Breaking News
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ – ΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ: ΜΑΣΚΕΣ ΚΑΙ ΣΕ «ΠΡΑΣΙΝΕΣ» ΠΕΡΙΟΧΕΣ, ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΝΥΧΤΕΡΙΝΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 00.30
ΗΠΑ ΚΑΙ ΜEΣΗ ΑΝΑΤΟΛH: ΤΙ ΘΑ AΛΛΑΖΕ Ο ΜΠAΙΝΤΕΝ;
Η ΕΠΙΛΟΓH ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡIΟΥ 1940 ΩΣ ΕΘΝΙΚHΣ ΜΑΣ ΕΟΡΤHΣ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΡΙΣΗ: Η ΨΥΧΟΣΥΝΘΕΣΗ ΜΙΑΣ ΟΛΕΘΡΙΑΣ ΣΧΕΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ
Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΣΜOΣ ΤΟΥ ΙΣΛAΜ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚEΣ ΚΟΙΝΩΝIΕΣ: ΤΟ ΓΕΝΙΚO ΠΛΑIΣΙΟ
ΚΟΡΩΝΟΪOΣ: 1.211 ΝEΑ ΚΡΟYΣΜΑΤΑ, 12 ΘAΝΑΤΟΙ, 114 ΟΙ ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜEΝΟΙ
ΤΡΑΓΩΔIΑ ΣΤΗ ΡOΔΟ: ΣΥΝΕΛHΦΘΗ EΝΑΣ 51ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘAΝΑΤΟ ΤΩΝ ΔYΟ ΠΑΙΔΙΩΝ
ΣΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 60 ΧΡΟΝΙΑ Η ΙΣΟΤΗΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΔΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
ΣΤΟ ΣΤOΧΑΣΤΡΟ ΦΑΝΑΤΙΚΩΝ Η ΓΑΛΛΙΑ: ΤΡΕΙΣ ΑΙΜΑΤΗΡΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΝΙΚΑΙΑ, ΑΒΙΝΙΟΝ, ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
ΝΤ. ΣΑΣOΛΙ ΓΙΑ ΕΠIΘΕΣΗ ΣΤΗ ΝIΚΑΙΑ: EΧΟΥΜΕ ΚΑΘHΚΟΝ ΝΑ ΣΤΑΘΟYΜΕ ΜΑΖI ΕΝAΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒIΑ
Ο ΜΑΚΡΟΝ ΠΑΓΙΔΕΥΣΕ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕΝΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΓΙΔΕΥΤΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ
Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΛΕΙΝΕΙ. ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ!
ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΤΟ LOCKDOWN Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΟΥΡΕΣ ΓΙΑ RAPID TESTS – ΠΡΟΣ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΑΝΑΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ
ΤΙ ΜΕΤΡΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ
ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΟΜΟΨΥΧΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΟΧΙ – ΛΙΤΑ ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΗΝ 28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
O ΟΗΕ ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΗΝ ΑΝΕΞΙΘΡΗΣΚΕΙΑ
EKTOΣ ΕΛΕΓΧΟΥ Ο ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΟΙ ΚΑΙ Ο “ΓΡΙΦΟΣ” ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ HW – ÖSTERREICHISCH/GRIECHISCHER INTEGRATIONSVEREIN
29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ “Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ” 27/10/2020
ΚΟΣΜΟΣ
ΠΟΜΠEΟ: ΚΑΤΗΓΟΡΕI ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑIΟΥΣ OΤΙ “ΕΥΘΥΓΡΑΜΜIΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΙΑΤΟΛAΔΕΣ” ΤΟΥ ΙΡAΝ

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο κατηγόρησε χθες Πέμπτη το Παρίσι, το Λονδίνο και το Βερολίνο ότι “επέλεξαν να ευθυγραμμιστούν με τους αγιατολάδες” στο Ιράν αντί να τιμήσουν τη συμμαχία τους με τις ΗΠΑ, που επιδιώκουν να επιβληθούν εκ νέου όλες οι κυρώσεις του ΟΗΕ σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

“Οι φίλοι μας στη Γερμανία, στη Γαλλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο μου είχαν πει κατ’ ιδίαν ότι δεν θέλουν το εμπάργκο όπλων” σε βάρος του Ιράν “να αρθεί”, σημείωσε ο Πομπέο, ο οποίος εκφράστηκε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Αλλά, “παρ’ όλ’ αυτά, επέλεξαν να ευθυγραμμιστούν με τους αγιατολάδες”, πρόσθεσε σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ.

Η Ουάσινγκτον δοκίμασε μια οδυνηρή ήττα την περασμένη εβδομάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όταν καμία άλλη χώρα μέλος του δεν ψήφισε υπέρ του σχεδίου απόφασης που κατήρτισε για να παραταθεί το εμπάργκο στα συμβατικά όπλα σε βάρος του Ιράν, η ισχύς του οποίου εκπνέει τον Οκτώβριο.

Οι Ευρωπαίοι προτίμησαν να απόσχουν, μεμφόμενοι έμπρακτα με αυτόν τον τρόπο την κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ διότι δεν επιδίωξε αληθινά συμβιβασμό με τη Ρωσία και την Κίνα, χώρες που διαθέτουν δικαίωμα βέτο στο ΣΑ.

Τονίζοντας ότι δεν υπάρχει “καμία άλλη επιλογή”, ιδίως για να παραταθεί το εμπάργκο όπλων, ο Πομπέο επέδωσε επίσημα χθες ειδοποίηση ότι οι ΗΠΑ προχωρούν στην αμφιλεγόμενη κίνηση να ενεργοποιήσουν τη διαδικασία 30 ημερών που θεωρητικά θα οδηγήσει στην επανεπιβολή όλων των διεθνών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, εξαιτίας της αθέτησης κατά την άποψη της Ουάσινγκτον σειράς υποχρεώσεων της Τεχεράνης στο πλαίσιο της συμφωνίας για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της χώρας που είχε συναφθεί το 2015.

Ο Πομπέο έκρινε πως θα ήταν “κολοσσιαίο σφάλμα” να μην παραταθεί το εμπάργκο όπλων στο Ιράν και πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν ποτέ στην Τεχεράνη να εμπορεύεται ή να αγοράζει ελεύθερα συμβατικά όπλα, όπως άρματα μάχης.

Συμπλήρωσε πως η Ουάσινγκτον θα κάνει το παν εντός των δυνάμεών της για να εξασφαλίσει την εφαρμογή των κυρώσεων του ΟΗΕ σε περίπτωση που “παραβιάζονται”.

Η κυβέρνηση Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν το 2018.

Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία απορρίπτουν την αξίωση των ΗΠΑ να επιβληθούν εκ νέου όλες οι κυρώσεις του ΟΗΕ σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας

Οι κυβερνήσεις της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας κατέστησαν σαφές χθες Πέμπτη ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν την αμερικανική αξίωση να επανέλθουν σε ισχύ όλες οι κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών σε βάρος του Ιράν, την οποία πρόβαλε χθες ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι τρεις χώρες, σύμμαχοι των ΗΠΑ επί δεκαετίες υπενθύμισαν ότι η Ουάσινγκτον αποσύρθηκε το 2018 από τη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, η οποία είχε υπογραφτεί το 2015 στη Βιένη.

Οι τρεις χώρες τόνισαν πως παραμένουν προσηλωμένες στην τήρηση της συμφωνίας.

“Οι ΗΠΑ είχαν πάψει να είναι συμβαλλόμενο μέρος” στο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ) όταν “αποχώρησαν από τη συμφωνία την 8η Μαΐου 2018”, υπενθυμίζει η κοινή ανακοίνωση του Λονδίνου, του Παρισιού και του Βερολίνου. “Δεν μπορούμε επομένως να υποστηρίξουμε αυτή την πρωτοβουλία”, προστίθεται στο κείμενο και υπογραμμίζεται πως η ομάδα Ε3 θέλει πάντα να “διατηρήσει” σε ισχύ τη συμφωνία.

Νωρίτερα, η κινεζική διπλωματία τόνισε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον συμβαλλόμενο μέρος και κατά συνέπεια, η επιστολή που επέδωσε ο Μάικ Πομπέο στο Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μπορεί “να θεωρηθεί ενεργοποίηση του μηχανισμού επανεπιβολής των κυρώσεων”. Ταυτόσημη θέση εξέφρασε και η Ρωσία, με τον Βασίλι Νεμπένζια, τον πρεσβευτή της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη, να δηλώνει πως αντιμετωπίζει την αμερικανική κίνηση ως μη γενόμενη, “ανύπαρκτη”.

Η αμερικανική ειδοποίηση είναι “άκυρη”, τόνισε εξάλλου μέσω Twitter ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί, διαπιστώνοντας πως όλα τα υπόλοιπα συμβαλλόμενα μέρη στη συμφωνία του 2015 έχουν την ίδια γραμμή.

Το Ισραήλ τάσσεται υπέρ της πρωτοβουλίας των ΗΠΑ για την επανεπιβολή όλων των κυρώσεων του ΟΗΕ σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου εξήρε την κίνηση στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση των ΗΠΑ χθες Πέμπτη με σκοπό να επανεπιβληθούν όλες οι κυρώσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σε βάρος του Ιράν και προέτρεψε τις μεγάλες δυνάμεις να ταχθούν στο πλευρό της Ουάσινγκτον.

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο επέδωσε χθες στο Συμβούλιο Ασφαλείας ειδοποίηση με την οποία η Ουάσινγκτον κατηγορεί την Τεχεράνη ότι δεν συμμορφώνεται προς τους όρους της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Συμφωνίας, επισήμως του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (ΚΟΣΔ), θεωρητικά ξεκινώντας τη διαδικασία 30 ημερών μετά το πέρας της οποίας θα επανέλθουν αυτομάτως σε ισχύ όλες οι κυρώσεις του ΟΗΕ (βάσει της λεγόμενης ρήτρας επανεπιβολής, ή snapback clause).

“Επιδοκιμάζω την απόφαση των ΗΠΑ να ξεκινήσουν τη διαδικασία επανεπιβολής των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν. Αυτή είναι η σωστή απόφαση”, τόνισε ο Νετανιάχου, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που διένειμαν οι υπηρεσίες του.

Ο Νετανιάχου τασσόταν εξαρχής εναντίον του ΚΟΣΔ, το οποίο θεωρούσε πως έχει πολλά προβλήματα. “Οι υπεύθυνες χώρες πρέπει να υποστηρίξουν τις ΗΠΑ στην προσπάθεια να επιδιωχθεί αληθινή λύση, που θα εμποδίσει το Ιράν να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα”, έκρινε ο ισραηλινός πρωθυπουργός χθες.

Η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε το 2018 από τη συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι οι περιορισμοί που επέβαλε στο πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν ήταν ανεπαρκείς και επαναφέροντας σε ισχύ τις αμερικανικές κυρώσεις.

Mε πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή: Capital.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *