Με μια αινιγματική δήλωση, κατά την διάρκεια εγκαινίων εργοστασίου φωτοβολταϊκών συστημάτων στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατόρθωσε με ένα επικοινωνιακό τέχνασμα να αλλάξει την πολιτική ατζέντα στη χώρα του, η οποία κυρίως είναι επικεντρωμένη στην κατάρρευση της αξίας τουρκικής λίρας που απειλεί να εκτροχιάσει την τουρκική οικονομία.
Ευστόχως το Bloomberg σχολιάζει ότι ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας, δεν αποκάλυψε τι σκοπεύει να ανακοινώσει σε δύο ημέρες, ωστόσο καθώς μίλησε, η τουρκική λίρα επέκτεινε τα κέρδη στο εμπόριο κατά 0,9% υψηλότερα έναντι του δολαρίου, ενώ ο δείκτης αναφοράς Borsa Istanbul 100 Index αυξήθηκε 2%.Οι μετοχές των κρατικών διυλιστηρίων «Turkiye Petrol Rafinerileri AS» (Tupras) και της βιομηχανίας πετροχημικών «Petkim» αυξήθηκαν 8,1% και 9,9% αντίστοιχα.

Bloomberg: Κοίτασμα στη Μαύρη Θάλασσα

Το Bloomberg επικαλούμενο δύο πηγές με άμεση γνώση του θέματος, υποστηρίζει ότι το κοίτασμα που ανακαλύφθηκε, πιθανότατα φυσικό αέριο, βρίσκεται στη Μαύρη Θάλασσα.Η τουρκική υπηρεσία του Euronews, ωστόσο, υποστηρίζει ότι η ανακοίνωση θα αφορά ανακάλυψη κοιτάσματος υδρογονανθράκων στην Μεσόγειο. Για αυτό το λόγο, συμπληρώνει, ανακοινώθηκε ότι θα βγει στη Μεσόγειο και το τρίτο πλωτό γεωτρύπανο, το «Κανουνί». Το συγκεκριμένο γεωτρύπανο έχει τη δυνατότητα να κάνει γεωτρήσεις σε μεγάλο βάθος, πάνω από 11 χιλιάδες μέτρα και μπορεί να ανοίξει φρεάτιο βάθους 3 χιλιάδων μέτρων.

Το Euronews επικαλείται δική του πηγή, την οποία δεν κατονομάζει μεν αλλά σημειώνει ότι βρίσκεται στο περιβάλλον του προέδρου Ερντογάν, σύμφωνα με την οποία οι πληροφορίες ότι το κοίτασμα βρίσκεται στη Μαύρη Θάλασσα και όχι στη Μεσόγειο είναι απλώς ένα τέχνασμα στο πλαίσιο μιας στρατηγικής αποπροσανατολισμού.
Προβλέπει ακόμη ότι τεχνικές πληροφορίες, όπως η ποσότητα αερίου, η αξία του κοιτάσματος, το βάθος στο οποίο βρίσκεται, η ταξινόμησή του κ.λπ. δεν θα ανακοινωθούν την Παρασκευή.Αρκετοί Τούρκοι αναλυτές, μιλώντας στα τηλεοπτικά δίκτυα της γειτονικής χώρας έχουν συγκλίνουσες απόψεις ότι πρόκειται για ανακάλυψη ενεργειακού κοιτάσματος.
Ο διευθυντής ειδήσεων του φιλοκυβερνητικού ΑΤV, Ορχάν Σαλί, παρατήρησε ότι γενικό πλαίσιο εντός του οποίου έγινε η δήλωση του Ερντογάν αφορούσε την ενέργεια, ως εκ τούτου και αυτό που προανήγγειλε θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψη στο ίδιο πλαίσιο.Δεν απουσιάζουν ωστόσο κι άλλες εκτιμήσεις, όπως ότι το κ. Ερντογάν θα ανακοινώσει την ανακάλυψη από την Τουρκία εμβολίου κατά του κορωνοϊού ή ότι η Τουρκία εξασφάλισε ποσότητες του ρωσικού εμβολίου ή θα προχωρήσει σε συμπαραγωγή του με τη Ρωσία.Μεταξύ των εικασιών που διατυπώθηκαν ήταν και εκείνη που αφορούσε στο άνοιγμα των Βαρωσίων, της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου στην κατεχόμενη Κύπρο, ως ζώνη ελεύθερου εμπορίου, γεγονός που θα δώσει ώθηση στην τουρκική οικονομία που ασφυκτιά.
Η συγκεκριμένη εκτίμησε ακούστηκε από τα χείλη του δημοσιογράφου Μουράτ Γκεζιτζί στο CNN Turk.Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας και γαμπρός του κ. Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, δήλωσε με νόημα ότι «η Τουρκία θα αλλάξει άξονα, θα έιναι μία σημαντική εξέλιξη. Μας περιμένουν πιο όμορφες ημέρες».

Τι είπε ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την διάρκεια της ομιλίας του σε εγκαίνια εργοστασίου φωτοβολταϊκών συστημάτων στην Άγκυρα, είπε ότι την Παρασκευή η κυβέρνηση θα δώσει ένα καλό νέο στον λαό της Τουρκίας.

«Πιστεύω ότι αρχίζει στην Τουρκία μία νέα περίοδος. Αν το ανακοινώσω, θα χαθεί η αγωνία».

«Δώσαμε ώθηση στις έρευνες για υδρογονάνθρακες. Τα βήματα στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελούν ζωτικής σημασίας για να σταματήσουμε την εξάρτησή μας από το εξωτερικό. Ειδικά η αντιπολίτευση που ρωτάει τι δουλειά έχουμε στην Ανατολική Μεσόγειο, θέλω να το ακούσουν καλά.

Ο αγώνας της Τουρκίας από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τη Λιβύη δεν είναι μόνο ένας αγώνας διεκδίκησης δικαιωμάτων αλλά ένας αγώνας για το μέλλον της» είπε ακόμη ο Τούρκος πρόεδρος και κατέληξε:«Όσο μεγάλες προσπάθειες καταβάλλουμε για την προάσπιση της πατρίδας μας άλλο τόσο σημαντικές είναι κι εκείνες για την προάσπιση της “γαλάζιας πατρίδας” μας».«Ο αγώνας της Τουρκίας σε ανατολική Μεσόγειο και Λιβύη είναι ένας αγώνας για το μέλλον της» είπε μεταξύ άλλων.
«Όπως σκίσαμε πριν από έναν αιώνα τη συνθήκη των Σεβρών, έτσι και σήμερα δεν θα υποκύψουμε στις νέες Σέβρες που θέλουν να μας επιβάλλουν στην Ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε.