ΥΓΕΙΑ
ΠΙΘΑΝΟ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΗΜΑΔΙ ΓΙΑ ΕΜΦΡΑΓΜΑ Η ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ Η ΕΚΦΥΛΙΣΗ ΩΧΡΑΣ ΚΗΛΙΔΑΣ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ
Μια κοινή οφθαλμική ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση μπορεί να είναι προειδοποιητικό σημάδι μελλοντικής καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού, αποκαλύπτει μια νέα μελέτη.

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή Icahn στο νοσοκομείο Mount Sinai στη Νέα Υόρκη λένε ότι τα άτομα με μια μορφή ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (AMD) είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο. Ωστόσο, η ανακάλυψη προσφέρει ελπίδα ότι οι γιατροί μπορούν να δημιουργήσουν ένα πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για καρδιακά προβλήματα.

“Για πρώτη φορά, καταφέραμε να συνδέσουμε αυτές τις συγκεκριμένες καρδιαγγειακές παθήσεις υψηλού κινδύνου με μια συγκεκριμένη μορφή AMD, γνωστή ως SDDs (subretinal drusenoid deposits)”, εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας, δρ. R. Theodore Smith, καθηγητής οφθαλμολογίας στο Mount Sinai.

Η SDD δημιουργεί εναποθέσεις αποτελούνται από λιπαρά λιπίδια. Αυτά σχηματίζονται κάτω από τα φωτοευαίσθητα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς στο πίσω μέρος του ματιού. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια όρασης.

Η απώλεια όρασης μπορεί να συμβεί λόγω κακής κυκλοφορίας που οφείλεται σε καρδιακές παθήσεις. Μπορεί να είναι μια εκδήλωση μιας υποκείμενης αγγειακής πάθησης.

Τα ευρήματα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, ανοίγοντας την πόρτα σε ευρείας κλίμακας προσυμπτωματικό έλεγχο – ξεκινώντας από τα μάτια κάποιου.

“Μια κακή παροχή αίματος μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος και με αυτές τις συγκεκριμένες ασθένειες, ο κατεστραμμένος αμφιβληστροειδής και οι εναποθέσεις της SDD είναι αυτή η βλάβη. Η βλάβη του αμφιβληστροειδούς σημαίνει απώλεια όρασης και μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση”, προσθέτει ο δρ. Smith.

Η μελέτη στο περιοδικό BMJ Open Ophthalmology είναι η πρώτη που εντοπίζει καρδιαγγειακές παθήσεις υψηλού κινδύνου που συνδέονται με την οφθαλμική διαταραχή. Η AMD είναι η κύρια αιτία τύφλωσης σε άτομα άνω των 65 ετών. Προέρχεται από βλάβη στην κεντρική περιοχή του αμφιβληστροειδούς, που ονομάζεται ωχρά κηλίδα.

Οι εναποθέσεις της SDD περιέχουν χοληστερόλη και σχηματίζονται πάνω από ένα τμήμα του αμφιβληστροειδούς που ονομάζεται επιθήλιο χρωστικής του αμφιβληστροειδούς (RPE). Επί του παρόντος, δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία.

Μια ανάλυση 200 ασθενών με AMD με σοβαρές καρδιαγγειακές παθήσεις και εγκεφαλικό διαπίστωσε ότι είχαν εννέα φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν SDD.

“Αυτή η μελέτη άνοιξε την πόρτα για περαιτέρω παραγωγική διεπιστημονική συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών Οφθαλμολογίας, Καρδιολογίας και Νευρολογίας”, λέει ο δρ. Jagat Narula, διευθυντής του προγράμματος Καρδιαγγειακής Απεικόνισης στο Zena and Michael A. Wiener Cardiovascular Institute στην Ιατρική Σχολή Icahn στο Mount Sinai.

Πηγές: https://www.eurekalert.orghttps://studyfinds.org

φωτό: iStock

Πηγή: Iatropedia.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *