Breaking News
ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ (WEBINAR) ΜΕ ΘΕΜΑ: “Η ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ,  Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ” ΠΟΥ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΔΙΣΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΚΟΡΩΝΟΪOΣ: ΝEΟ «ΜΑYΡΟ» ΡΕΚOΡ ΜΕ 121 ΘΑΝAΤΟΥΣ – 606 ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜEΝΟΙ ΚΑΙ 1.747 ΚΡΟYΣΜΑΤΑ
WIKILEAKS: 10 ΧΡOΝΙΑ ΑΠO ΤΗ ΜΕΓΑΛYΤΕΡΗ ΔΙΑΡΡΟH ΑΠOΡΡΗΤΩΝ ΕΓΓΡAΦΩΝ
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ – ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΩΝ ΜΕ ΔΥΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ ΟΙ ΠΡΕΣΒΕΙΕΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΗΣ ΤΕΧΕΡΑΝΗΣ
ΚΥΠΡΟΣ: ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ “ΜΕΔΟΥΣΑ 2020”
ΡΩΣIΑ: ΑΔΙAΒΑΣΤΟ ΣΧΟΛΙΑΡΟΠΑΙΔΟ Η ΓΕΡΜΑΝΙΔΑ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ
ΚΟΡΟΝΟΪOΣ – ΣAΛΟΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝIΑ: ΣΦAΛΜΑ ΣΕ ΕΡΓΑΣΤHΡΙΟ EΒΓΑΛΕ 1.300 ΘΕΤΙΚA ΤΕΣΤ
ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΕΤΣΙ «ΛΑΔΩΝΕΙ» ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ – ΜΟΙΡΑΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ Η Ε.Ε. ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: ΜΑΚΡΑΙΝΕΙ Η ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ – ΕΞΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΒΟΛΟ ΚΑΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ: ΤΡΙΤΟ ΚΥΜΑ ΠΡΙΝ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΑΝ Η ΕΥΡΩΠΗ «ΑΝΟΙΞΕΙ» ΣΤΙΣ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΣΤ. ΠEΤΣΑΣ: ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤEΣ ΑΝΟIΓΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜIΑ – ΔΕΝ ΕΞΕΤAΖΕΤΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚOΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜOΣ
Η ΔΕΗ ΜΠΑIΝΕΙ ΣΤΙΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝIΕΣ
Χ. ΡΟΧΑΝI: ΚΑΤΗΓΟΡΕI ΤΟ ΙΣΡΑHΛ ΓΙΑ ΤΟ ΘAΝΑΤΟ ΤΟΥ ΠΥΡΗΝΙΚΟY ΕΠΙΣΤHΜΟΝΑ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕI ΜΕ ΑΝΤIΠΟΙΝΑ
ΤΟ «ΣΠΑΘI ΤΩΝ ΑΡAΒΩΝ» ΑΠEΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚIΑ, Ο ΡOΛΟΣ ΤΟΥ ΚΑΪ́ΡΟΥ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛH ΤΗΣ ΑΘHΝΑΣ
ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΛΒΑΝΙΑΣ Κ.Κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ – Η ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΑ ΟΣΑ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΜΕΓΑΛΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
Ο MICHAEL JORDAN ΧΑΡΙΖΕΙ ΛΕΦΤΑ ΣΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ
ΜΕΙΩΘΗΚΕ Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΚΛΟΥ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΤΟ Γ΄ ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2020
28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΠΩΣ ΒΛΕΠΕΙ ΕΝΑΣ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΟ 1821

Του Αλέξανδρου Σκούρα*

Αύριο, Τετάρτη 8 Ιουλίου, το ΚΕΦΙΜ θα παρουσιάσει τα ευρήματα της μεγάλης δημοσκόπησης που διεξήγαγε με τη MARC με θέμα το πώς οι Ελληνίδες και οι Έλληνες βλέπουν την Επανάσταση του 1821. Θα αποφύγω τον πειρασμό να κάνω spoilers – το μόνο που θα πω είναι πως τα αποτελέσματα έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και σε αρκετά σημεία διαφέρουν σημαντικά από το τι θα περίμενε κανείς, οπότε οι ενδιαφερόμενοι σπεύστε να εγγραφείτε για να παρακολουθήσετε ζωντανά την αυριανή εκδήλωση από το σελίδα του ΚΕΦΙΜ στο Facebook.

Αφού λοιπόν αύριο θα δούμε πώς βλέπει ο μέσος Έλληνας το 1821, σήμερα ας δούμε πώς το βλέπει ένας φιλελεύθερος, και συγκεκριμένα ο υποφαινόμενος. 

Το 1821 για κάθε φιλελεύθερο είναι μια αφορμή μεγάλης υπερηφάνειας. Κι αυτό γιατί οι ήρωες και οι ηρωίδες του δεν πολέμησαν μόνο για την απελευθέρωση της πατρίδας και της πίστης τους, αλλά είχαν και πολύ συγκεκριμένο όραμα για τη μορφή και τη δομή του ελεύθερου πια ελλαδικού κράτους.

Η τεράστια πνευματική προετοιμασία από τους φιλελεύθερους εκπροσώπους του Νεοελληνικού Διαφωτισμού αποτυπώθηκε με ενάργεια στα καταστατικά κείμενα των τριών επαναστατικών εθνοσυνελεύσεων, που είναι τα πιο φιλελεύθερα και δημοκρατικά της εποχής τους. Η κατάργηση της δουλείας, η ελευθερία της έκφρασης και του τύπου, η ανεξιθρησκεία, η διάκριση των εξουσιών, σχεδόν όλες οι ριζοσπαστικές φιλελεύθερες ιδέες βρήκαν την έκφρασή τους στα κείμενα αυτά που εξέφραζαν τους πόθους ενός ολόκληρου λαού.

Άλλωστε, ο Αγώνας των Ελλήνων ενέπνευσε κάθε φίλο της ελευθερίας στην Ευρώπη αλλά και πέρα απ’ αυτή. Οι φιλέλληνες – καρμπονάροι και ρομαντικοί – συνέτρεξαν τους Επαναστάτες όχι μόνο χρηματικά αλλά και θυσιάζοντας ακόμη και τη ζωή τους στο βωμό της ελευθερίας. Ακόμη και ο Τζέφερσον αντάλλασσε επιστολές με τον Κοραή με θέμα τους θεσμούς που θα επιτρέψουν να ριζώσει, να βλαστήσει και να ανθήσει το αειθαλές δέντρο της ελευθερίας.

Βεβαίως, υπήρξαν και παρεκκλίσεις, αλλά και λάθη που οδήγησαν για παράδειγμα στις εμφύλιες συρράξεις εν μέσω του Αγώνα. Βεβαίως, οι Επαναστάτες είχαν πολλές φορές και αδυναμίες και προσωπικές φιλοδοξίες. Όμως όλα αυτά, τα οποία οφείλουμε να γνωρίζουμε και να αναγνωρίζουμε, δεν επισκιάζουν εντέλει τον Αγώνα για την Ελευθερία. Δεν επισκιάζουν το γεγονός ότι σ’ αυτή τη γωνιά της Ευρώπης, άνδρες και γυναίκες από κάθε κοινωνική τάξη και υπόβαθρο – πρίγκηπες και διανοούμενοι, πολεμιστές και έμποροι, ιερείς και αγρότες – κατάφεραν η φλόγα της ελευθερίας να λάμψει λαμπρότερα απ’ οπουδήποτε αλλού στον κόσμο εκείνη τη χρονική στιγμή.

Και η καλύτερη απόδοση τιμής στους Αγωνιστές και τις Αγωνίστριες του ‘21 θα είναι να ξαναπιάσουμε εμείς οι απόγονοι και συνεχιστές τους το νήμα της ελευθερίας που τους ενέπνευσε και τους καθοδήγησε στην τρέλα εκείνη που απέδωσε τη σημερινή ελεύθερη Ελλάδα.

*Ο Αλέξανδρος Σκούρας είναι Πρόεδρος του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών – Μάρκος Δραγούμης. Έχει σπουδάσει μάρκετινγκ στο Αμερικανικό Κολλέγιο της Ελλάδας και Πολιτική Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο George Washington. Προτού αναλάβει Πρόεδρος στο ΚΕΦίΜ, διετέλεσε για 6 χρόνια Αναπληρωτής Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων στο Atlas Network

Photo: Apopsi.News.gr

 

(Το άρθρο εκφράζει aποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη)

Πηγή: Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *