ΔΙΕΘΝΗ
Ο ΟΡΜΠAΝ ΚAΝΕΙ ΠIΣΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΕΖΙΚH ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟYΠΟΛΗ ΣΤΗ ΒΟΥΔΑΠEΣΤΗ ΜΕΤA ΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η αντιπολίτευση της Ουγγαρίας κέρδισε τη μάχη με τον δεξιό εθνικιστή πρωθυπουργό της χώρας Βίκτορ Όρμπαν, έναν χρόνο πριν τις επόμενες βουλευτικές εκλογές στη χώρα της κεντρικής Ευρώπης, καθώς πέτυχε την αναβολή των σχεδίων για τη δημιουργία κινεζικής πανεπιστημιούπολης στη Βουδαπέστη.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται πλέον διατεθειμένη να θέσει το ζήτημα του πρότζεκτ του Πανεπιστημίου Fudan σε δημοψήφισμα το 2023, ενώ μέχρι πρότινος τόνιζε ότι πρόκειται για οριστικοποιημένη συμφωνία, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Χιλιάδες Ούγγροι διαδήλωσαν το Σάββατο την αντίθεσή τους στο σχέδιο, στην πρώτη μεγάλη διαδήλωση στη χώρα μετά το τέλος των περιορισμών της πανδημίας.

Η αναβολή του πρότζεκτ θα δώσει πολιτική ανάσα στον Όρμπαν εν όψει των πλέον αμφίρροπων εκλογών της τελευταίας δεκαετίας. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία έχουν συμπήξει για πρώτη φορά ενιαία συμμαχία προκειμένου να απομακρύνουν τη συντηρητική Δεξιά από την εξουσία  κατήγγελλαν το πρότζεκτ ως απόδειξη της εγκατάλειψης από τον πρωθυπουργό της χώρας των δυτικών αξιών.

Ο δήμαρχος της Βουδαπέστης Gergely Karacsony, ο οποίος θεωρείται φαβορί για τη θέση του κοινού υποψηφίου της αντιπολίτευσης για την πρωθυπουργία της χώρας, έκανε λόγο για “νίκη” που δείχνει ότι και η πλέον “συγκεντρωτική, κυνική και εγωιστική κυβέρνηση μπορεί να αναγκαστεί να κάνει πίσω”, με ανάρτησή του στο Facebook.

Η απόφαση της κυβέρνησης Όρμπαν να θέσει το θέμα σε δημοψήφισμα πιθανά να σηματοδοτήσει και το τέλος του σχεδίου, αφού το τελευταίο είναι ιδιαίτερα αντιδημοφιλές στη Βουδαπέστη.

Την ανακοίνωση περί δημοψηφίσματος εντός 18 μηνών έκανε ο υπουργός Gergely Gulyas, σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία εφημερίδα Mandiner.

Το Πανεπιστήμιο Fudan αναθεώρησε το καταστατικό του το 2019 αφαιρώντας τις αναφορές στην ελευθερία της σκέψης και προσθέτοντας αναφορά στην απόλυτη “καθοδήγησή του” από τις αρχές του ΚΚ Κίνας.

 

 

 

Πηγή: Capital.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *