Εκπρόσωποι 70 χωρών και 15 διεθνών οργανισμών συναντώνται σήμερα στο Παρίσι με στόχο να συμφωνήσουν για την παροχή επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας στον Λίβανο, να στηρίξουν τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας και να πιέσουν για κατάπαυση του πυρός.
Εντούτοις, πολλοί διπλωμάτες εξέφρασαν συγκρατημένη αισιοδοξία για τα αποτελέσματα της συνόδου, καθώς οι ΗΠΑ θα έχουν υποβαθμισμένη παρουσία και εστιάζουν στις δικές τους προσπάθειες για τον τερματισμό των συγκρούσεων.
Η Γαλλία στέκεται στο πλευρό του Λιβάνου και «δεν θα τον απογοητεύσει», διαβεβαίωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, που πρόσθεσε ότι ο στόχος της συνόδου «είναι αρχικά να επαναβεβαιώσουμε την ανάγκη για κατάπαυση του πυρός, για διπλωματική λύση και για τερματισμό των εχθροπραξιών, για διάθεση ανθρωπιστικής βοήθειας από τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό χωρών και για την υποστήριξη των λιβανικών θεσμών, πρώτα και κύρια των λιβανικών ενόπλων δυνάμεων».
Τη διάσκεψη θα εγκαινιάσει ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, και θα παραστεί ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι.
Το Παρίσι και η Ουάσινγκτον προώθησαν τον περασμένο μήνα, στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, πρόταση για προσωρινή κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο στον πόλεμο που μαίνεται ανάμεσα στο λιβανικό σιιτικό φιλοϊρανικό κίνημα Χεζμπολάχ και το Ισραήλ.
Η Γαλλία θέλει να εφαρμοστεί η απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που τέθηκε σε ισχύ μετά τον προηγούμενο πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ το 2006 και ορίζει ότι μόνον οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ και ο στρατός του Λιβάνου επιτρέπεται να αναπτυχθούν στον νότιο Λίβανο, στα σύνορα με το Ισραήλ.
Παρά το ψήφισμα αυτό, η Χεζμπολάχ διατηρεί την παρουσία της σε αυτήν την περιοχή μέχρι και σήμερα.
Ύστερα από διασυνοριακές ανταλλαγές πυρών για έναν χρόνο, το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ βρίσκονται πλέον σε ανοιχτό πόλεμο στον Λίβανο, στο νότιο τμήμα του οποίου ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε στα τέλη Σεπτεμβρίου χερσαία επιχείρηση.
Πηγή: Εrtnews.gr
Leave a comment