ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΟΚΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ, Η ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΟΥΣ

Νέες απειλές για τα νησιά του Αιγαίου εξαπέλυσε την Πέμπτη ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι, «απαντώντας» στις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη που συσχετίζουν την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία με την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο.

«O πρωθυπουργός της Ελλάδας δίχως να ντραπεί επιχείρησε να παρομοιάσει την ‘ειρηνευτική επιχείρηση της Κύπρου’ με όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία» δήλωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος σε κοινή συνέντευξη που παραχώρησε στα Κατεχόμενα με τον πρόεδρο του Ψευδοκράτους, Ερσάν Τατάρ.

«Επιπλέον, είναι πρωθυπουργός μιας χώρας που στρατιωτικοποιεί τα νησιά του Αιγαίου παραβιάζοντας κατάφωρα τις διεθνείς συμφωνίες. Εάν η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών στο Αιγαίο δεν πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό, θα αμφισβητήσουμε την κυριαρχία των νησιών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των συμφωνιών», πρόσθεσε.

Τονίζοντας ότι η διεθνής κοινότητα, απέχει πολύ από το να κάνει ειλικρινή απολογισμό για το Κυπριακό, συνεχίζει να παρακολουθεί τι συμβαίνει με τα «γυαλιά της ελληνοκυπριακής πλευράς», και πως ορισμένοι «προτιμούν να ακούν τη μονόπλευρη προπαγάνδα της ελληνικής πλευράς και να είναι εκφραστές αυτών των αυταπατών».

«Αυτό που τους ενοχλεί είναι η ακλόνητη στάση της Τουρκίας, η ηγετική της θέση στην περιοχή, η ισχυρή επιρροή της στον κόσμο και το γεγονός ότι η “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” ανοίγεται στον κόσμο, παρά το άδικο εμπάργκο», πρόσθεσε και ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να παρέχει «την πλήρη στήριξή της στην ΤΔΒΚ»

«Οι προσπάθειες εκφοβισμού δεν μπορούν να μας εκφοβίσουν με κανέναν τρόπο», υποστήριξε και συνέχισε: «Το γεγονός της κυριαρχικής ισότητας δεν θα αλλάξει, ακόμα κι αν η ελληνοκυπριακή πλευρά σπεύσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ βλέποντας την ακτή των Βαρωσίων να ζωντανεύει, ακόμα κι αν η Ελλάδα ζητήσει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Νωρίτερα, με ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα όλων των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητώντας από τη γείτονα χώρα να σταματήσει τις προκλήσεις, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις και να σεβαστεί τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή της ανέφερε τα εξής: «Το ΕΛΚ καταδικάζει κάθε μορφή ρεβιζιονισμού και επιθετικές ενέργειες και δηλώσεις. Καλεί την Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα όλων των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ΕΛΚ καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις και να σεβαστεί τις σχέσεις καλής γειτονιάς».

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην Τουρκία να απειλεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα οποιουδήποτε κράτους μέλους και, συνεπώς, της ίδιας της ΕΕ» τόνισε και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ σε δήλωσή του στη Σύνοδο του ΕΛΚ.

 

 

 

Πηγή: Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *