Breaking News
EΚΤΕΛΕΣΑΝ ΤΗΝ ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ ΒΑΣΕΙ ΣΧΕΔΙΟΥ
ΤΟ «ΧΑΡΤΙ» ΤΩΝ 12 Ν.Μ., Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ CASUS BELLI ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝ. ΜΕΣΟΓΕΙΟ
Η ΑΝΟΙΞΗ ΦΕΡΝΕΙ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΙΣΙΟΥ – ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ
ΤΟΥΡΚΙΑ: ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ “ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΣ” ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΟΥ ΑΚΟΥΓΙΟΥ
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ MAGIC BUS ΤΗΣ ΙΣΛΑΝΔΙΑΣ
Ο ΤΡΑΜΠ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΑΝΕΤΑ ΝΑ ΕΙΧΕ ΚΕΡΔΙΣΕΙ
ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 5: ΚΑΤΕΡΡΙΨΕ ΟΛΑ ΤΑ ΡΕΚΟΡ – ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΙΣ 725.000 ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ
20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΚΟΡΟΝΟΪOΣ: 566 ΝEΑ ΚΡΟYΣΜΑΤΑ, ΤΑ 255 ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚH – 30 ΘAΝΑΤΟΙ, 320 ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜEΝΟΙ
ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΥΠΕΞ ΠΡΟΣ ΔΕΝΔΙΑ: ΝΑ ΚΟΙΤΑΕΙ ΤΗΝ ΚΑΜΠΟΥΡΑ ΤΟΥ ΠΡΙΝ ΜΙΛΗΣΕΙ ΓΙΑ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ
ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΗΣ ΓΟΥΧΑΝ ΟΜΟΛΟΓΟΥΝ: ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΨΕΜΑΤΑ
ΣΤΗΝ ΟΛΟΜEΛΕΙΑ ΤΟ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΙΤΙΔΑΣ ΖΩΝΗΣ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ
ΝIΚΟΣ ΔEΝΔΙΑΣ: Η ΠΡΟΣΤΑΣIΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚHΣ ΜΕΙΟΝOΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟYΠΟΛΗ, ΤΗΝ IΜΒΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤEΝΕΔΟ HΤΑΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜEΝΕΙ ΔΙΕΘΝHΣ ΥΠΟΧΡEΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚIΑΣ
ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ «ΓΑΛΑΖΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ» ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΤΗΝ ΕΒΑΨΑΝ ΚΟΚΚΙΝΗ ΜΕ ΑΙΜΑ
ΦΡΟYΡΙΟ Η ΟΥAΣΙΓΚΤΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΚΩΜΟΣIΑ ΜΠAΙΝΤΕΝ
ΚΙΝΑ, ΜΙΑ ΝΕΑ ΗΓΕΜΟΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ
ΠΑΡEΜΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛEΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛIΕΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚHΣ ΠΑΡΕΝOΧΛΗΣΗΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΩΝ ΑΠΟ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ ΑΠΘ
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ ΠΟΥ ΚΟΥΒΑΛΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ: ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΚΑΙ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ
ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΙΟΡΔΑΝΗ ΠΟΤΑΜΟ
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΛΑΘΟΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;

Του Σάκη Μουμτζή*

Διαβάζουμε στα sites και στις εφημερίδες τι συμβαίνει σε όλον τον κόσμο με την Covid 19. Τα πάντα σαρώνονται. 60.000 κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο σε μια ημέρα, 20.000 στην Ιταλία, στην Ελβετία σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων κινδυνεύει με κατάρρευση, στην Γερμανία παρά το lockdown στα περισσότερα κρατίδια, το σύστημα υγείας αγγίζει τα όρια του, και στην Σουηδία, την χώρα-πρότυπο για τους ελευθεριακούς, οι γιατροί έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά. Να μην συζητάμε για το τι γίνεται στο Βέλγιο, ενώ στην Ολλανδία το lockdown θα παραταθεί—κατά τα φαινόμενα—και τον Φεβρουάριο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ενός γενικού πανικού η Ελλαδίτσα μας έχει σταθεροποιηθεί εδώ και λίγες ημέρες σε 39 περίπου νεκρούς ημερησίως. Οι ΜΕΘ και το ΕΣΥ αντέχουν, παρά την σφοδρότητα του δεύτερου κύματος της πανδημίας. 

Κι όμως η κυβέρνηση δέχεται σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση και, κακώς, αναγκάζεται να αμύνεται. Θα μπορούσε κάλλιστα να αναρτά κάθε εβδομάδα, για να μην πω συχνότερα, συγκριτικούς πίνακες με αυτά που συμβαίνουν στις άλλες χώρες της ΕΕ. Να αντιληφθούν οι πολίτες πως σε αυτό το δεύτερο τσουνάμι δεν τα πήγαμε άσχημα. Το σύστημα δούλεψε και δουλεύει μέχρι στιγμής ικανοποιητικά και αντιμετωπίζονται με δραστικά μέτρα όλα τα περιστατικά. 

Υπάρχει πολλή γκρίνια για την πορεία των  εμβολιασμών. Και εδώ  κυβέρνηση ας δώσει συγκριτικά στοιχεία για να φανεί πως τα πηγαίνουμε πολύ καλύτερα από άλλες χώρες της ΕΕ που διαθέτουν πολύ πιο συγκροτημένους και αποτελεσματικούς κρατικούς μηχανισμούς. Και ας εξηγήσει υπεύθυνα τον τρόπο προμήθειας των εμβολίων για να σταματήσουν να ακούγονται ανοησίες και να πάψει η παραπληροφόρηση. Και κυρίως να πάψει να αμύνεται.

Είναι αυτονόητο πως τις επιδόσεις του πρώτου κύματος της πανδημίας δεν θα μπορούσαμε να τις επαναλάβουμε. Δεν είναι μόνον ένας εφησυχασμός και μια χαλαρότητα που επικράτησε από το καλοκαίρι και μετά—κάτι που συνέβη σε όλον τον πλανήτη- ήταν κυρίως οι εξαντλημένες αντοχές των πολιτών που οδήγησαν σε συμπεριφορές μη ελεγχόμενες. Συνεπώς ο πήχης δεν θα μπει με βάση το τι έγινε το τρίμηνο Μαρτίου—Μαΐου, αλλά με το τι συμβαίνει αυτήν την στιγμή σε όλη την ΕΕ. 

Είναι κρίμα η κυβέρνηση μετά από τόσες σκληρές, καθημερινές μάχες να χάνει τον πόλεμο της επικοινωνίας και μάλιστα στην πιο κρίσιμη, ίσως, φάση της πανδημίας. Οφείλει να πείσει τους πολίτες πως τα πάμε συγκριτικά καλά, πως οι προσπάθειες και οι θυσίες τους πιάνουν τόπο, γιατί μόνον έτσι θα κυλήσει χωρίς υποτροπή το κρίσιμο, πρώτο τρίμηνο του 2021.

Η κυβέρνηση διαθέτει τους μηχανισμούς συλλογής στοιχείων για το τι συμβαίνει σε όλη την ΕΕ, σε καθημερινή βάση, με την Covid 19. Ας τους ενεργοποιήσει και να ενημερώνει σχετικά τους πολίτες.  

*Ο Σάκης Μουμτζής γεννήθηκε το 1953 στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από το Πειραματικό Σχολείο το 1971 και πήρε το πτυχίο της Νομικής το 1976. Είναι αρθρογράφος στο Liberal.gr

Photo: Voria.gr

 

(To άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη)

Πηγή: Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *