ΑΠΟΨΕΙΣ
ΠΩΣ ΘΑ «ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ» ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΤΗΣ FED

Tης Μαίρης Βενέτη*

Tελικά η Fed ζύγισε το βάρος του πληθωρισμού, αλλά και του σοβαρού ενδεχομένου να αποκτήσει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και αποφάσισε να ανεβάσει ταχύτητα στο ρυθμό συρρίκνωσης του προγράμματος αγορών ομολόγων, προκειμένου να σηματοδοτηθεί ο τερματισμός του το επόμενο έτος.

Ο στόχος; Να είναι σε θέση σ’ένα εύλογο χρονικό διάστημα ν’ αυξήσει τα επιτόκια της προκειμένου ν’ αντιμετωπίσει τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων σχεδόν 40 ετών. 

Άλλωστε τα μακροοικονομικά στοιχεία συνεχίζουν να έχουν την υφή χιονοστιφάδας. Την ίδια ημέρα που ξεκίνησε η Fed τη διήμερη συνεδρίαση της ανακοινώθηκε o δείκτης τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ για τον μήνα του Νοεμβρίου στο 9,6%, έναντι εκτίμησης 9,2% και ο δείκτης τιμών παραγωγού εξαιρουμένων των τροφίμων και ενέργειας στο 7,7%, έναντι εκτίμησης 7,2%. Σε ετήσια βάση και οι δύο μετρήσεις σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση από καταγραφής των στοιχείων, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις για ισχυρότερο πληθωρισμό.

Αλλά και χθες, λίγο πριν τις αποφάσεις της Fed, ανακοινώθηκαν οι λιανικές πωλήσεις, οι οποίες ήταν κάτω από τις προβλέψεις των αναλυτών, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες ότι οι καταναλωτές περιορίζουν τις αγορές τους μέσα στην καταιγίδα ανατιμήσεων που μαστίζει σχεδόν όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες. (σ.σ: H συνολική αξία των λιανικών πωλήσεων αυξήθηκε κατά 0,3% τον προηγούμενο μήνα, μετά από άνοδο 1,8% τον Οκτώβριο και κάτω από τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν αύξηση των πωλήσεων κατά 0,8%).

Η Fed αναγκάστηκε λοιπόν να δει κατάματα τα στοιχεία. Παρά το γεγονός ότι είχε ήδη πατήσει φρένο μειώνοντας τις αγορές κατά 15 δισ. δολάρια τον Νοέμβριο, δεν ακολούθησε το μετριοπαθές σενάριο για μείωση των αγορών κατά 25 δισ. δολάρια το μήνα, αλλά τη διάμεσο των εκτιμήσεων της αγοράς για μείωση κατά 30 δισ. δολάρια το μήνα, αρχής γενομένης τον Ιανουάριο, με στόχο το πρόγραμμα να κλείσει μέχρι τον Μάρτιο, αντί για το αρχικό σχέδιο για τον Ιούνιο του 2022. 

Πιο συγκεκριμένα η Επιτροπή αποφάσισε να μειώσει τον μηνιαίο ρυθμό των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων από τον Ιανουάριο κατά 20 δισ. δολάρια για τίτλους του Δημοσίου και 10 δισ. δολάρια για τίτλους που καλύπτονται από στεγαστικά δάνεια.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η Κεντρική τράπεζα έβαλε στο τραπέζι το ενδεχόμενο τριών αυξήσεων των επιτοκίων το επόμενο έτος -κατά 25 μονάδες βάσης κάθε φορά- τη στιγμή που οι πιο επιθετικές προσεγγίσεις ανέφεραν μια πρώτη αύξηση τον Ιούνιο και μία δεύτερη το φθινόπωρο. Να υπενθυμίσουμε δε ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο όλοι μίλαγαν για μια αύξηση επιτοκίων εντός του 2022.

Επιπλέον, των τριών αυξήσεων το 2022, οι αξιωματούχοι της Fed «βλέπουν» δύο το επόμενο έτος και άλλες δύο το 2024.

Δυσάρεστες όμως ήταν και οι ανακοινώσεις των οικονομικών προβλέψεων για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

Οι προβλέψεις για τον δομικό πληθωρισμό αυξήθηκαν, τη στιγμή που είναι ήδη στο 4,1% και βαίνει αυξανόμενος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Fed, ο δομικός πληθωρισμός θα αυξηθεί στο 4,4% φέτος πριν πέσει στο 2,7% το 2022, με το ποσοστό ανεργίας να τελειώνει το 2021 στο 4,3% και το επόμενο έτος να πέφτει στο 3,5%.

Όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη, οι αξιωματούχοι της Fed μείωσαν τις προβλέψεις τους, τονίζοντας όμως ότι εξακολουθούν να αναμένουν μια υγιή επέκταση φέτος και το επόμενο έτος. Η οικονομία των ΗΠΑ αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 5,5 % το 2021, σε σύγκριση με εκτιμήσεις για 5,% τον Σεπτέμβριο, αλλά θα κατεβάσει ταχύτητα το 2022, στο 4%, ενώ υπήρξε σαφής υπογράμμιση ότι οι νέες παραλλαγές του κορονοϊού ενέχουν κινδύνους για τις οικονομικές προοπτικές.

 

Γιατί πανηγύρισε η Wall την επιτάχυνση του tapering

Θα περίμενε κανείς ότι ο διπλασιασμός του ρυθμού του tapering , το «σήμα» για συνολικά έξι αυξήσεις επιτοκίων έως το τέλος του 2023-αρχές του 2024 και οι εκτιμήσεις για φρένο της ανάπτυξης στο 4% και υψηλές πτήσεις του πληθωρισμού στο 2,6%, αν μη τι άλλο δεν θα οδηγούσαν τη μητέρα των αγορών σε άνοδο κατά 1,64%.

Αυτή όμως είναι και η γοητεία των αγορών. Δεν κάνουν ποτέ άμεσα αυτό που υποδεικνύει η λογική επεξεργασία των γεγονότων. Πόσο μάλλον όταν ένα μέγαλο μέρος του τζίρου τους γίνεται από στρατιές αχόρταγων ιδιωτών επενδυτών.

Άλλωστε o Πάουελ έδωσε τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις -με κύριο αποδέκτη της αγορές- ότι θα διατηρηθεί η δέσμευση της Fed να χρησιμοποιεί -αν χρειαστεί- το πλήρες φάσμα των εργαλείων της για να στηρίξει την οικονομία των ΗΠΑ σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, προωθώντας πάντα τους στόχους της μέγιστης απασχόλησης και σταθερότητας των τιμών.

 

Τουτέστιν, αν οι περιστάσεις το απαιτήσουν, τα προγράμματα στήριξης της ρευστότητας θα είναι στο τραπέζι.

Επιπλέον, οι αγορές εκτίμησαν το γεγονός ότι έχει πέσει στο τραπέζι ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Και μέχρι να αρχίσει να υλοποιείται αυτό το χρονοδιάγραμμα, οι συνολικές χρηματοοικονομικές συνθήκες παραμένουν διευκολυντικές. Βλέπετε, παρά τις προβλέψεις των αξιωματούχων της Fed για τα επιτόκια, στο ανακοινωθέν υπογραμμίζεται ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα μηδενικά επίπεδα του 0% με 0,25%, μέχρι οι συνθήκες στην αγορά εργασίας να φτάσουν στον στόχο της πλήρους απασχόλησης.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι επενδυτές χθες επέδειξαν μια διάθεση του τύπου: Mέχρι τον Μάρτιο…έχει ο Θέος».

Όμως οι αγορές όσο συνηθίζουν να ξεφεύγουν πολλές φορές της αντίδρασης στα πλαίσια του «αναμενομένου», άλλες τόσες φορές συνηθίζουν να προεξοφλούν τις συνθήκες που θα αντιμετωπίσουν στο μέλλον. Το μεγάλο στοίχημα λοιπόν είναι το χρονικό ορόσημο αυτής της προεξόφλησης.

*Η Μαρία Βενετή είναι Διδάκτωρ Φιλοσοφίας, Καθηγήτρια στο Αρσάκειο Σχολείο και Μέλος της Διεθνούς εταιρείας Ελληνικής Φιλοσοφίας. 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021, 00:00

 

 

(To άρθρο εκφράζει αποκειστικά προσωπίκές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη)

Πηγή: Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *