Breaking News
ΟΙ «ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛOΓΟΙ» ΚΑΙ «ΤΟ ΠEΡΑΣΜΑ»
Η ΠΑΝΔΗΜIΑ ΓΕΝΝA EΝΑ ΝEΟ ΚOΣΜΟ
ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΑΛΛΟΘΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
ΘΕΜΑ «ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ» ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΛΑΜΙΚΉ ΔΙΆΣΚΕΨΗ
ΕΟΔΥ: «ΑΠΟΚΥΗΜΑΤΑ ΝΟΣΗΡΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ» ΠΕΡΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΠΛΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΜΕΘ «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ»: ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΑΜΕ – ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ
ΚΑΝΑΔAΣ: ΑΠΑΓOΡΕΥΣΕ ΤΗΝ ΕΞΑΓΩΓH ΠΟΛΛΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
EΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦHΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚH ΤΟΥΣ ΙΣΤΟΡIΑ ΣΤΑ ΣΚOΠΙΑ
Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ Β. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ- ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΕΣΠΕΣ «ΜΠΟΥΜΕΡΑΝΓΚ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΟΙΚΟΥΜ. ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ
ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΕΑ ΕΞΑΡΣΗ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΟ-ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ
“ΠΡΑΣΙΝΟ” ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΗΡΑΓΓΑΣ ΤΗΣ ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ ΣΤΟ ΕΣΠΑ
Η ΕΕ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗ ΜΕ ΤΗΝ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ (WEBINAR) ΜΕ ΘΕΜΑ: “Η ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ,  Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ” ΠΟΥ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΔΙΣΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΚΟΡΩΝΟΪOΣ: ΝEΟ «ΜΑYΡΟ» ΡΕΚOΡ ΜΕ 121 ΘΑΝAΤΟΥΣ – 606 ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜEΝΟΙ ΚΑΙ 1.747 ΚΡΟYΣΜΑΤΑ
WIKILEAKS: 10 ΧΡOΝΙΑ ΑΠO ΤΗ ΜΕΓΑΛYΤΕΡΗ ΔΙΑΡΡΟH ΑΠOΡΡΗΤΩΝ ΕΓΓΡAΦΩΝ
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ – ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΩΝ ΜΕ ΔΥΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ ΟΙ ΠΡΕΣΒΕΙΕΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΗΣ ΤΕΧΕΡΑΝΗΣ
ΚΥΠΡΟΣ: ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ “ΜΕΔΟΥΣΑ 2020”
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΠOΣΟ ΚΟΝΤA ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙA ΤΟΥ ΔΝΤ ΘΑ ΜΠΟΡΟYΣΕ ΝΑ EΡΘΕΙ Η ΤΟΥΡΚIΑ

Της Μαίρης Βενέτη*

Σε ωρολογιακή βόμβα αρχίζει να εξελίσσεται η ισοτιμία της τουρκική λίρας, με ολοένα και περισσότερες διατρήσεις της κρίσιμης ζώνης των 7 λιρών ανά δολάριο και παρά τις προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης να συγκρατήσει την πτώση του νομίσματος της.

Τιμές πάνω των 7 λιρών/δολάριο αποτελούν στην ουσία πλήγμα στο συναίσθημα, καθώς οι πολίτες θεωρούν τη συναλλαγματική ισοτιμία  τον καθρέπτη της υγείας της οικονομίας της Τουρκίας, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί ένα δυνατό χαστούκι στο γόητρο του Ερντογάν.

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας όπως αναλυτικά εξηγήσαμε πρόσφατα, χρησιμοποιεί εδώ και μήνες τα αποθέματα της σε ξένο νόμισμα για να στηρίξει την λίρα έναντι του δολαρίου.

Το αποτέλεσμα; Τα ακαθάριστα συναλλαγματικά αποθέματα έχουν δραματικά κατέλθει των 89 δισ. δολαρίων –πρόσφατες εκτιμήσεις τα τοποθετούν πέριξ των 51,5 δισ. δολαρίων- ενώ σύμφωνα με  εκτιμήσεις του πρώην υφυπουργού Οικονομικών Mahfi Egilmez,  τα καθαρά αποθέματα ξένου νομίσματος της Τουρκίας  μπορεί να ανέρχονται σε περίπου 16,2 δισ. δολάρια.

Στο σημείο αυτό όμως καλό θα ήταν να λάβει κανείς υπόψιν ότι η μαγεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Τουρκίας είναι η αγορά ανταλλαγής νομισμάτων, όπως έγραφε και πριν λίγους μήνες ο Αμερικανός οικονομολόγος Μπραντ Σέτσερ.

Τα καθαρά αποθέματα ξένου νομίσματος λοιπόν  περιλαμβάνουν και ανταλλαγές νομισμάτων που έχουν συναφθεί με εγχώριες τράπεζες. Μόλις αφαιρεθούν, γίνεται κατανοητό ότι το καθαρό αποθεματικό μπορεί να βρίσκεται ακόμα και σε αρνητικές περιοχές, που σύμφωνα με δημοσιεύματα του Διεθνή Τύπου εκτιμώνται πέριξ των 13,4 δισ. δολαρίων.

Όπως σημειώνει επίσης ο Μπραντ Σέτσερ,  οι τράπεζες της Τουρκίας είναι ταυτόχρονα πηγή βραχυπρόθεσμης δύναμης μιας και ακόμα μπορούν να «δανείσουν» μερικές από τις εγχώριες καταθέσεις σε ξένο νόμισμα στην Κεντρική Τράπεζα  προκειμένου να τη βοηθήσουν να χαλιναγωγήσει τη διολίσθηση της λίρας, όμως μεσοπρόθεσμα αποτελούν την ιδανική αχίλλειο πτέρνα. Βλέπετε οι τράπεζες θα χρειαστούν κάποια στιγμή  μέρος του πλεονάσματος τους σε ξένο νόμισμα για να αποπληρώσουν τους εξωτερικούς πιστωτές τους.

Ο χρόνος που θα αποκαλυφθεί αυτή η ανάγκη θα κρίνει πολλά για τη γείτονα χώρα.

Και ένα από αυτά θα είναι και η προσφυγή της ή όχι  στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Είναι και κάτι άλλο…

Η Τουρκία έχει διατηρήσει χαμηλά  το δημόσιο χρέος, όμως έχει έμμεση έκθεση  σε δανεισμό από εταιρείες του ιδιωτικού τομέα.

Επίσης πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι  η Τουρκία έχει ένα χρέος 170 δισ. δολαρίων που πρέπει να αποπληρωθεί η να αναχρηματοδοτηθεί τους επόμενους 12 μήνες.

Επιπλέον, η χρηματοδότηση για μεγάλα έργα υποδομής της Τουρκίας παρέχεται κυρίως από τραπεζικές κοινοπραξίες με εγγυήσεις από το Υπουργείο Οικονομικών.

Αν δεν υπάρξει σύντομα μια νέα εισροή ξένου νομίσματος στην χώρα, η Τουρκία πλησιάζει ολοένα και περισσότερο την πόρτα του ΔΝΤ.

Θα μπορούσε να δώσει άραγε η FED μια πλάτη μέσω μιας….διμερής ρυθμίσεως;

Η στήλη θεωρεί δύσκολο πλην των ευρύτερων πράξεων repos μιας ημέρας η FED να ανοίξει μια νέα γραμμή με μια χώρα που δεν ανήκει στον «στενό κύκλο αμοιβαίας εμπιστοσύνης των ΗΠΑ».

*Η Μαρία Βενετή είναι Διδάκτωρ Φιλοσοφίας, Καθηγήτρια στο Αρσάκειο Σχολείο και Μέλος της Διεθνούς εταιρείας Ελληνικής Φιλοσοφίας.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμια περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλάμβανονται ως τέτοιες. 

 

(Το άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη)

Πηγή:Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *