ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ ΟΚΤΑΙ: Η ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΝΥΧΤΑ

Το γαϊτανάκι των απειλών κατά της χώρας μας συνέχισε σήμερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής Κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι ο οποίος σε ομιλία του προς μέλη του κόμματός του και αναφερόμενος στην απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού προς τον Ερντογάν ότι «περιμένουμε στο φως της ημέρας όσους απειλούν ότι θα έρθουν βράδυ» προειδοποίησε: «Δεν ξέρει ότι όταν η Τουρκία δείξει την αντίδρασή της στο Αιγαίο, η μέρα της Ελλάδας θα γίνει νύχτα».

Τόνισε δε πως «αν η Τουρκία κάνει ό,τι χρειάζεται βάσει των διεθνών συμφωνιών, θα χιονίσει στα ελληνικά νησιά» και «αυτούς που σέρνουν την Ελλάδα σε αυτές τις περιπέτειες, αυτοί που φαίνονται φιλικοί, εξαφανίζονται αμέσως. Γι’ αυτό λέμε μην ξεχνάτε τη Σμύρνη, λέμε μην ξεχνάτε την Κύπρο».

«Όσοι φαίνονται φιλικοί θα εξαφανιστούν αμέσως, φυσικά. Γι’ αυτό λέμε μην ξεχνάτε τη Σμύρνη, μην ξεχνάτε την Κύπρο Έτσι είναι ο κόσμος, μη νομίζετε ότι η φύση αλλάζει», συμπλήρωσε και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της Ελλάδας, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ισχυριζόμενος ότι «καθημερινά καταχράται τον εναέριο χώρο μας και τη γαλάζια πατρίδα», καθώς και ότι «εξοπλίζει τα αποστρατικοποιημένα νησιά, παραβιάζοντας τις διεθνείς συμφωνίες».

Εν συνεχεία κατηγόρησε την Ελλάδα πως «κάνει επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο, προκαλώντας καθημερινά τον θάνατο πολλών βρεφών και των οικογενειών τους. Όταν λέμε “βάλτε μυαλό” και “μην ξεχνάτε τη Σμύρνη” σε μια Ελλάδα που δρα απερίσκεπτα, είμαστε εμείς το κόμμα που ανεβάζει την ένταση;» είπε ο Οκτάι.

«Ο αξιότιμος πρόεδρός μας προειδοποίησε ανοιχτά για τα νησιά και είπε «ξαφνικά μια νύχτα» (σ.σ. θα έρθουμε). Αν χρειαστεί να το κάνει θα είστε μάρτυρες, όπως και όλος ο κόσμος» κατέληξε.

https://twitter.com/fuatoktay/status/1570413417772482560?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1570413417772482560%7Ctwgr%5E43669366d1171b890faed9deda64abffc23bc445%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.liberal.gr%2Fdiplomacy%2Fproklitikos-oktai-i-mera-tis-elladas-tha-ginei-nuchta%2F471599

Νωρίτερα σε δημοσίευμά της η Ηurriyet επιτέθηκε κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις χθεσινές δηλώσεις του στα εγκαίνια της εκδήλωσης για τη Μικρασιατική Καταστροφή ότι η Τουρκία παραβίασε τη συνθήκη της Λωζάνης και αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, κάνοντας λόγο για «σκανδαλώδεις» και «ψευδείς κατηγορίες».

Η τουρκική εφημερίδα με τίτλο «Ο Μητσοτάκης ξεπέρασε τα όριά του! Αβάσιμη κατηγορία κατά της Τουρκίας…» βάλλει κατά του πρωθυπουργού λέγοντας ότι «στοχοποίησε ξανά την Τουρκία υποστηρίζοντας πως παραβίασε τη Συνθήκη της Λωζάνης, αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα υπονομεύει το διεθνές δίκαιο».

Η Ηurriyet επικεντρώνεται και στον όρο «Κωνσταντινούπολη» που χρησιμοποίησε για την Πόλη, αντί της τουρκικής ονομασίας Ινσταμπούλ, παραθέτοντας την αναφορά του «για τον ξεριζωμό του ελληνικού στοιχείου από την Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο».

Υποστήριξε πως ο Έλληνας Πρωθυπουργός, «ο οποίος έλαβε παγκόσμια αντίδραση για την απάνθρωπη μεταχείριση που επιφύλαξαν οι ελληνικές αρχές στους πρόσφυγες, κωφεύει σε αυτές τις επικρίσεις και ισχυρίστηκε ότι η χώρα του είχε σημειώσει μεγάλη επιτυχία στην επανεγκατάσταση των προσφύγων».

Εν συνεχεία σχολιάζει πως έχει κάνει πολλές ατυχείς δηλώσεις τους τελευταίους μήνες που έχουν επιτείνει την ένταση στις σχέσεις με την Τουρκία και αναφέρει τη δήλωση του κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Γαλλίας πως τους «περιμένουμε στο φως της ημέρας όσους απειλούν ότι θα έρθουν βράδυ».

Δεν παραλείπει να αναφερθεί στην υπόθεση των F-16 και την ομιλία του πρωθυπουργού στο αμερικανικό Κογκρέσο λέγοντας πως «απαίτησε εμμέσως να μην εγκριθεί η πώληση αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία».

«Ζητώ από εσάς μέλη του Κογκρέσου να εξετάσετε τον κίνδυνο μιας νέας αστάθειας στη νοτιοανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ όταν λαμβάνετε αποφάσεις σχετικά με τις πωλήσεις όπλων στην περιοχή», ήταν τα λόγια του Έλληνα πρωθυπουργού, σημειώνει. ​

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *