Breaking News
ΝΙΚΟΛA ΣΑΡΚΟΖI: ΠΡΟΣΦΕΥΓΕΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ
ΕΩΣ 10 ΜΑΡΤΙΟΥ ΔΗΛΩΣΗ COVID ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ: ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ Η ΠΡΟΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ
ΟΙ ΡΩΜΙΕΣ ΤΟΥ 1821
3 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
KΩΔΙΚOΣ «6»: «ΚΛΕIΔΩΣΕ» Η ΑΠΑΓOΡΕΥΣΗ ΜΕΤΑΚIΝΗΣΗΣ ΑΠP ΔHΜΟ ΣΕ ΔHΜΟ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚH
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: «ΕΚΡΗΞΗ» ΜΕ 2.353 ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ, 422 ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜΕΝΟΙ, 23 ΘΑΝΑΤΟΙ
ΔΙΧAΖΟΥΝ ΤΗ ΛΙΒYΗ Η ΦΙΛΟΤΟΥΡΚΙΚH ΣΤAΣΗ ΤΟΥ ΝEΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟY ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΛΙΒΥΚO ΜΝΗΜOΝΙΟ
ΝΙΚΗΤH ΧΑΛΚΙΔΙΚHΣ: ΝEΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟIΗΣΗ ΕΝAΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΔAΦΙΣΗ ΑΜΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ
ΣΥΝΑΓΕΡΜOΣ ΣΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ: ΑΝΑΡΧΙΚΟI EΣΤΗΣΑΝ «ΜΠΛOΚΑ» ΚΑΙ EΨΑΧΝΑΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟYΣ ΣΤΟΥ ΖΩΓΡAΦΟΥ
ΕΠΙΣΤΟΛH 170 ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
ΤΟ ΙΡΑΝ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ – ΠΟΙΑ «ΛΥΣΗ» ΤΕΚΤΑΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ;
ΕΛΛΗΝΙΚO – ΑΡΓΥΡΟYΠΟΛΗ: ΣHΜΕΡΑ Ο ΚΑΘΑΡΙΣΜOΣ ΤΩΝ ΓΚΡAΦΙΤΙ ΜΕ ΤΟΥΣ HΡΩΕΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝAΣΤΑΣΗΣ
ΕΞΑΔAΚΤΥΛΟΣ : ΑΝEΦΙΚΤΟ ΤΟ ΤΑΥΤOΧΡΟΝΟ AΝΟΙΓΜΑ ΑΓΟΡAΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕIΩΝ
ΤΟ NATO ΣΕ ΑΝΑΖHΤΗΣΗ ΡOΛΟΥ ΑΠEΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚIΝΑ
ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ – ΟΙ ΝΕΟΙ ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΠΤΕΡΑΡΧΟΙ
ΟΙ ΟΘΟΝΕΣ ΑΦΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣΟΧΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
ΗΠΑ: ΑΝΑΜEΝΟΝΤΑΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΑΒΑΛΝΙ
ΡΗΤH ΑΝΑΦΟΡA ΣΤΟΥΣ EΛΛΗΝΕΣ ΠΟΝΤIΟΥΣ ΣΕ ΨHΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΟΛΛΑΝΔΙΚΟY ΚΟΙΝΟΒΟΥΛIΟΥ
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΣΟ ΦΟΥΣΚΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ- ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΜΕ ή ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΜΕ ;

Του Μιχάλη Μιχαηλίδη*

Με τους δείκτες της Wall Street να καταγράφουν νέα ιστορικά υψηλά, τον Πρόεδρο Joe Biden να εγκαθίσταται στο Λευκό Οίκο, την ομαλότητα στην διχασμένη  αμερικανική κοινωνία να μην έχει επέλθει ακόμα, τα ερωτήματα για την πορεία των αγορών παραμένουν: Είναι φούσκα οι αγορές;

Πόσο αποσυνδεμένα  από την πραγματική οικονομία είναι τα χρηματιστήρια αξιών και οι εταιρείες που διαπραγματεύονται σε αυτά; Για πόσο θα συνεχιστεί η «παράλογη» ευφορία των αγορών; Ήρθε η ώρα να πουλήσουμε ή έχει ήδη έρθει και δεν το έχουμε καταλάβει;

Οι απαντήσεις αντικρουόμενες μεταξύ τους αλλά με εκατέρωθεν λογικά επιχειρηματία που θολώνουν την κρίση των επενδυτών. Ακριβώς αυτή τη στιγμή που έχει αρχίσει να διαφαίνεται στον ορίζοντα η αρχή του τέλους της πανδημικής κρίσης, οι αναλυτές δεν μπορούν να καθοδηγήσουν με ασφάλεια τους επενδυτές μέσα από τον λαβύρινθο των αγορών.

Και αυτό γιατί κάθε φορά που κάποιοι οίκοι συστήνουν πωλήσεις ή που καθίσταται προφανής η υπερβολή, οι κεντρικές τράπεζες «εμβολιάζουν» με φρέσκο ζεστό χρήμα το σύστημα για στήριξη των οικονομιών, οδηγώντας ταυτόχρονα, τις αποτιμήσεις ακόμη υψηλότερα. Είναι μια στρατηγική που την παρακολουθούμε χρόνια και οδηγεί εκ των πραγμάτων σε αυτοτροφοδοτούμενη άνοδο, καθώς το χρήμα που περισσεύει σε περιβάλλον μηδενικών-αρνητικών επιτοκίων, αναζητά διαρκώς όλο και πιο ριψοκίνδυνες αποδόσεις.

Είναι αληθές,και τα παραδείγματα με τα συγκριτικά θεμελιώδη ομοειδών εταιρειών πολλά, ότι οι αποτιμήσεις διευρύνουν την απόσταση από τα θεμελιώδη δεδομένα. Αλλά με το κόστος χρηματοδότησης πολύ χαμηλά, τις αποδόσεις σε παραδοσιακές τοποθετήσεις να προσεγγίζουν το μηδέν, η προσέλκυση διαρκώς νέων επενδυτών και ειδικά νεότερων γενεών στις αγορές, είναι ολοφάνερη.

Εξ αυτού του λόγου πολλές προτάσεις ακόμα και σε μια διορθωτική φάση των αγορών κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2021, προσανατολίζονται στο να θεωρούν ενδεχόμενη υποχώρηση ως ευκαιρία αγορών, καθώς οι μετοχικές αποδόσεις  είναι σαφώς πιο ελκυστικές  έναντι των αποδόσεων των ομολόγων.

Πράγματι το 25% της παγκόσμιας αγοράς ομολόγων διαπραγματεύεται με αρνητικά επιτόκια.  Επομένως και με δεδομένη τη στήριξη τραπεζών και κυβερνήσεων λόγω της πανδημικής κρίσης, η μετοχική ιδέα αποτελεί μια «αναπόφευκτη» εναλλακτική.

Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι όλη αγορά φουσκωμένη. Η απόδοση του S&P όσον αφορά το 2020 περιορίστηκε στο 6% αν εξαιρέσει κανείς τις στρατοσφαιρικές αποδόσεις  των FAAMNG (Facebook, Amazon, Apple, Microsoft, Netflix και Google).

Αλλά από την άλλη μεριά οι δημόσιες εγγραφές (ΙPO) και η ζήτηση για νέες εισαγωγές με τις SPAC’S , τις επιχειρήσεις εξαγοράς ειδικού σκοπού που άντλησαν 70 δισ. δολάρια την περσινή χρονιά, είναι στο ζενίθ τους.

Προς επίρρωση της ανάγνωσης μεγάλου τμήματος της αγοράς, ενδιαφέρον παρουσιάζει ένας δείκτης που δημιουργήθηκε από την Goldman Sachs, εταιρειών με μετοχές τεχνολογίας που όμως δεν είναι κερδοφόρες.

Θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι αυτή η εκτόξευση τιμών οφείλεται στους παράγοντες που έχουμε περιγράψει και δημιουργούν πολύ απαιτητικές αν όχι «φουσκωμένες» αποτιμήσεις.

Επομένως πολλές τεχνολογικές επιχειρήσεις κερδίζουν όχι από το επιχειρηματικό τους μοντέλο αλλά από την άνοδο των μετοχών τους.

Αλλά υπάρχουν και αρκετές εταιρείες που δρομολογούν ένα growth story με υψηλό μικτό περιθώριο, που όμως επανεπενδύουν προκειμένου να οδηγηθούν στην ανάπτυξη.

Το αναπάντητο ερώτημα είναι, αν και όποτε «ξεφουσκώσουν» πολλές από αυτές ,θα συμπαρασύρουν και τις αξιόλογες εταιρείες μαζί  τους.

Εν κατακλείδι η αποσύνδεση της πραγματικής οικονομίας και της παραγωγής με την κίνηση των μετοχών (που πάντως συχνά συμβαίνει καθώς οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί)  συνεχίζει να υπάρχει όσο ο εθισμός στο φθηνό χρήμα συνεχίζεται.

Το πόσο παράτολμο είναι να παίρνει κάποιος θέσεις short με αυτά τα δεδομένα το έχουν καταλάβει ήδη πολλοί οι οποίοι πόνταραν στην κατάρρευση αλλά στο τέλος είδαν τα λεφτά τους να καίγονται από την δυναμική των αγορών και ήταν οι ίδιοι που με το short covering, έδωσαν περισσότερη ώθηση στις τιμές.

Το πότε θα επέλθει βίαιη αποθέρμανση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων παραμένει άγνωστο. Το ότι θα έρθει, είναι σίγουρο.

Το θετικό είναι, ότι δημιουργούνται καινούργιες γενιές επενδυτών που έχουν πρόσβαση σε ευρεία και αναλυτική πληροφόρηση, με την απαραίτητη προτροπή να μελετήσουν και τομείς της συμπεριφορικής χρηματοοικονομικής.

*Ο Μιχάλης Μιχαηλίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969. Είναι απόφοιτος της Οικονομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει σπουδάσει σκηνοθεσία κινηματογράφου στη Σχολή Σταυράκου, στην Αθήνα. Έχει γράψει τα μυθιστορήματα: “Ο μηχανισμός της σύγχυσης” (Κέδρος 1997, Καστανιώτης 2004), “Η πισίνα των αναμνήσεων” (Κέδρος 1999), “Η σκύλα και το κουτάβι” (Καστανιώτης 2002, βραβείο καλύτερου μυθιστορήματος περιοδικού “Διαβάζω”), “Νυχτερινή διαδρομή” (Καστανιώτης 2006), “Πινακοθήκη τεράτων” (Πατάκης, 2009).

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Πηγή: Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *