Breaking News
Η ΞΕΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ: “ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ”
ΚΟΡΩΝΟΪOΣ : ΒΕΛΤΙΩΜEΝΗ Η ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚH ΕΙΚOΝΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ – ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
ΠΤΔ: «ΟΙ ΕYΖΩΝΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚHΣ ΦΡΟΥΡAΣ ΕIΝΑΙ ΟΙ ΘΕΜΑΤΟΦYΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚHΣ ΜΑΣ ΜΝHΜΗΣ»
ΓΑΛΛΙΑ: ΤΟ ΙΡΑΝ ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΟΗΕ: ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ ΜΙΣΘΟΦΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΛΙΒΥΗ
ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ: ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΜΕΛΗ ΣΤΗ ΣΑΜΟ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟI ΕΡΕΥΝΗΤEΣ: ΔΕΝ ΥΠAΡΧΟΥΝ ΑΠΟΔΕIΞΕΙΣ ΓΙΑ ΣΧEΔΙΟ ΔΟΛΟΦΟΝIΑΣ ΕΚΛΕΓΜEΝΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΟYΧΩΝ
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: ΕΦΤΑΣΑΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΑ RAPID TEST ΑΝΤΙΓΟΝΟΥ ΜΕ ΔΕΙΓΜΑ ΣΑΛΙΟΥ
ΞΥΛΟΔΑΡΜOΣ ΣΤΑΘΜΑΡΧΗ ΜΕΤΡΟ: ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΦΡΟΥΡΟΣ
ΣΟΡOΣ AΝΔΡΑ ΕΝΤΟΠIΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΛΙΜAΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙA
ΚΟΡΩΝΟΪΌΣ: ΞΑΝΑΖΩΝΤΑΝΕΥΕΙ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ Η ΑΓΟΡΑ – ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ
ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΝΑΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ – ΒΓΗΚΕ ΤΟ ΦΕΚ
ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΟΕ
Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΤΗΣ ΕΣΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ
AUSTRALIA OPEN: ΣΕ ΑΥΣΤΗΡΗ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ Η ΜΑΡΙΑ ΣΑΚΚΑΡΗ
17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΚΑΚΟΚΑΙΡIΑ «ΛEΑΝΔΡΟΣ»: ΚΛΕΙΣΤO ΤΜHΜΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚHΣ ΟΔΟY ΑΘΗΝΩΝ – ΛΑΜΙΑΣ – ΠΟΎ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΛΥΣΙΔΕΣ
Ο ΠΟΛΙΤΙΚOΣ ΚOΣΜΟΣ ΤΟ ΠΛΕΥΡO ΤΗΣ ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ – ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ Η ΣΙΩΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ
ΣΤΗΝ AΓΚΥΡΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Ο ΧAΙΚΟ ΜAΑΣ – ΣΥΝΟΜΙΛIΕΣ ΜΕ ΤΣΑΒΟYΣΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚH ΜΕΣOΓΕΙΟ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Ο ΑΡΜΙΝ ΛΑΣΕΤ ΕΞΕΛΕΓΗ ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ (CDU)
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΠΑΙΓΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΜΕ ΤΑ 5,8 ΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΠΟΦΥΓΗ ΚΥΡΩΣΕΩΝ

Του Νίκου Μελέτη*

Να επιβάλει το casus belli όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο θέλει η Άγκυρα και με «εργαλείο» το Oruc Reis και τις τελευταίες NAVTEX επιδιώκει να περιορίσει δια της βίας τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στα 6 ν.μ..

Όμως με τις τελευταίες NAVTEX φαίνεται ότι η Τουρκία μπαίνει στον πειρασμό να δοκιμάσει τις ανοχές της Ελλάδας καθώς σύμφωνα με την αντί NAVTEX που εξέδωσαν οι ελληνικές Αρχές παραβιάζεται και περιοχή εντός των 6 ν.μ., κάτι που συνιστά πρωτοφανή πρόκληση καθώς στην ζώνη των 6 ν.μ. η Ελλάδα ασκεί απόλυτη κυριαρχία, όπως ακριβώς στο έδαφος της χώρας.

 

Η Ελληνική NAVTEX αναφέρει χαρακτηριστικά:

«ZCZC HA11
211130 UTC NOV 20
IRAKLEIO STATION NAVWARN 711/20

 

Νοτιοανατολική Κρητική Θάλασσα

1.Μη εξουσιοδοτημένος Σταθμός μετέδωσε την NAVTEX FA64-1460/20 η οποία αναφέρεται σε παράνομη δραστηριότητα σε περιοχή που περιλαμβάνει Ελληνικά Χωρικά Ύδατα , όπου η Ελλάδα έχει αποκλειστική αρμοδιότητα να εκδίδει NAVTEX. Αυτή η περιοχή της NAVTEX επικαλύπτει επίσης και την ελληνική υφαλοκρηπίδα και εμπίπτει εντός της Ελληνικής περιοχής Υπηρεσιών NAVTEX όπου ο Σταθμός NAVTEX του Ηρακλείου έχει την αρμοδιότητα να εκπέμπει NAVTEX.

2.Ολοι οι ναυτιλλόμενοι παρακαλούνται να αγνοήσουν την NAVTEX FA64-1460/20.»

Η Τουρκία έσπευσε να απορρίψει την ελληνική NAVTEX εκδίδοντας νέα στην οποία αναφέρει τα εξής:

«TURNHOS N/W : 1462/20
MEDITERRANEAN SEA

1.Τα με τουρκική σημαία R/V Oruc Reis, Ataman και Cengizhan πραγματοποιούν σεισμικές έρευνες έξω απo τα ελληνικά χωρικά ύδατα και στην τουρκική υφαλοκρηπίδα στο όνομα της Δημοκρατίας της Τουρκίας σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

2.Μη εξουσιοδοτημένος Σταθμός έχει μεταδώσει την NAVTEX HA11-711/20 που περιλαμβάνει ανεδαφικούς ισχυρισμούς στην τουρκική περιοχή υπηρεσιών NAVTEX. Ο Σταθμός NAVTEX της Αττάλειας έχει την αρμοδιότητα να μεταδίδει μηνύματα NAVTEX σε αυτή την περιοχή

3.Η NAVTEX του τουρκικού Σταθμού της Αττάλειας FA64-1460/20 είναι έγκυρη και ενεργή. Ο σταθμός της Αττάλειας θα συνεχίσει να εκδίδει NAVTEX για την ασφάλεια των ναυτιλλομένων».

Σύμφωνα με πληροφορίες η Τουρκία επιμένει στην τελευταία και σε άλλη μια τουλάχιστον NAVTEX τις προηγούμενες εβδομάδες, να περιλαμβάνει και σημείο το οποίο βρίσκεται εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων των 6.μ. .

Η Τουρκική πλευρά ισχυρίζεται ότι λαμβάνει υπόψη για την μέτρηση μια μικρή τουρκική βραχονησίδα και επομένως δεν υπάρχει παραβίαση των 6 ν.μ., καθώς το σημείο (με την δική τους μέτρηση) είναι 0,2 ν.μ. έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, ενώ αντιθέτως οι ελληνικές Αρχές βλέπουν ότι η συντεταγμένη που προβλέπει η τουρκική NAVTEX αφορά περιοχή εντός της ζώνης των 6 ν.μ. Πάντως στην προηγούμενη NAVTEX το τουρκικό ερευνητικό δεν αποπειράθηκε σύμφωνα με πληροφορίες να κάνει έρευνες σε αυτό το σημείο.

Δεν μπορεί πάντως να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο η Άγκυρα να επιδιώξει πριν την εκπνοή της NAVTEX στις 29 Νοεμβρίου (που θα σημάνει όπως φαίνεται την αποχώρηση τουλάχιστον προς το παρόν του Oruc Reis), να δοκιμάσει να προκαλέσει στέλνοντας το πλοίο στο συγκεκριμένο σημείο το οποίο πρακτικά θα παραβιάζει την απόλυτη κόκκινη γραμμή της Ελλάδας, και συγχρόνως θα επιδιώκει να δημιουργήσει σύγχυση στον διεθνή παράγοντα επικαλούμενη την υποτιθέμενη τουρκική βραχονησίδα.

Έτσι θα επιχειρηθεί να εστιασθεί η συζήτηση στο εάν η Τουρκία παραβίασε ή όχι τα χωρικά ύδατα των έξι μιλίων έστω και για εκατό μέτρα και θα υπάρξει αποπροσανατολισμός από την κατ΄ εξακολούθηση πρόκληση της παραβίαση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Μεσογείου.

Και η Τουρκία θα επιχειρήσει με αυτούς τους ελιγμούς να εξασφαλίσει ότι οι υποστηρικτές της στην Ε.Ε. με πρώτο το Βερολίνο, θα πεισθούν για τις «κινήσεις καλής θέλησης» με την αποχώρηση του Oruc Reis (το οποίο θα βρίσκεται σε λιμάνι σε απόστασή μερικών ωρών από την ελληνική υφαλοκρηπίδα) και με την μη παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων των 6 ν.μ..

Όμως αντίστοιχες μεθοδεύσεις γίνονται και στο Κυπριακό. Και ενώ μετά από μήνες παράνομων γεωτρήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ σήμερα παραμένει στην περιοχή και εντός μάλιστα οριοθετημένων Οικοπέδων της κυπριακής ΑΟΖ το Barbaros , και όταν είναι νωπές οι εικόνες της «εισβολής» με επικεφαλής τον Ερντογάν στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων ,ορισμένοι εντος της Ε.Ε. θεωρούν ότι αφου ξεμπερδέψουν με την πίεση της Ελλάδας για κυρώσεις, επικαλούμενοι τις «κινήσεις καλής θέλησης» Ερντογάν ,θα πρέπει να συμβεί το ίδιο και με την Κύπρο.

Και έτσι όπως ανακοινώθηκε φθάνει το αργότερο στις 2 Δεκεμβρίου στην Λευκωσία η απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ κ. Τζέιν Χολ Λουτ για να διερευνήσει υποτίθεται τις προθέσεις και της νέας τουρκοκυπριακής ηγεσίας και να δρομολογήσει την διαδικασία για σύγκληση Πενταμερούς. Μια διαδικασία για την οποία φυσικά όχι μόνο δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις αλλά αντιθέτως οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί μετά τα βήματα απόλυτης υποταγής των Κατεχομένων από την Τουρκία, την απαίτηση για συζήτηση λύσης δυο κρατών και την προσπάθεια της Άγκυρας να εξασφαλίσει έστω και μια -δυο αναγνωρίσεις του ψευδοκράτους .

Όμως και οι συζητήσεις Λουτ και η «αισιοδοξία» που θα εκφράσει, μαζί με την απόσυρση του Oruc Reis(που απλώς θα ολοκληρώνει την παρούσα φάση των παράνομων ερευνών που άρχισαν τον Αύγουστο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα) και οι προσχηματικές προσκλήσεις της Τουρκίας για διάλογο , θα χρησιμοποιηθούν από εκείνους που δεν θέλουν να υπάρξει το ευρωπαϊκό «μαστίγιο» προς την Τουρκία . Και το επιχείρημα θα είναι ότι για να μην …διαταραχθεί το κλίμα και προκειμένου να.ενθαρρυνθεί η Τουρκία να ακολουθήσει τον δρόμο του Διαλόγου, όχι μόνο δεν πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις αλλά αντιθέτως να δοθούν και ανταλλάγματα στην Τουρκία.

Αλλά αυτή πλέον δεν είναι απλώς πολιτική κατευνασμού, αλλά πρόκειται άνευ όρων και χωρίς μάχη συνθηκολόγηση της Ευρώπης με τον Ερντογάν.

ZCZC HA11
211130 UTC NOV 20
IRAKLEIO STATION NAVWARN 711/20

SOUTHEAST CRETAN SEA
1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX
MESSAGE NUMBER FA64-1460/20, THAT REFERS TO
ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA INCLUDING
GREEK TERRITORIAL SEA, WHERE GREECE HAS
THE EXCLUSIVE AUTHORITY TO BROADCAST
NAVTEX MESSAGES. THIS NAVTEX AREA ALSO
OVERLAPS GREEK CONTINENTAL SHELF
AND FALLS WITHIN HELLENIC NAVTEX SERVICE AREA
WHERE IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS
THE AUTHORITY TO BROADCAST NAVTEX MESSAGES.
2. ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD
NAVTEX MESSAGE NUMBER FA64-1460/20.
3. CANCEL THIS MESSAGE 292059 UTC NOV 20.
NNNN

TURNHOS N/W : 1462/20 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 21-11-2020 19:31)

TURNHOS N/W : 1462/20
MEDITERRANEAN SEA
1. TURKISH FLAGGED R/V ORUÇ REİS, ATAMAN AND CENGİZHAN ARE CONDUCTING SEISMIC SURVEY OUTSIDE OF GREEK TERRITORIAL WATERS AND IN TURKISH CONTINENTAL SHELF ON BEHALF OF REPUBLIC OF TURKEY IN ACCORDANCE WITH INTERNATIONAL LAW.
2. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCASTED NAVTEX MESSAGE NUMBER HA11-711/20 WHICH IS INCLUDING UNGROUNDED CLAIMS IN TURKISH NAVTEX SERVICE AREA. ANTALYA NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.
3. ANTALYA TURK RADIO NAVTEX NR FA64-1460/20 IS VALID AND EFFECTIVE. ANTALYA STATION WILL CONTINUE TO PROMULGATE NAVTEX MESSAGES FOR SAFETY OF MARINERS.
4. CANCEL THIS MESSAGE 292059Z NOV 20.

*Ο Νίκος Μελέτης γεννήθηκε στην Κεφαλλονιά το 1962. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών της Νομικής Σχολής Αθηνών. Άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος το 1987. Από το 1990 καλύπτει το διπλωματικό ρεπορτάζ, αρχικά στην ΕΡΤ και κατόπιν και στην εφημερίδα “Έθνος”. Έχει πραγματοποιήσει δεκάδες δημοσιογραφικές αποστολές σε όλο τον κόσμο, έζησε από κοντά τις αλλαγές που επέφερε η κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού στο χώρο των Βαλκανίων και των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιώ��. Κάλυψε τους πολέμους στην πρώην Γιουγκοσλαβία και παρακολούθησε από κοντά όλες τις τελευταίες προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού αλλά και τη μακρά και επίπονη πορεία των ευρωτουρκικών και ελληνοτουρκικών σχέσεων.

 

 

 

(To άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη)

Πηγή: Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *