Breaking News
ΝΕΟ ΡΕΚΟΡ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ – ΣΤΟ 12% ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
«ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ» ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΚΟΡOΝΟΪΟΥ: ΜΕΣΑ ΙΟΥΛΙΟΥ Η ΚΟΡΥΦΩΣΗ, ΘΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΡΟΥΜΕ ΜΕΤΡΑ ΧΘΕΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΖΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΠΥΡΑΥΛΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΔΗΣΣΟ- ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 17 ΝΕΚΡΟΙ
ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ F-16 ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
ΚΙΝΑ: «ΕΝΤΕΛΩΣ ΜΑΤΑΙΕΣ» ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΝΑ ΜΑΣ «ΣΠΙΛΩΣΕΙ»
ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΙΕΝ ΣΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ: Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΕΧΕΙ ΠΛΕΟΝ ΜΙΑ “ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ”
ΓΑΛΛΙΑ: Ο ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ: ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΑΝ “ΞΕΝΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ” ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΑΣ COVID ΣΤΗ ΧΩΡΑ
ΤΖΑΝΑΚΗΣ: EΡΧΟΝΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ
ΕΥΡΩΠΗ
ΠΑΓΩΜΑ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟ 2023 ΛΟΓΩ ΠΟΛΕΜΟΥ

Οι κανόνες κατά της υπέρβασης των δαπανών από τις κυβερνήσεις της ΕΕ θα παραμείνουν σε αναστολή έως το 2023, παρατείνοντας την αναστολή της εποχής της πανδημίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ανέφεραν πηγές την Πέμπτη (19 Μαΐου).

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέστειλε τους κανόνες για τις δημόσιες δαπάνες των εθνικών κυβερνήσεων τον Μάρτιο του 2020, καθώς το μπλοκ βυθίστηκε στη βαθύτερη ύφεση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο λόγω των περιορισμών του COVID-19.

Γνωστοί ως Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, οι κανόνες της ΕΕ περιορίζουν τις ελλειμματικές δαπάνες στο 3% της συνολικής οικονομίας μιας χώρας και το χρέος στο 60%.

Το σύμφωνο υποτίθεται ότι θα επανενεργοποιούνταν την 1η Ιανουαρίου 2023, με την επιστροφή της σταθερής ανάπτυξης, αλλά η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία άλλαξε την κατάσταση, ανέφεραν πηγές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, θα λάβει την απόφασή της τη Δευτέρα, πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ το απόγευμα.

 

«Υπάρχει συναίνεση για παράταση», δήλωσε πηγή της Επιτροπής στο AFP.

 

«Πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη διατήρηση της γενικής ρήτρας διαφυγής το 2023 και την απενεργοποίησή της από το 2024», πρόκειται να αναφέρει η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της τη Δευτέρα, ανέφεραν αξιωματούχοι.

Μια άλλη πηγή επέμεινε ότι η παράταση δεν είναι «λευκή επιταγή» και ότι η ανακοίνωση θα συνοδεύεται από έκκληση για επιστροφή σε πιο ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.

Αυτό ελπίζουμε ότι θα καθησυχάσει τη Γερμανία και τους «φειδωλούς» συμμάχους της στη βόρεια Ευρώπη, οι οποίοι είναι ένθερμοι υπερασπιστές της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Ο πόλεμος και ο αντίκτυπος των κυρώσεων κατά της Ρωσίας ώθησαν τη Δευτέρα τις Βρυξέλλες να μειώσουν δραστικά τις προβλέψεις τους για την αύξηση του ΑΕΠ της ΕΕ και της ευρωζώνης φέτος.

 

Υπολογίζει πλέον σε επέκταση 2,7% έναντι 4% στις αρχές του έτους και δεν αποκλείει περαιτέρω επιδείνωση.

 

Μεγάλο μέρος της ανάπτυξης φέτος θα οφείλεται σε μεταφερόμενες επιδράσεις από το 2021, επισημαίνοντας τη νέα ευθραυστότητα της οικονομίας της ΕΕ που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η οικονομία πλήττεται από την εκτίναξη των τιμών των βασικών εμπορευμάτων, οι οποίες, πέραν της ενέργειας, επεκτείνονται και στις τιμές των τροφίμων. Η σύγκρουση καθώς και η παύση σε λειτουργίες λόγω COVID στην Κίνα έχουν επίσης αυξήσει τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού και έχουν αυξήσει την αβεβαιότητα τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα νοικοκυριά.

Απο: EURACTIV.com with AFP and Reuters | Μεταφρασμένο από Σπύρος Σιδέρης

Photo: «Υπάρχει συναίνεση για παράταση», δήλωσε πηγή της Επιτροπής στο AFP. [Andrey_Kuzmin / Shutterstock]

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: Euractiv.gr

 

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *