ΕΥΡΩΠΗ
ΠΙΘΑΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΡΩΣΟΥ ΥΠΗΚΟΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΝΗΣΥΧΙΑ

Ένας Ρώσος υπήκοος που έκαψε το διαβατήριό του στη Βουλγαρία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι πιθανό να εκδοθεί στη χώρα καταγωγής του μετά από απόφαση βουλγαρικού δικαστηρίου.

Σύμφωνα με απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου της Βάρνας, θα εκδοθεί ο σαρανταεξάχρονος Ρώσος Alexey Alchin, ο οποίος ζει στη Βουλγαρία εδώ και πέντε χρόνια. Η οριστική απόφαση του Εφετείου αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα και πιθανότατα θα επιβεβαιώσει την πρωτόδικη απόφαση. Μέχρι τότε θα παραμείνει υπό κράτηση.

Η Ρωσία ζήτησε να εκδοθεί ο Αλτσίν στην πατρίδα του σε σχέση με έρευνα για φορολογική απάτη. Το αίτημα ήρθε αφότου ο Αλτσίν διαδήλωσε κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία καίγοντας το διαβατήριό του λίγες μέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Alchin και η σύζυγός του, Olga Gyurova, είναι πεπεισμένοι ότι το ρωσικό αίτημα έχει πολιτικά κίνητρα.

Οι ρωσικές αρχές, ωστόσο, ισχυρίζονται ότι η Alchin ζημίωσε τον κρατικό προϋπολογισμό κατά περισσότερα από 282,5 εκατομμύρια ρούβλια (4,4 εκατομμύρια ευρώ). Κινδυνεύει με φυλάκιση έξι ετών.

Όμως το βουλγαρικό δικαστήριο αποφάσισε ότι υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις για την έκδοση και ότι δεν υπήρχε κίνδυνος τιμωρίας του Αλτσίν για τις πολιτικές του πεποιθήσεις και πράξεις.

«Στα έγγραφα που εστάλησαν στις βουλγαρικές αρχές, ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Pyotr Gorodov, εγγυάται ότι το αίτημα για έκδοση του ατόμου δεν αποσκοπεί στη δίωξή του για πολιτικούς λόγους, σε σχέση με πολιτικές απόψεις, φυλή, θρησκεία ή εθνικότητα», σκέφτηκε το δικαστήριο.

Επιπλέον, οι ρωσικές αρχές τους διαβεβαίωσαν ότι θα διωχθεί μόνο για το αδίκημα για το οποίο ζητείται η έκδοσή του και θα μπορεί να φύγει από τη Ρωσία αφού αθωωθεί ή εκτίσει την ποινή του. Οι εκπρόσωποι της βουλγαρικής πρεσβείας θα μπορούσαν να την επισκεφτούν ανά πάσα στιγμή.

Οι δικηγόροι του Alchin ανέφεραν ότι αφού κρατήθηκε υπό κράτηση τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους στη Βουλγαρία, ζήτησε από τις αρχές πολιτικό άσυλο. Ωστόσο, η εισαγγελία είπε ότι το αίτημα θα είχε βαρύτητα εάν υποβαλλόταν πριν κρατηθεί σε σχέση με την έκδοση που ζητήθηκε.

Τη Δευτέρα, λίγο πριν τη δικαστική συνεδρίαση, πολύς κόσμος συγκεντρώθηκε μπροστά στο δικαστήριο της Βάρνας για την υπεράσπιση του Αλτσίν.

Οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι επιφυλακτικοί ως προς τη δίκαιη έκβαση της διαδικασίας.

«Το κύριο πράγμα που πρέπει να αξιολογήσει το βουλγαρικό δικαστήριο είναι, πρώτα απ’ όλα, αν μπορεί να εμπιστευτεί τη Ρωσική Ομοσπονδία», σχολίασε στο Facebook ο δικηγόρος, πρώην εισαγγελέας και πρώην υφυπουργός Εσωτερικών Αντρέι Γιανκούλοφ.

Ο Γιανκούλοφ προσθέτει ότι «είναι λογικό οι ρωσικές αρχές να ισχυριστούν ότι δεν αναζητούν το άτομο που θα τον τιμωρήσει για τις πολιτικές του πεποιθήσεις και ότι θα του εγγυηθούν όλα τα δικαιώματα βάσει των διεθνών πράξεων μετά την έκδοση. Ωστόσο, αυτός είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο ένα δικαστήριο στη χώρα στην οποία υποβάλλεται η αίτηση επιτρέπει την έκδοση – έτσι ώστε αυτές οι περιστάσεις να διευκρινιστούν σε μια δικαστική διαδικασία, και όχι κάποιος υπάλληλος να βάζει απλώς τη σφραγίδα».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το OFFNews επικαλέστηκε επιστολή του Υπουργείου Δικαιοσύνης προς την Εισαγγελία ότι τα έγγραφα για την έκδοση του Αλτσίν προσκομίστηκαν «προσωπικά στο χέρι» από έναν υπάλληλο της Ρωσικής Πρεσβείας.

Στην ίδια επιστολή, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων τον περασμένο Μάρτιο στις Βρυξέλλες, τα κράτη μέλη της ΕΕ αποφάσισαν ότι οι ενέργειες της Ρωσίας συνιστούν τόσο σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμφωνιών που δικαιολογούν την επιλογή πολλών κρατών μελών να μην εξετάζει αιτήματα από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία για συνεργασία σε θέματα ποινικής δικαιοσύνης.

Ωστόσο, η εισαγγελία κίνησε τη διαδικασία έκδοσης και ζήτησε να υποστηρίξει το αίτημα των ρωσικών αρχών.

Turkey’s Nordic demands spark Western Balkan déjà vu

 

 

Αρνητικό ιστορικό

Οι βουλγαρικές αρχές έχουν πολύ αρνητικό ιστορικό σε υποθέσεις έκδοσης.

Τον Ιούλιο του 2021, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε τη Βουλγαρία για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση Τούρκου δημοσιογράφου που εκδόθηκε στην Τουρκία το 2016, παρά τους κινδύνους κακομεταχείρισης.

Ο δημοσιογράφος συνελήφθη ενώ προσπαθούσε να ξεφύγει παράνομα από τις διώξεις του καθεστώτος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία περνώντας από τη Βουλγαρία ως παράνομος μετανάστης. Το όνομά του δεν ανακοινώθηκε από το δικαστήριο, αλλά είναι γνωστό ότι εργαζόταν για την εφημερίδα Zaman και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Cihan.

Οι βουλγαρικές αρχές αγνόησαν το αίτημά του για διεθνή προστασία και τον εξέδωσαν πίσω στην Τουρκία, όπου φυλακίστηκε ως «γκιουλενιστής».

Επίσης, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έχει ασκηθεί δικογραφία κατά της Βουλγαρίας από τον Τούρκο υπήκοο Abdullah Büyük. Παραδόθηκε στις τουρκικές αρχές το 2017 και κατηγορήθηκε για διασυνδέσεις με την οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Βουλγαρικές ΜΚΟ, αρθρογράφοι και ένας μικρότερος εταίρος του συνασπισμού στην κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ εξέφρασαν την οργή τους για την είδηση ​​της έκδοσης στην Τουρκία φερόμενου ως υποστηρικτή του Φετουλάχ Γκιουλέν, του εξόριστου στις ΗΠΑ κληρικού που κατηγορείται από την Άγκυρα ως εγκέφαλος του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

 

Αξιωματούχοι στην Άγκυρα ανακήρυξαν μονομερώς την οργάνωση του Γκιουλέν τρομοκρατική και ισχυρίζονται ότι βρίσκονται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 κατά του καθεστώτος Ερντογάν.

Τον Σεπτέμβριο του 2020, η γερμανική έκδοση Spiegel ανακοίνωσε ότι υπήρχε άμεση πίεση από την Τουρκία στις βουλγαρικές αρχές να παραδώσουν τον Τούρκο επιχειρηματία. Το δημοσίευμα αναφερόταν σε απόρρητα έγγραφα της τουρκικής πρεσβείας στη Σόφια. Περίπου 90 Τούρκοι πολίτες απελάθηκαν με την ίδια διαδικασία με τον Büyük.

Aπό: EURACTIV Βουλγαρία

Photo:Ρώσος υπήκοος που έκαψε το διαβατήριό του στη Βουλγαρία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, είναι πιθανό να εκδοθεί στη χώρα καταγωγής του μετά από απόφαση βουλγαρικού δικαστηρίου. [Κελάδημα]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: Euractiv.com

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *