Breaking News
ΤΟ ΘΟΛΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΑΠΟΘΡΑΣΥΝΕΙ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
ΟΙ ΕΠOΜΕΝΕΣ ΚΙΝHΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΚΑΚΙEΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚHΣ ΜΕΣΟΓΕIΟΥ
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ: ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ
ΝIΓΗΡΑΣ: EΝΟΠΛΟΙ ΣΚOΤΩΣΑΝ EΞΙ ΓAΛΛΟΥΣ ΤΟΥΡIΣΤΕΣ, ΤΟΝ ΟΔΗΓO ΚΑΙ ΤΟΝ ΞΕΝΑΓO ΤΟΥΣ
«ΕIΜΑΣΤΕ ΤΕΛΕΙΩΜEΝΟΙ»: ΤΙ ΛEΕΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤAΡΧΗΣ ΑΠO ΤΗΝ ΕYΒΟΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ: ΘΕΤΙΚΟΙ ΣΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ 17 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
ΚΡHΤΗ: ΣΥΝΕΛHΦΘΗΣΑΝ 63 ΑΛΛΟΔΑΠΟI ΣΤΑ ΑΕΡΟΔΡOΜΙΑ ΜΕ ΠΛΑΣΤA ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚA EΓΓΡΑΦΑ
ΛHΜΝΟΣ: ΠHΓΕ ΓΙΑ ΣΥΝΑΥΛIΑ ΦΟΡΤΩΜEΝΟΣ ΜΕ ΚΟΚΑΪ́ΝΗ
ΤΡΑΓΩΔIΑ ΣΤΗΝ ΕYΒΟΙΑ: «ΔEΣΑΜΕ ΗΛΙΚΙΩΜEΝΟΥΣ ΣΤΟ ΔEΝΤΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΩΣΟΥΜΕ» – ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ
ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΚΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ
ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΟΖ
ΑΛ. ΜΑΛΛΙΑΣ: ΚΟΙΤΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΜΑΣ, ΔΕΝ ΖΗΤΑΜΕ ΑΔΕΙΑ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ
ΗΠΑ: ΣΤΟ 10,2% ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΗΚΕ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ: ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΛΟΥΚΑΝΕΣΚΟ ΜΕ 80,23 % ΤΩΝ ΨΗΦΩΝ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ: ΜΙΑ ΣΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
EΠΙΚΟΙΝΩΝIΑ ΜΗΤΣΟΤAΚΗ ΜΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚO ΣΥΜΒΟYΛΙΟ ΚΑΙ ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚEΣ ΚΙΝHΣΕΙΣ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟI: «ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚA ΚΑΙ ΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚA» ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚA ΜEΤΡΑ ΤΡΑΜΠ ΓΙΑ ΤΟΝ COVID
ΤΟΥΡΚΙΑ: ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΓΑΛΟΜΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΗΧΑΝΙΑ
ΣΥΝΟΔΕIΑ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΠΛΟΙΩΝ ΑΠΕΠΛΕΥΣΕ ΤΟ ORUC REIS – ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Ν. ΣYΨΑΣ: ΘΑ ΚAΝΟΥΜΕ OΤΙ ΕIΝΑΙ ΔΥΝΑΤOΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΚΟΠΕI Η ΕΞAΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΟY
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΠΩΣ ΒΛΕΠΕΙ ΕΝΑΣ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΟ 1821

Του Αλέξανδρου Σκούρα*

Αύριο, Τετάρτη 8 Ιουλίου, το ΚΕΦΙΜ θα παρουσιάσει τα ευρήματα της μεγάλης δημοσκόπησης που διεξήγαγε με τη MARC με θέμα το πώς οι Ελληνίδες και οι Έλληνες βλέπουν την Επανάσταση του 1821. Θα αποφύγω τον πειρασμό να κάνω spoilers – το μόνο που θα πω είναι πως τα αποτελέσματα έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και σε αρκετά σημεία διαφέρουν σημαντικά από το τι θα περίμενε κανείς, οπότε οι ενδιαφερόμενοι σπεύστε να εγγραφείτε για να παρακολουθήσετε ζωντανά την αυριανή εκδήλωση από το σελίδα του ΚΕΦΙΜ στο Facebook.

Αφού λοιπόν αύριο θα δούμε πώς βλέπει ο μέσος Έλληνας το 1821, σήμερα ας δούμε πώς το βλέπει ένας φιλελεύθερος, και συγκεκριμένα ο υποφαινόμενος. 

Το 1821 για κάθε φιλελεύθερο είναι μια αφορμή μεγάλης υπερηφάνειας. Κι αυτό γιατί οι ήρωες και οι ηρωίδες του δεν πολέμησαν μόνο για την απελευθέρωση της πατρίδας και της πίστης τους, αλλά είχαν και πολύ συγκεκριμένο όραμα για τη μορφή και τη δομή του ελεύθερου πια ελλαδικού κράτους.

Η τεράστια πνευματική προετοιμασία από τους φιλελεύθερους εκπροσώπους του Νεοελληνικού Διαφωτισμού αποτυπώθηκε με ενάργεια στα καταστατικά κείμενα των τριών επαναστατικών εθνοσυνελεύσεων, που είναι τα πιο φιλελεύθερα και δημοκρατικά της εποχής τους. Η κατάργηση της δουλείας, η ελευθερία της έκφρασης και του τύπου, η ανεξιθρησκεία, η διάκριση των εξουσιών, σχεδόν όλες οι ριζοσπαστικές φιλελεύθερες ιδέες βρήκαν την έκφρασή τους στα κείμενα αυτά που εξέφραζαν τους πόθους ενός ολόκληρου λαού.

Άλλωστε, ο Αγώνας των Ελλήνων ενέπνευσε κάθε φίλο της ελευθερίας στην Ευρώπη αλλά και πέρα απ’ αυτή. Οι φιλέλληνες – καρμπονάροι και ρομαντικοί – συνέτρεξαν τους Επαναστάτες όχι μόνο χρηματικά αλλά και θυσιάζοντας ακόμη και τη ζωή τους στο βωμό της ελευθερίας. Ακόμη και ο Τζέφερσον αντάλλασσε επιστολές με τον Κοραή με θέμα τους θεσμούς που θα επιτρέψουν να ριζώσει, να βλαστήσει και να ανθήσει το αειθαλές δέντρο της ελευθερίας.

Βεβαίως, υπήρξαν και παρεκκλίσεις, αλλά και λάθη που οδήγησαν για παράδειγμα στις εμφύλιες συρράξεις εν μέσω του Αγώνα. Βεβαίως, οι Επαναστάτες είχαν πολλές φορές και αδυναμίες και προσωπικές φιλοδοξίες. Όμως όλα αυτά, τα οποία οφείλουμε να γνωρίζουμε και να αναγνωρίζουμε, δεν επισκιάζουν εντέλει τον Αγώνα για την Ελευθερία. Δεν επισκιάζουν το γεγονός ότι σ’ αυτή τη γωνιά της Ευρώπης, άνδρες και γυναίκες από κάθε κοινωνική τάξη και υπόβαθρο – πρίγκηπες και διανοούμενοι, πολεμιστές και έμποροι, ιερείς και αγρότες – κατάφεραν η φλόγα της ελευθερίας να λάμψει λαμπρότερα απ’ οπουδήποτε αλλού στον κόσμο εκείνη τη χρονική στιγμή.

Και η καλύτερη απόδοση τιμής στους Αγωνιστές και τις Αγωνίστριες του ‘21 θα είναι να ξαναπιάσουμε εμείς οι απόγονοι και συνεχιστές τους το νήμα της ελευθερίας που τους ενέπνευσε και τους καθοδήγησε στην τρέλα εκείνη που απέδωσε τη σημερινή ελεύθερη Ελλάδα.

*Ο Αλέξανδρος Σκούρας είναι Πρόεδρος του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών – Μάρκος Δραγούμης. Έχει σπουδάσει μάρκετινγκ στο Αμερικανικό Κολλέγιο της Ελλάδας και Πολιτική Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο George Washington. Προτού αναλάβει Πρόεδρος στο ΚΕΦίΜ, διετέλεσε για 6 χρόνια Αναπληρωτής Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων στο Atlas Network

Photo: Apopsi.News.gr

 

(Το άρθρο εκφράζει aποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη)

Πηγή: Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *