ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΕΜΟΣ: Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΚΑΙ Η ΗΛΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΡΙΜΑΙΑ

Γίνεται όλο και πιο σαφές ότι και οι δύο μονομάχοι θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν όποια πλεονεκτήματα τους δίνει το κρύο.Βοήθησε να νικήσει την Μεγάλη Στρατιά (Grande Armée) του Ναπολέοντα και τη Βέρμαχτ του Χίτλερ. Ο «στρατηγός χειμώνας» υποτίθεται ότι ήταν πάντα καλός φίλος των ρωσικών δυνάμεων. Αλλά φέτος, η αφοσίωσή του  δεν είναι και πολύ σίγουρη.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν μπορεί πλέον να υπολογίζει στον παλιό σύμμαχο της Ρωσίας, καθώς οι στρατιώτες του Κρεμλίνου είναι εντελώς αποθαρρυμένοι, και παράλληλα με τις ήττεςέχουν να αντιμετωπίσουν τον χιονιά, το τσουχτερό χιονόνερο και θερμοκρασίες αρκετά κάτω από το μηδέν.

Στρατιωτικοί αναλυτές έχουν προτείνει εδώ και μήνες παύση των ρωσικών μαχών στα ουκρανικά μέτωπα τον χειμώνα, ωστόσο γίνεται όλο και πιο σαφές ότι οι δύο μονομάχοι θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν όποια πλεονεκτήματα τους δίνει το κρύο.

REUTERS/Gleb Garanich

Στόχος οι άμαχοι

Το ρωσικό σχέδιο είναι να αποθαρρύνουν τους Ουκρανούς πολίτες, βγάζοντας εκτός λειτουργίας το ηλεκτρικό ρεύμα και τη θέρμανσή τους.

Οι Ουκρανοί από την άλλη, θέλουν να εξαπολύσουν επιδρομές κομάντος και να εκπαιδεύσουν το πυροβολικό τους εναντίον των Ρώσων  που στερούνται ζεστού χειμωνιάτικου εξοπλισμού και ζεστού φαγητού.

Ενώ ο ρυθμός των μαχών αναμένεται γενικά να επιβραδυνθεί, στις ανατολικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ δεν υπήρξε καμία ύφεση, παρά τις χιονοθύελλες και την παγωνιά.

“Οι μάχες διεξάγονται μέρα και νύχτα, ανεξάρτητα από τον καιρό”, δήλωσε στο POLITICO από τη γραμμή του μετώπο ο πρώην Ουκρανός βουλευτής Yegor Firsov. “Τώρα βρίσκομαι κοντά στον Μπαχμούτ. Η κατάσταση εδώ είναι πολύ περίπλοκη. Αλλάζει κάθε μέρα ταλαντευόμενη σαν εκκρεμές – από τις επιτυχίες και την ευφορία όταν προελαύνουμε, στην απογοήτευση όταν ο εχθρός προελαύνει”, είπε σπεύδοντας να προσθέσει: “Χθες χιόνιζε. Χαρήκαμε. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από την παγωμένη βροχή”.

«Ηλιοθεραπεία στην Κριμαία»

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας έχει επίσης καταστήσει σαφές ότι το σχέδιο είναι να διατηρηθεί η πίεση κατά τη διάρκεια του χειμώνα. “Αυτοί που μιλούν τώρα για μια πιθανή “παύση των εχθροπραξιών” λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών το χειμώνα, πιθανότατα δεν έχουν κάνει ποτέ ηλιοθεραπεία τον Ιανουάριο στη νότια ακτή της Κριμαίας”, έγραψε σκωπτικά το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας στο Twitter την Κυριακή, υπονοώντας τα ουκρανικά σχέδια να φτάσουν μέχρι την Κριμαία που η Ρωσία προσάρτησε παράνομα το 2014.

REUTERS/Viacheslav Ratynskyi/Φωτ. αρχείου

Συν και πλην

Οι Ουκρανοί αμφιταλαντεύονται στο αν θέλουν έναν βαρύ ή έναν ήπιο χειμώνα για τις εκστρατείες τους.

Ένας ήπιος καιρός θα βοηθούσε τον άμαχο πληθυσμό της Ουκρανίας από τις συνέπειες του ρωσικού χτυπήματος του ηλεκτρικού δικτύου της χώρας. Αλλά πιθανές βροχές θα καθιστούσαν την κίνηση των στρατευμάτων και των τεθωρακισμένων δύσκολη τόσο για τους ίδιους όσο και για τους Ρώσους.

Από την άλλη ένας έντονος  χειμώνας, θα επιβάρυνε τα ρωσικά στρατεύματα και τον άθλιο εξοπλισμό τους, καθώς δεν αποκλείεται να επαναληφθεί το φαινόμενο του περσινού χειμώνα, όταν προσπαθώντας  να προελάσουν προς το Κίεβο, ταλαιπωρούνταν από μηχανικές βλάβες εξαιτίας της χαμηλής ποιότητας κατασκευής και της αποτυχίας να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά  τα άρματα και τα τεθωρακισμένα, πλήγμα που υπέστη και η  Βέρμαχτ.

Πηγή: Naftemporiki.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *