Breaking News
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΔΕΝΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ: ΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙ
ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ: ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ LNG ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ: ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΤΙΜΩΡΗΤΑ
«ΝΑΙ» ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΚΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ
GAZPROM: ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΟΙ ΡΟΕΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ: ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΗΣ TURKSTAT ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ
ΠΙΟ ΑΝΘΕΚΤΙΚΗ Η ΓΕΝΙΑ Ζ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ
ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΚΑΙ Η ΤΜΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ
ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΤΑΞΙΔΙ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΣ
Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΕΞΟΡΓΙΣΕ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ ΜΕ ΜΙΑ ΛΕΞΗ
ΕΥΡΩΠΗ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΚ: Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΣΗΜΕΡΑ

Η ΕΕ θα πρέπει να ανοίξει τις πόρτες της στην Ουκρανία, ανοίγοντας το δρόμο για άμεση πρόσβαση στο εμπόριο, τα προγράμματα, τη χρηματοδότηση, τις μεταφορές, τη μετακίνηση και πολλά άλλα, δήλωσε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα σε αποκλειστική συνέντευξη.

Ερωτηθείσα,  ποιες είναι οι σκέψεις της σχετικά με την αίτηση ένταξης της Ουκρανίας, ήταν σαφής ότι πολλά πράγματα μπορούν να γίνουν σήμερα «χωρίς να περιμένουμε αυτή την τελική υπογραφή της συμφωνίας ένταξης στην ΕΕ».

«Ας κάνουμε [τα] επόμενα βήματα γρήγορα. Με άλλα λόγια, να ανοίξουμε και να δώσουμε στην Ουκρανία πρόσβαση σε πιο ολοκληρωμένες εμπορικές συμφωνίες, περισσότερη πρόσβαση στα προγράμματά μας, σε περίπτωση ανοικοδόμησης, πρόσβαση στα διαρθρωτικά ταμεία και τα ταμεία συνοχής- από την άποψη των μεταφορών, [απλοποίηση] της διασυνοριακής μετακίνησης- από την ψηφιακή άποψη, [διατήρηση] της ως μέρος του δικτύου περιαγωγής», δήλωσε η Μέτσολα.

Η κύρια πρόκληση, είπε ότι έγκειται στο πώς θα περάσουμε από την υποδοχή μιας χώρας που βρίσκεται σε πόλεμο ως υποψήφια χώρα στην ενδεχόμενη ένταξη στην ΕΕ. «Υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ αυτών. Πολλά πράγματα πρέπει να γίνουν», τόνισε.

«Θυμάμαι την ένταξη της χώρας μου. Χρειάστηκε πολύς χρόνος για να περάσουμε από την αίτηση στο να γίνουμε μέλος», δήλωσε η Μέτσολα.

Η επίσημη αίτηση της Μάλτας για ένταξη στην ΕΕ υποβλήθηκε το 1990 και εγκρίθηκε το 1993. Η διαδικασία ένταξης διακόπηκε λόγω αλλαγής κυβέρνησης το 1996, αλλά ξεκίνησε εκ νέου το 1998. Το 2003 διεξήχθη δημοψήφισμα για την ένταξη στην ΕΕ με θετικό αποτέλεσμα και το 2004 η Μάλτα έγινε επίσημα μέλος της ΕΕ.

 

«Πολεμάτε στον δικό μας πόλεμο»

Η Μέτσολα πιστεύει ότι υπάρχουν ήδη συγκεκριμένες νομοθετικές και οικονομικές πρωτοβουλίες που μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα, εκτός της διαδικασίας διεύρυνσης, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν «την πορεία της μελλοντικής ένταξης».

Επιπλέον, η πρόεδρος ήταν σαφής ότι, όπως λέει η ΕΕ, «πολεμάτε στον δικό μας πόλεμο», πράγμα που σημαίνει ότι η ένωση θα πρέπει «να σας υποδεχτεί [την Ουκρανία] σήμερα, όχι αύριο – για να έχετε πρόσβαση στα δικαιώματα, στις προστασίες που ήδη έχουμε».

Όσον αφορά τη διεύρυνση, η Μέτσολα πιστεύει ότι πρόκειται για μια «αναδυόμενη συζήτηση» που θα εξελιχθεί περαιτέρω και η γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, ιδίως καθώς ο πρόσφατα επανεκλεγείς πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ενδιαφέρεται να ηγηθεί της συζήτησης.

Την περασμένη Δευτέρα (9 Μαΐου)ο ίδιος, μάλιστα, παρουσίασε μια εναλλακτική πρόταση για τη διεύρυνση που θα έβλεπε τα Δυτικά Βαλκάνια, την Ουκρανία, τη Μολδαβία, τη Γεωργία, ακόμη και το Ηνωμένο Βασίλειο να γίνονται μέρος μιας ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας, απολαμβάνοντας στενότερη συμμετοχή σε κοινά ζητήματα.

Ο χρόνος για να συζητηθεί αυτή η πρόταση και η διεύρυνση στο σύνολό της θα είναι κατά τη διάρκεια του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στα τέλη Ιουνίου, δήλωσε η Μέτσολα προσθέτοντας ότι αυτή είναι η στιγμή για την ΕΕ να «αδράξει την ευκαιρία και να στείλει ένα μήνυμα στους πληθυσμούς αυτών των χωρών, ότι δεν τους γυρίζουμε την πλάτη».

 

 

Η CoFoE και η Σύμβαση

Αναφερόμενη στη Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης (CoFoE), το πρώτο πείραμα της ΕΕ για τη διαβουλευτική δημοκρατία που ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα (9 Μαΐου), η Μέτσολα μίλησε για τη σημασία μιας «από κάτω προς τα πάνω προσέγγισης» αναφορικά με τις πολιτικές που εμπλέκουν τους πολίτες.

Η Μέτσολα πιστεύει επίσης ότι η διάσκεψη μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των πολιτών που έχουν κουραστεί και απογοητευτεί από την πολιτική. Το φαινόμενο αυτό σημείωσε πως έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, όπως αποδεικνύεται από τη «μείωση της συμμετοχής στις εκλογές» και την άνοδο των «άκρων» σε εθνικό επίπεδο.

Επιπλέον, είπε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν η «κινητήρια δύναμη» του συνεδρίου και παρά τον «σκεπτικισμό στην αρχή» σχετικά με τη «δυνατότητα διοργάνωσης κάτι τέτοιας κλίμακας», ήταν απτή η αίσθηση ότι «κάτι έχει επιτευχθεί».

Οι πολίτες που συμμετείχαν στην CoFoE ζήτησαν σημαντικές μεταρρυθμίσεις και εναρμόνιση σε επίπεδο ΕΕ, ιδίως στους τομείς της υγείας, του περιβάλλοντος, της μετανάστευσης και της εξωτερικής πολιτικής. Αυτό θα απαιτούσε να περάσουν οι αρμοδιότητες των κρατών μελών στην ΕΕ μέσω της αλλαγής των εφαρμοστέων συνθηκών.

«Πρέπει να προχωρήσουμε στη σύμβαση και το ανακοίνωσα στην τελετή λήξης και η Επιτροπή το ενέκρινε. Αυτό σημαίνει ότι μόλις ενεργοποιηθεί, χρειαζόμαστε μια απλή πλειοψηφία από το Συμβούλιο, αλλά είμαι αισιόδοξη ότι θα συμβεί», δήλωσε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Μετά τα αποτελέσματα της διάσκεψης, το Κοινοβούλιο ζήτησε από την Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων να προετοιμάσει προτάσεις για τη μεταρρύθμιση των Συνθηκών της ΕΕ, η οποία θα γίνει μέσω μιας Συνέλευσης σύμφωνα με το άρθρο 48 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Δικαιώματα των γυναικών

Οι πολίτες που συμμετείχαν στη διάσκεψη κατέθεσαν 49 προτάσεις τις οποίες τα θεσμικά όργανα της ΕΕ θα εργαστούν για να τις ενσωματώσουν και να τις κάνουν πράξη στη χάραξη πολιτικής της ΕΕ. Αρκετές από αυτές αφορούν και τα δικαιώματα των γυναικών.

Μια τέτοια σύσταση ζητά να διευκολυνθεί η ισότιμη πρόσβαση των γυναικών στα προϊόντα υγιεινής και στην ορμονική αντισύλληψη και να εναρμονιστούν «οι ιατρικά υποβοηθούμενες αναπαραγωγικές θεραπείες για όλες τις γυναίκες σε όλα τα κράτη μέλη».

Επί του παρόντος, τα είδη υγιεινής φορολογούνται ως προϊόντα πολυτελείας σε ορισμένα κράτη μέλη και η πρόσβαση στην αναπαραγωγική περίθαλψη μπορεί να παρεμποδίζεται από το υψηλό κόστος και τους περιορισμούς όσον αφορά τη διαθεσιμότητα και την επιλεξιμότητα.

Για παράδειγμα, στην πατρίδα της Μέτσολα, η άμβλωση είναι παράνομη σε όλες τις περιπτώσεις, το χάπι της επόμενης μέρας δεν είναι ευρέως διαθέσιμο και η αντισύλληψη γίνεται με συνταγή και μπορεί να είναι οικονομικά απρόσιτη για κάποιους.

Η Μέτσολα δήλωσε επίσης ότι «υπάρχει ήδη μια θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» που πιέζει για την παροχή πρόσβασης σε προϊόντα γυναικείας υγιεινής και ορμονικής αντισύλληψης για «γυναίκες και κορίτσια που δεν έχουν πρόσβαση», παρακάμπτοντας το ζήτημα της εξωσωματικής γονιμοποίησης και των μεθόδων κατάψυξης ωαρίων.

«Έτσι, ήδη ορισμένες χώρες έχουν σταματήσει να φορολογούν τα προϊόντα υγιεινής και τα αντισυλληπτικά. Νομίζω ότι αυτό θα αποτελούσε σε μεγάλο βαθμό ένα, ας πούμε, «κίνητρο» που μπορεί να δοθεί σε όλα τα κράτη μέλη. Διευκρίνισε επίσης ότι «για κάτι τέτοιο δεν χρειάζεται κάποια αλλαγή της συνθήκης. Είναι κάτι που θα μπορούσε να γίνει τώρα».

Από την άλλη πλευρά, πιστεύει στην ανάγκη «εξορθολογισμού ή κοινής πρόσβασης στην υγεία». Για παράδειγμα, την ανταλλαγή δεδομένων υγείας μεταξύ των κρατών μελών, η οποία προς το παρόν δεν είναι δυνατή λόγω «ανησυχιών για την προστασία της ιδιωτικής ζωής» και «νομικών εμποδίων».

Καθ’ όλη τη διάρκεια της συνέντευξης, η Μέτσολα ήταν ξεκάθαρη ότι όσον αφορά την ακρόαση των επιθυμιών των πολιτών της Ευρώπης, τίποτα δεν πρέπει να μείνει εκτός συζήτησης.

«Η θέση μου ότι τίποτα δεν πρέπει να μείνει εκτός τραπέζης και όλα πρέπει να είναι στο τραπέζι είναι ουσιαστική και αντιπροσωπεύει μια τεράστια πλειοψηφία στο κοινοβούλιο που δεν θέλει να χάσει αυτή την ευκαιρία», δήλωσε.

Photo: Η Μέτσολα πιστεύει ότι υπάρχουν ήδη συγκεκριμένες νομοθετικές και οικονομικές πρωτοβουλίες που μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα, εκτός της διαδικασίας διεύρυνσης, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν «την πορεία της μελλοντικής ένταξης». [European Parliament]

Πηγή: Euractiv.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *