Σε χωριστή τοποθέτησή του ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάικ Πομπέο, «καταδίκασε έντονα τη συνεχιζόμενη βία εναντίον των διαδηλωτών και τις συλλήψεις υποστηρικτών της αντιπολίτευσης». Οι εκλογές στην πάλαι ποτέ σοβιετική δημοκρατία δεν ήταν «ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες», έκρινε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο Πομπέο στηλίτευσε επίσης τις διακοπές της πρόσβασης στο Διαδίκτυο που εμποδίζει «τον λευκορωσικό λαό να μοιραστεί πληροφορίες για τις εκλογές και τις διαδηλώσεις».

Οι λευκορωσικές αρχές ανακοίνωσαν επίσημα χθες Δευτέρα τη νίκη με συντριπτικό ποσοστό (80,23%) των ψήφων του Λουκασένκο στις προεδρικές εκλογές. Θα παραμείνει έτσι αρχηγός του κράτους για έκτη θητεία, έπειτα από μια διαδικασία που κατήγγειλε η αντιπολίτευση μιλώντας για σωρεία παρατυπιών.

Η κυριότερη υποψήφια της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια πιστώθηκε κάτι λιγότερο από το 10% των ψήφων. Η Τιχανόφσκαγια, νέα πολιτικός, χαρακτήρισε προϊόν νοθείας το αποτέλεσμα και αξίωσε ο Λουκασένκο, πρόεδρος της Λευκορωσίας επί 26 χρόνια, να εγκαταλείψει την εξουσία.

Στις κινητοποιήσεις των υποστηρικτών της αντιπολίτευσης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επανεκλογή του Λουκασένκο έχασε τη ζωή του ένας διαδηλωτής, ανακοίνωσε χθες βράδυ η λευκορωσική αστυνομία. Την προηγουμένη, οι αρχές είχαν κάνει λόγο για δεκάδες τραυματίες, κυρίως στην πρωτεύουσα, το Μινσκ.