ΑΠΟΨΕΙΣ
«ΠΛΑΦΟΝΟΚΛAΣΤΕΣ» ΚΑΙ «ΠΛΑΦΟΝΟΜAΧΟΙ»

Γράφει ο  Μιχάλης Ψύλος*

«Τα μυστήρια της Βαλτικής»: Θα μπορούσε να είναι ο τίτλος μιας ταινίας-θρίλερ. Μόνο που το έργο παίζεται εδώ και λίγες ημέρες στην πραγματική ζωή, μετά το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2. Και απειλεί να βυθίσει ακόμη περισσότερο την Ευρώπη στην καταστροφή.

 

Η πράξη δολιοφθοράς συνδέεται αναμφίβολα με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Είναι επίσης προφανές ότι είναι έργο μιας μεγάλης στρατιωτικής δύναμης, λόγω του βαθμού πολυπλοκότητας μιας τέτοιας επιχείρησης: Οι εκρήξεις πραγματοποιήθηκαν σε βάθος 70- 80 μέτρων σε χαλύβδινους σωλήνες καλυμμένους με οπλισμένο σκυρόδεμα. 

Οι δύο αγωγοί  έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και ειδικά ο Nord Stream 1 που λειτουργούσε ,θα χρειαστεί να περάσουν μήνες για τις αναγκαίες επισκευές.

Μέχρι τότε, η δυτική Ευρώπη θα στερέψει ουσιαστικά από ρωσικό αέριο. Θα παραμείνει σε λειτουργία μόνο ο αγωγός Turk Stream που στέλνει ρωσικό φυσικό αέριο στην Τουρκία ,στην Ελλάδα και σε ορισμένες άλλες χώρες της νότιας και νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η Gazprom προειδοποίησε επίσης ότι οι ροές μέσω των αγωγών που διέρχονται από την Ουκρανία, κινδυνεύουν επίσης

Προς το παρόν, τα επίπεδα των αποθεμάτων και τα  γενικόλογα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της κρίσης συνέβαλαν κάπως στη μείωση των τιμών του αερίου στην αγορά του Άμστερνταμ από τα υψηλά του Αυγούστου. 

Αλλά η πραγματική ένταση μεταξύ Μόσχας και Δύσης φαίνεται ότι τώρα ξεκινάει. Έχουν πάρει ξανά στο επίκεντρο αυτή την εβδομάδα. Οι Ευρωπαίοι εξετάζουν και ετοιμάζονται τώρα να αντιμετωπίσουν σενάρια τα οποία μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν «αδιανόητα» σχολιάζει το Bloomberg. Η Γερμανία, που ετοιμάζεται για τρία συνεχόμενα τρίμηνα ύφεσης – σύμφωνα με τις προβλέψεις των τεσσάρων κορυφαίων Ινστιτούτων Οικονομικών Ερευνών – ανακοινώνει με τρόμο ότι «πρέπει να προετοιμαστούμε για σενάρια που ήταν αδιανόητα μέχρι πρόσφατα».

Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες  φαίνεται πόσο είναι κατώτεροι των περιστάσεων. Αδυνατώντας να βρουν μια ενιαία λύση. Δεκαπέντε χώρες – μαζί τους και η Ελλάδα – ζητούν εναγωνίως να μπει πλαφόν στη χονδρεμπορική τιμή του φυσικού αερίου. Θα μπορούσαμε να τους ονομάσουμε και «πλαφονοκλάστες». Συναντούν όμως την έντονη αντίδραση των «πλαφονομάχων» δορυφόρων της Γερμανίας. Κάποιων πλουσίων χωρών του βορρά, που αντιτείνουν ότι το πλαφόν είναι εξαιρετικά δύσκολο στην εφαρμογή του και εγείρει κινδύνους για την ασφάλεια εφοδιασμού. Θολώνουν τα νερά οι «δορυφόροι», προτείνοντας ως ρεαλιστική εναλλακτική την επιβολή πλαφόν μόνο στις εισαγωγές ρωσικού αερίου.

Η μάχη για το πλαφόν θα κορυφωθεί αύριο στη σύνοδο των 27 υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες. Αλλά λύση δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Ας εφοδιαστού με παλτό, πουλόβερ και χονδρές κάλτσες για να περάσουμε αυτόν τον χειμώνα, μέσα στα σπίτια μας

*Ο Μιχάλης Ψύλος είναι δηµοσιογράφος. Γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα και σπούδασε Γεωλογία στο Πανεπιστήµιο Πατρών. Ξεκίνησε την επαγγελµατική του σταδιοδροµία στη δηµοσιογραφία το 1982 στον Ριζοσπάστη και στη συνέχεια εργάστηκε στις εφηµερίδες Πρώτη, Νέα, Βραδυνή, Ισοτιµία, Ποντίκι, Πριν, στην Εφηµερίδα των Συντακτών και στη ?ηµοκρατία. Εργάστηκε, επίσης, στους ραδιοσταθµούς «?ίαυλος 10» των δέκα δήµων της ?υτικής Αθήνας και «Ράδιο 5» των πέντε δήµων της Β΄ Πειραιά και συνεργάστηκε µε πολλά πολιτικά περιοδικά. Από το 1991 ως το 2009 εργάστηκε στον τηλεοπτικό σταθµό ΑΝΤΕΝΝΑ και στο διάστηµα 2001-2009 ήταν προϊστάµενος του τµήµατος Διεθνών Ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθµού. Έχει πραγµατοποιήσει δεκάδες δηµοσιογραφικές αποστολές σε όλο τον κόσµο και έχει πάρει εκατοντάδες συνεντεύξεις από προσωπικότητες της διεθνούς και εσωτερικής πολιτικής σκηνής. Το 2014 κυκλοφόρησε από τον Εκδοτικό Οργανισµό Λιβάνη το πρώτο του βιβλίο µε τίτλο  Από τον Ράιχενµπαχ του Όθωνα… στον Ράιχενµπαχ της Μέρκελ, µια ιστορικο-δηµοσιογραφική αναδροµή στους σχεδόν δύο αιώνες της γερµανικής παρουσίας στην Ελλάδα. Από το 1988 εργάζεται στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ). Από το 2015 έως τις 3/9/2019 διετέλεσε πρόεδρος και γενικός διευθυντής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ως πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξελέγη και µέλος του Προεδρείου της Ένωσης των Ευρωπαϊκών Πρακτορείων Ειδήσεων (ΕΑΝΑ), από το 2017 έως τον Ιούλιο του 2019. Είναι εκλεγµένος γενικός γραµµατέας της Ένωσης των Πρακτορείων Ειδήσεων των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το 2018 εξελέγη επίσης, για έναν χρόνο, πρόεδρος της Ένωσης των Μεσογειακών Πρακτορείων Ειδήσεων.

psliosm@naftemporiki.gr

 

 

 

 

 

 

(Το άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη) 

Πηγή: M.Naftemporiki.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *