές.

Ο δημιουργός του βίντεο έχει προσθέσει σε αυτές τις ασπρόμαυρες εικόνες, με χρονολογική σειρά, μια σειρά από ήχους από συνεντεύξεις Τύπου, από βίντεο που αναρτώνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή από τηλεφωνικές κλήσεις των κατοίκων.

Το βίντεο ξεκινά με τις φωνές πολιτικών να δηλώνουν, στην αρχή της επιδημίας τον Μάρτιο, ότι ένα σύντομο προληπτικό lockdown δεν θα ήταν σκόπιμο λόγω των οικονομικών του επιπτώσεων. Αυτός ο αρχικός δισταγμός οδήγησε στην έκρηξη του αριθμού των θετικών κρουσμάτων που τελικά πυροδότησε το σημερινό lockdown, το οποίο αναμένεται να διαρκέσει πολλές εβδομάδες.

Το βίντεο κοινοποιήθηκε μαζικά το βράδυ της Παρασκευής στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης WeChat. Όμως οι λογοκριτές κατάφεραν να σβήσουν κάθε ίχνος του μέσα σε λίγες ώρες. Επίσης σβήστηκαν όλες οι αναφορές σε αυτό από το μικρομπλόγκ Weibo αλλά παρέμειναν κάποια σχόλια που επικρίνουν την λογοκρισία.

H κατάσταση στη Σανγκάη

Η Σανγκάη, η οικονομική πρωτεύουσα της Κίνας, με πληθυσμό 25 εκατομμυρίων κατοίκων, αντιμετωπίζει το χειρότερο ξέσπασμα της Covid-19 από την έναρξη της πανδημίας. Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα, Μεγάλο Σάββατο, 12 νέους θανάτους και περισσότερα από 23.000 νέα κρούσματα κορονοϊού στη Σανγκάη.

Εκείνοι που κατέληξαν ήταν κατά μέσον όρο 88 ετών, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Σανγκάης. Όλοι είχαν υποκείμενα νοσήματα και κανένας τους δεν ήταν εμβολιασμένος.

Οι τοπικές αρχές αποδίδουν αυτή τη νέα αύξηση κρουσμάτων κυρίως στον υπερπληθυσμό σε ορισμένα παλιά κτίρια κατοικιών, όπου οι κουζίνες και οι τουαλέτες είναι κοινές.

Σχεδόν όλοι οι κάτοικοι της Σανγκάης έχουν απομονωθεί από τις αρχές Απριλίου. Πολλοί δυσκολεύονται να προμηθευτούν φρέσκα προϊόντα και να επισκεφθούν έναν γιατρό.

Mε πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Photo: H Κίνα επιστράτευσε λογοκριτές για να σιγάσει τη «φωνή του Απριλίου», το βίντεο με τα ουρλιαχτά λόγω lockdown από τη Σανγκάη/AP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: Newsbomb.gr

 

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *