Breaking News
ΝΙΚΟΛA ΣΑΡΚΟΖI: ΠΡΟΣΦΕΥΓΕΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ
ΕΩΣ 10 ΜΑΡΤΙΟΥ ΔΗΛΩΣΗ COVID ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ: ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ Η ΠΡΟΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ
ΟΙ ΡΩΜΙΕΣ ΤΟΥ 1821
3 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
KΩΔΙΚOΣ «6»: «ΚΛΕIΔΩΣΕ» Η ΑΠΑΓOΡΕΥΣΗ ΜΕΤΑΚIΝΗΣΗΣ ΑΠP ΔHΜΟ ΣΕ ΔHΜΟ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚH
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: «ΕΚΡΗΞΗ» ΜΕ 2.353 ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ, 422 ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜΕΝΟΙ, 23 ΘΑΝΑΤΟΙ
ΔΙΧAΖΟΥΝ ΤΗ ΛΙΒYΗ Η ΦΙΛΟΤΟΥΡΚΙΚH ΣΤAΣΗ ΤΟΥ ΝEΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟY ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΛΙΒΥΚO ΜΝΗΜOΝΙΟ
ΝΙΚΗΤH ΧΑΛΚΙΔΙΚHΣ: ΝEΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟIΗΣΗ ΕΝAΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΔAΦΙΣΗ ΑΜΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ
ΣΥΝΑΓΕΡΜOΣ ΣΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ: ΑΝΑΡΧΙΚΟI EΣΤΗΣΑΝ «ΜΠΛOΚΑ» ΚΑΙ EΨΑΧΝΑΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟYΣ ΣΤΟΥ ΖΩΓΡAΦΟΥ
ΕΠΙΣΤΟΛH 170 ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
ΤΟ ΙΡΑΝ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ – ΠΟΙΑ «ΛΥΣΗ» ΤΕΚΤΑΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ;
ΕΛΛΗΝΙΚO – ΑΡΓΥΡΟYΠΟΛΗ: ΣHΜΕΡΑ Ο ΚΑΘΑΡΙΣΜOΣ ΤΩΝ ΓΚΡAΦΙΤΙ ΜΕ ΤΟΥΣ HΡΩΕΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝAΣΤΑΣΗΣ
ΕΞΑΔAΚΤΥΛΟΣ : ΑΝEΦΙΚΤΟ ΤΟ ΤΑΥΤOΧΡΟΝΟ AΝΟΙΓΜΑ ΑΓΟΡAΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕIΩΝ
ΤΟ NATO ΣΕ ΑΝΑΖHΤΗΣΗ ΡOΛΟΥ ΑΠEΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚIΝΑ
ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ – ΟΙ ΝΕΟΙ ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΠΤΕΡΑΡΧΟΙ
ΟΙ ΟΘΟΝΕΣ ΑΦΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣΟΧΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
ΗΠΑ: ΑΝΑΜEΝΟΝΤΑΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΑΒΑΛΝΙ
ΡΗΤH ΑΝΑΦΟΡA ΣΤΟΥΣ EΛΛΗΝΕΣ ΠΟΝΤIΟΥΣ ΣΕ ΨHΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΟΛΛΑΝΔΙΚΟY ΚΟΙΝΟΒΟΥΛIΟΥ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο ΤΖΟ ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΟΡΑΜΑΤΙΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΑΜΕΡΙΚΗ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ

Του Κων/νου Σ. Μαργαρίτη∗

Νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ ο κ. Τζο Μπάιντεν που ανέλαβε και επίσημα τα καθήκοντα του, έχοντας συγκεντρώσει το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων υπέρ του καθώς τον ψήφισαν 81 εκατομμύρια Αμερικανοί. Οι προσδοκίες πολλές σε όλο τον πλανήτη και η ελπίδα για καλύτερη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, κυριαρχούν στη σκέψη των ηγετών του κόσμου.

Μια ημέρα ορκωμοσίας που δεν μοιάζει με καμιά άλλη στην Ουάσινγκτον: σε μια έρημη πρωτεύουσα, την οποία χτενίζει ο στρατός. Οι κάτοικοι της Ουάσινγκτον κλήθηκαν να μείνουν στα σπίτια τους και να παρακολουθήσουν εικονικά την τελετή ορκωμοσίας του 46ου προέδρου των ΗΠΑ, ώστε να μην διατρέξουν οποιονδήποτε κίνδυνο με την επιδημία COVID-19.

Περισσότερα από 20.000 μέλη της εθνοφρουράς περιπολούν ένοπλα. Συρματοπλέγματα έχουν υψωθεί και τσιμεντένια μπλοκ έχουν στηθεί για να προστατεύσουν μνημεία, όπως ο Λευκός Οίκος και το Καπιτώλιο, ή για να αποκλείσουν ολόκληρους (οδικούς) άξονες. Μετά την ολοκλήρωση του τελετουργικού ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, έχοντας Αντιπρόεδρο την κα Καμάλα Χάρις, θα μετακομίσει στον Λευκό Οίκο, που θα είναι το σπίτι του για την επόμενη τετραετία.

Οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ  ήταν οι 59ες προεδρικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν την Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020. Οι ψηφοφόροι εξέλεξαν 538 εκλέκτορες, οι οποίοι στις 14 Δεκεμβρίου 2020  εξέλεξαν νέο τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ. Από τις αρχές του 2020 πολλοί πολιτικοί είχαν ξεκινήσει προεδρικές εκστρατείες, από τους οποίους πολλοί παραιτήθηκαν από τον αγώνα ενώ άλλοι προκρίθηκαν για την επόμενη φάση της προεδρικής εκλογής. Κάθε κόμμα κλήθηκε να προτείνει έναν μοναδικό υποψήφιο για Πρόεδρο και τον συνυποψήφιό του για Αντιπρόεδρο, η επιλογή των οποίων έγινε με εσωκομματικές προκριματικές εκλογές και αρχαιρεσίες.

Ο κ. Τράμπ, 45ος Πρόεδρος, ξεκίνησε την εκστρατεία επανεκλογής του και μεγάλο μέρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος τον υποστήριξε αμέσως, χωρίς να προηγηθούν προκριματικές εκλογές. Για τους Δημοκρατικούς είχαν ξεκινήσει τις εκστρατείες τους 29 σημαντικοί υποψήφιοι, ο μεγαλύτερος αριθμός υποψηφίων οποιουδήποτε κόμματος στην αμερικανική πολιτική μετά τη μεταρρύθμιση. Στις αρχές του Ιουνίου 2020, ο κ. Μπάιντεν  έφτασε το
ορόσημο των 1.991 δεσμευμένων αντιπροσώπων και κέρδισε το δικαίωμα να προταθεί από το Εθνικό Συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος. Όλα έχουν το δικό τους συμβολισμό. Η Ελλάδα προσβλέπει σε στενή συνεργασία και οι διπλωματικές επαφές θα ενταθούν το προσεχές διάστημα με τη νέα ηγεσία του Λευκού Οίκου.

Η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ έχει σταθερό πρόσημο και οι αλλαγές κατεύθυνσης είναι ελάχιστες και επιλεκτικές. Οι κάτοικοι των ΗΠΑ προσδοκούν ο νέος Πρόεδρος να ενώσει την Αμερική, που τόσο δίχασε ο προκάτοχος του. Αισιοδοξούν σε μια σταθερή οικονομική πολιτική, χωρίς διακρίσεις, που θα δίνει ευκαιρίες σε όλους. Το επίκεντρο του σχεδίου του κ. Μπάιντεν  για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας αποτελεί το πακέτο στήριξης  που προβλέπει γιγαντιαία δαπάνη ύψους 1,9 τρις. δολαρίων, για να προσφερθεί στήριξη στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις. Επιπλέον, προβλέπεται επίδομα  ύψους 1.400 δολαρίων κατ’ άτομο στους χαμηλόμισθους Αμερικανούς, επέκταση των επιδομάτων ανεργίας και χρηματοδότηση για περισσότερα τεστ COVID και διάθεση εμβολίων.

Ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου έχει δηλώσει ότι θέλει οι ΗΠΑ να επιστρέψουν στην πυρηνική συμφωνία του 2015, την οποία ο κ. Τραμπ εγκατέλειψε το 2018. Ωστόσο, ο χρόνος τρέχει και μετρά.  Το Ιράν, το οποίο έχει σταματήσει να τηρεί την συμφωνία από τότε που αποχώρησαν οι ΗΠΑ, τώρα αυξάνει την παραγωγή υλικού για βόμβες. Ο κ. Τραμπ άφησε το αποτύπωμα του στη μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ που συνοψίζεται στην δραματική μείωση των μεταναστών, νόμιμων και παράνομων. Ο κ. Μπάιντεν αναμένεται να αναιρέσει αμέσως τις αμφιλεγόμενες αποφάσεις του Τραμπ που περιόριζαν τις ευκαιρίες παροχής ασύλου ή απαγόρευαν την είσοδο στις ΗΠΑ σε πολίτες από ορισμένα μουσουλμανικά έθνη. Καίρια ζητήματα που απαιτούν ρυθμίσεις, για να λειτουργήσει ο πλανήτης με άλλη λογική. Ο χρόνος θα δείξει αν θα δικαιωθούν οι επιλογές του νέου Προέδρου των ΗΠΑ.

 

∗Ο Κων/νος Σ. Μαργαρίτης  είναι Δημοσιογράφος

 

(Το άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη)

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *