ΔΙΕΘΝΗ
Ο ΤΖΟΡΤΖ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ ΜΕ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ

Το FBI ενημερώθηκε για την πιθανή ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 από τις αυστραλιανές αρχές και όχι από την έρευνα του Βρετανού πρώην κατασκόπου Κρίστοφερ Στιλ, υποστηρίζει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα New York Times.

Επικαλούμενη τέσσερις Αμερικανούς και ξένους νυν και πρώην αξιωματούχους που γνωρίζουν την υπόθεση, η αμερικανική εφημερίδα γράφει ότι ο Τζορτζ Παπαδόπουλος αποκάλυψε τον Μάιο του 2016 στον πρεσβευτή της Αυστραλίας στο Λονδίνο, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ότι η Ρωσία διέθετε στοιχεία που «σπίλωναν» την εικόνα της υποψήφιας των Δημοκρατικών για την προεδρία, Χίλαρι Κλίντον.

Ο 29χρονος Παπαδόπουλος, πρώην σύμβουλος στο προεκλογικό επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ, με αντικείμενο την εξωτερική πολιτική, έχει δηλώσει ένοχος για ψευδή κατάθεση στο FBI.

Συγκεκριμένα, την εποχή εκείνη, ο Τζορτζ Παπαδόπουλος συναντήθηκε με τον Ντάουνερ σε ένα πολυτελές μπαρ του Λονδίνου με τη μεσολάβηση ενός Ισραηλινού διπλωμάτη. Τρεις εβδομάδες πριν από τη συνάντηση, είχε ενημερωθεί ότι η Μόσχα έχει στην κατοχή της τα επίμαχα email για την υποψήφια των Δημοκρατικών.

Η εφημερίδα παραδέχεται ότι δεν γνωρίζει λεπτομερώς τι αποκάλυψε ακριβώς ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ στον Αυστραλό πρεσβευτή, σε μια βραδιά βαριάς κατανάλωσης αλκόολ. Όμως στις 22 Ιουλίου του ίδιου έτους, όταν ο ιστότοπος WikiLeaks άρχισε να δίνει στη δημοσιότητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είχαν υποκλαπεί από το Δημοκρατικό κόμμα, «οι  Αυστραλοί αξιωματούχοι μεταβίβασαν στους συναδέλφους τους στο FBI τις πληροφορίες για τον κ. Παπαδόπουλο».

Τον Οκτώβριο του 2016, έναν μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών κατηγορούσαν τη Ρωσία ότι έκλεψαν και δημοσιοποίησαν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που προέρχονταν από στενούς συμβούλους της Κλίντον, με σκοπό τη δυσφήμηση της.

Η έρευνα του FBI, που έχει πλέον ανατεθεί στον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ, βασίστηκε επίσης σε πληροφορίες που μεταβίβασαν στις αμερικανικές αρχές άλλες υπηρεσίες πληροφοριών φιλικών χωρών, όπως της Ολλανδίας και της Βρετανίας, προσθέτει η εφημερίδα.

Μέχρι σήμερα θεωρείτο ότι οι αμερικανικές αρχές κινητοποιήθηκαν με αφορμή μια έκθεση που συνέταξε ο Βρετανός πρώην κατάσκοπος Κρίστοφερ Στιλ, ο οποίος χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από το προεκλογικό επιτελείο της Κλίντον και από το Δημοκρατικό Κόμμα. Αυτή η αμφιλεγόμενη έκθεση περιείχε ισχυρισμούς επιβαρυντικούς για τον Ντόναλντ Τραμπ. Για παράδειγμα, έκανε λόγο για την ύπαρξη ενός βίντεο ερωτικού περιεχομένου και για ανταλλαγές πληροφοριών του μεγιστάνα με το Κρεμλίνο επί μια δεκαετία.

“Καθημερινή”

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *