ΥΓΕΙΑ
ΠΑΓΩΝΗ ΓΙΑ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΚΟΝΗ: ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

«Οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την αφρικανική σκόνη είναι ό,τι χειρότερο. Θα τα υποστούμε μέχρι την Τετάρτη» εξήγησε σήμερα μιλώντας στον ΣΚΑΪ η Ματίνα Παγώνη.

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι, πρώτον, οι ομάδες υψηλού κινδύνου να μη βγαίνουν από το σπίτι. Σε περίπτωση που υπάρχει μεγάλη ανάγκη βγαίνουν φορώντας μάσκα και στη συνέχεια επιστρέφουν σπίτι τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά που έχουν βρογχικό άσθμα κ.λπ. Δεν τα αφήνουμε στους παιδότοπους μέχρι την Τετάρτη» ανέφερε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

«Δεν αερίζουμε τα σπίτια μας αυτές τις μέρες. Οι υγιείς ομάδες ας μη βγουν το βράδυ να κάνουν 5-6 χιλιόμετρα, δεν χρειάζεται αυτές τις μέρες να γυμναστούν», τόνισε.

Αφρικανική σκόνη: Τι κάνουν οι ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα αν έχουν έντονο βήχα

«Αυτό που έχει σημασία είναι αν οι ομάδες με υποκείμενα νοσήματα δουν ότι ξεκινούν να έχουν έντονο βήχα και δύσπνοια, να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους, γιατί μπορεί να χρειαστεί να γίνει αλλαγή στη δοσολογία της φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνουν.

Για αυτό, λοιπόν, δεν θα δυσκολευτούν. Θα πάρουν τηλέφωνο στον γιατρό τους, ο οποίος θα τους δώσει τις οδηγίες μέχρι να περάσει όλη αυτή η κατάσταση και να βελτιωθεί η ατμόσφαιρα», εξήγησε.

Αφρικανική σκόνη: «Καθαρίζουμε όλες τις επιφάνειες έξω»

«Έξω στα τραπέζια επάνω στις επιφάνειες καθαρίζουμε, γιατί η σκόνη έχει μέσα και σωματίδια και διάφορα άλλα», πρόσθεσε, και υπενθύμισε ότι όταν πιάνουμε μια σκονισμένη επιφάνεια πλένουμε τα χέρια μας, γιατί ειδικά οι αλλεργικοί αν τρίψουν τα μάτια τους με τα χέρια τους αισθάνονται πάρα πολύ άσχημα. «Προσοχή μέχρι την Τετάρτη το βράδυ», είπε.

Παρβοϊός: Κίνδυνος αποβολής των εγκύων

Αναφερόμενη στον παρβοϊό, η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ είπε πως δεν υπάρχει εμβόλιο. Ο ιός αυτός αφορά τα παιδιά από 5 έως 15 ετών, αλλά και τους ενήλικες.

«Για τα παιδιά είναι ιδιαίτερα, γιατί έχει συμπτώματα απλού κρυολογήματος. Εκεί που πρέπει να προσέξουμε και να μιλήσουμε με τον γιατρό είναι όταν γύρω στην τέταρτη ημέρα ξεκινήσει αυτό το κόκκινο χαρακτηριστικό εξάνθημα. Τότε πρέπει να απευθυνθούμε στον παιδίατρο. Είναι ένας ιός που τον ξέρουμε, τον αντιμετωπίζουμε» ανέφερε.

«Φοβόμαστε μόνο τις εγκύους να μην κολλήσουν, για να μη μεταφέρουν τον ιό στο παιδί ή να μην αποβάλουν – γιατί υπάρχει και αυτή η περίπτωση -, καθώς και τις επιπλοκές, τη μυοκαρδίτιδα και την πνευμονία, που είναι χαρακτηριστικές» κατέληξε.

Πηγή: Vradini.gr

 

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *