ΕΥΡΩΠΗ
ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Χωρίς πρόοδο στη διαπραγμάτευση για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο έλαβε χώρα χθες το άτυπο συμβούλιο εσωτερικών υποθέσεων στο Μπρντο της Σλοβενίας. Το Σύμφωνο ήταν το «κύριο πιάτο» στο γεύμα εργασίας των υπουργών. Οπως ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση ο Σλοβένος υπουργός Εσωτερικών Αλες Χόις, η συζήτηση επί των ζητημάτων αυτών ήταν «ιδιαίτερα ειλικρινής» και εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη απόσταση στις θέσεις των πέντε χωρών πρώτης υποδοχής της Μεσογείου και των «4» του Βίσεγκραντ (η αρμόδια επίτροπος Ιλβα Γιοχάνσον ήταν πιο αισιόδοξη στη δική της αναφορά στη συζήτηση). Οι σχετικές προτάσεις της Κομισιόν έχουν παρουσιαστεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ πτυχές του Συμφώνου βρίσκονται, σε διαφορετική μορφή, υπό διαπραγμάτευση από το 2016.

Το πιο ακανθώδες ζήτημα παραμένει η μορφή της υποστήριξης, μέσω μετεγκατάστασης ή με διαφορετικό τρόπο, που θα λαμβάνουν εγγυημένα οι χώρες πρώτης υποδοχής από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη. Σε έγγραφο που διένειμε η σλοβενική προεδρία του συμβουλίου ενόψει της συνεδρίασης, το οποίο βρίσκεται στη διάθεση της «Κ», αναφέρεται ότι «το ζήτημα-κλειδί είναι η ισορροπία μεταξύ ευθύνης και αλληλεγγύης. Ωστόσο, κάποια από τα εργαλεία που προτείνονται δεν είναι, καθαυτά, άμεσα σχετιζόμενα με αυτήν την ισορροπία και η υιοθέτησή τους θα συμβάλει σε πολύ αναγκαίες βελτιώσεις της κατάστασης επί του πεδίου».

Στο έγγραφο χαιρετίζεται η «τεράστια ευελιξία» που επέδειξαν το συμβούλιο και το Κοινοβούλιο ώστε να επιτευχθεί, στα τέλη του περασμένου μήνα, συμφωνία για την αναβάθμιση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας υποστήριξης του ασύλου (EASO) σε Οργανισμό Ασύλου της Ε.Ε. (EEAA). 

Αντίστοιχα, σημειώνεται στο έγγραφο, «μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία και σε άλλες νομοθετικές προτάσεις που δεν συνδέονται με τα πιο κρίσιμα ζητήματα του Συμφώνου ή που μπορούν να υιοθετηθούν με τρόπο που να μην προκαταλαμβάνει πιθανές λύσεις σε αυτά». Μεταξύ αυτών αναφέρονται ο κανονισμός για τη βάση δεδομένων δακτυλικών αποτυπωμάτων Eurodac και οι προτάσεις για τους όρους αναγνώρισης του δικαιώματος διεθνούς προστασίας και για τη μετεγκατάσταση από τρίτες χώρες.

Σε ενημέρωση των Ευρωπαίων ανταποκριτών στις αρχές του μήνα για τις προτεραιότητες της σλοβενικής προεδρίας, ο κ. Χόις άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα του δεν θα επιδιώξει την επίτευξη συμφωνίας για τον μηχανισμό αλληλεγγύης. Χαρακτήρισε αυτήν την πτυχή της πρότασης της Κομισιόν ως την «πιο προβληματική» και είπε ότι η Σλοβενία είναι ανοικτή στη μετεγκατάσταση προσφύγων μόνο σε «έκτακτες συνθήκες» και αφού έχει πιστοποιηθεί από τη χώρα πρώτης υποδοχής ότι έχουν δικαίωμα χορήγησης ασύλου. 

Οι υπουργοί Εσωτερικών εστίασαν επίσης χθες στην κρίση που έχει προκύψει μεταξύ Λευκορωσίας και Λιθουανίας. Η λιθουανική κυβέρνηση έχει κατηγορήσει το καθεστώς Λουκασένκο ότι προωθεί μεγάλο αριθμό μεταναστών προς τα σύνορα Λευκορωσίας – Λιθουανίας. 

Η κ. Γιοχάνσον χαρακτήρισε «εντελώς απαράδεκτη» την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών από τη Λευκορωσία και είπε ότι η αντίδραση της Ε.Ε. πρέπει να είναι σθεναρή. «Πρέπει να υπερασπιστούμε τα σύνορα της Ευρώπης (…) Το ζήτημα που αντιμετωπίζει η Λιθουανία είναι ζήτημα της Ευρώπης».

Από τη Δευτέρα επιχειρεί στην περιοχή δύναμη ταχείας επέμβασης της Frontex. Στο χθεσινό συμβούλιο συμμετείχε και ο εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης, Φαμπρίς Λετζερί. Τη Δευτέρα η κ. Γιοχάνσον άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, αν δεν αλλάξει συμπεριφορά το Μινσκ, να ανασταλεί η παροχή θεωρήσεων σε αξιωματούχους του καθεστώτος για ταξίδια στην Ε.Ε. (η ηγέτις της αντιπολίτευσης Σ. Τιχανόφσκαγια έχει προειδοποιήσει κατά της διεύρυνσης του μέτρου στον ευρύτερο πληθυσμό).

Photo: Η επίτροπος Ιλβα Γιοχάνσον στο άτυπο συμβούλιο εσωτερικών υποθέσεων, που έγινε στο Μπρντο της Σλοβενίας.
Πηγή: Kathimerini.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *