ΕΥΡΩΠΗ
ΠΟΛΩΝΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΕΝΤΟΠΙΣΑΝ ΓΟΝΙΔΙΟ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΣΟΒΑΡΗ ΝΟΣΗΣΗ ΑΠΟ COVID-19

Σε μια πρωτοποριακή ανακάλυψη, όπως τη χαρακτηρίζουν, επιστήμονες από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο στη βορειοανατολική πολωνική πόλη Białystok εντόπισαν ένα γενετικό προφίλ που δείχνει προδιάθεση σε μια σοβαρή μορφή του COVID-19.

Η γενετική παραλλαγή που ανακαλύφθηκε «υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο να νοσήσει κάποιος σοβαρά από COVID-19 και να πεθάνει από COVID-19», λένε οι ερευνητές, σύμφωνα με το Πολωνικό Πρακτορείο Τύπου (PAP).

Εκτιμούν ότι περίπου το 9 τοις εκατό του ευρωπαϊκού πληθυσμού μπορεί να έχει την εν λόγω παραλλαγή. Οι επιστήμονες του Białystok κατέληξαν στα συμπεράσματά τους αφού εξέτασαν 1.500 ασθενείς με COVID-19, ανέφερε το PAP.

Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με περίπου δώδεκα ιατρικά ιδρύματα στην Πολωνία καθώς και με μια τεχνολογική εταιρεία που ονομάζεται Imagene.Me.

«Σήμερα είναι μια ιδιαίτερη στιγμή, μια ξεχωριστή μέρα για ολόκληρη την πολωνική επιστήμη, αλλά πάνω από όλα για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, για την υγεία των Πολωνών». Ο υπουργός Υγείας Άνταμ Νιεντζιέλσκι χαιρέτισε την ανακάλυψη στην ειδική συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης. «Καταφέραμε να εντοπίσουμε έναν πολύ σημαντικό παράγοντα κινδύνου, όσον αφορά τη μόλυνση από τον COVID-19», τόνισε.

«Είδαμε ότι τα γονίδια είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας, ο οποίος μπορεί να αποφασίσει πώς αντιμετωπίζουμε την κάθε ασθένεια, συμπεριλαμβανομένου του COVID-19, αλλά θα ήθελα να το βάλω στη σωστή ιεραρχία», είπε ο καθηγητής Marcin Moniuszko, ο οποίος ηγήθηκε της ερευνητικής ομάδας, μιλώντας σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό. «Δεν δείξαμε ότι τα γονίδια είναι ο πιο σημαντικός (παράγοντας). Δεν είναι ποτέ τόσο απλό. Είναι σημαντικά, βρίσκονται στην τέταρτη θέση», είπε ο επιστήμονας. Πρόσθεσε ότι η έρευνα θα επιτρέψει την ανάπτυξη ενός αρκετά απλού τεστ που θα εντοπίζει ασθενείς με υψηλό κίνδυνο σοβαρής μόλυνσης από κορονοϊό.

Από Aleksandra Krzysztoszek | EURACTIV.pl | Euractiv Greece

Photo: Η γενετική παραλλαγή που ανακαλύφθηκε «υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο να νοσήσει κάποιος σοβαρά από COVID-19 και να πεθάνει από COVID-19», λένε οι ερευνητές. [Shutterstock / Mongkolchon Akesin

14/01/2022

 

 

 

 

Πηγή: Euractiv.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *