ΔΙΕΘΝΗ
Ο ΝΑΒΑΛΝΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΤΟΥ, ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ «ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗ»

Ο φυλακισμένος πολιτικός κρατούμενος Αλεξέι Ναβάλνι δήλωσε τη Δευτέρα (11 Οκτωβρίου) ότι η επιτροπή φυλακών άλλαξε το χαρακτηρισμό του ως κρατούμενο εξτρεμιστή και τρομοκράτη και ότι επίσημα δεν τον θεωρεί πλέον ως ύποπτο διαφυγής.

Ο Ναβάλνι έγραψε στο Instagram ότι κλήθηκε ενώπιον μιας επιτροπής στη φυλακή, η οποία βρίσκεται στην περιοχή Βλαντιμίρ, ανατολικά της Μόσχας και η οποία ψήφισε ομόφωνα υπέρ της αλλαγής του καθεστώτος που διέπει τους όρους κράτησης του.

Ο ορισμός αυτός σηματοδοτεί περαιτέρω κλιμάκωση των επίσημων πιέσεων εναντίον του σημαντικότερου επικριτή του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ναβάλνι εκτίει δυόμισι χρόνια φυλάκισης για παραβιάσεις των όρων αποφυλάκισης, προκειμένου να ματαιωθούν οι πολιτικές του φιλοδοξίες,  όπως είπε ο ίδιος.

Ο Ναβάλνι χαιρέτισε το γεγονός ότι θα υποβαλλόταν σε λιγότερο συχνούς και αυστηρούς νυχτερινούς ελέγχους από τους φρουρούς, αφού δεν θεωρείται πλέον ύποπτος απόδρασης.

«Φοβόμουν ότι θα μου ζητούσαν να φιλήσω πορτρέτα του Πούτιν και να μάθω αποφθέγματα του (πρώην προέδρου) Ντμίτρι Μεντβέντεφ απ΄εξω, αλλά δεν προέκυψε τέτοια ανάγκη», ανέφερε ειρωνικά στην ανάρτηση, η οποία δημοσιεύτηκε μέσω των δικηγόρων του. «Απλώς υπάρχει τώρα το ψεγάδι ότι είμαι τρομοκράτης».

Δεν υπήρξε καμία επιβεβαίωση από τις ρωσικές αρχές για την αλλαγή του καθεστώτος του Ναβάλνι και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Σωφρονιστικών Υπηρεσιών (FSIN) δεν απάντησε στο αίτημα για σχολιασμό.

 

Η καταστροφή των συμμάχων του

Ο Ναβάλνι, 45 ετών, φυλακίστηκε μετά την επιστροφή του στη Ρωσία στις αρχές του  έτους από τη Γερμανία, όπου υποβλήθηκε σε πολύμηνη θεραπεία για να συνέλθει από τη δηλητηρίασή του στη Σιβηρία τον Αύγουστο του 2020. Το Κρεμλίνο αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή και έχει επανειλημμένα πει ότι η υπόθεσή του είναι θέμα των αρχών. Ο Πούτιν προσπαθεί να μην αναφέρει καν το όνομά του.

Το κίνημα του Ναβάλνι υπέστη νέο πλήγμα τον Ιούνιο όταν ένα δικαστήριο έκρινε ότι οι δραστηριότητες του ήταν εξτρεμιστικές. Ακολούθησαν έφοδο στα σπίτια στελεχών και περιορίστηκε η ελευθερία κινήσεών τους, ενώ μερικοί διέφυγαν στο εξωτερικό. Τον περασμένο μήνα η Ρωσία ξεκίνησε μια νέα ποινική δίωξη εναντίον του Ναβάλνι που θα μπορούσε να τον κρατήσει στη φυλακή για μια ακόμη δεκαετία.

Το πρακτορείο ειδήσεων RIA ανέφερε ότι ένα δικαστήριο της Μόσχας απέρριψε τη Δευτέρα τη διαμαρτυρία του Ναβάλνι κατά της εισαγγελίας για τον αποκλεισμό του καναλιού του στο YouTube. Το κανάλι είχε συμβουλέψει τους Ρώσους πώς να ψηφίσουν σε κοινοβουλευτικές εκλογές που κέρδισε το κόμμα «Ενωμένη Ρωσία» του Πούτιν.

Μερικοί από τους υποστηρικτές του Ναβάλνι επέκριναν την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης την περασμένη εβδομάδα στον Ρώσο δημοσιογράφο Ντμίτρι Μουράτοφ, λέγοντας ότι ο Ναβάλνι θα ήταν ένας πιο άξιος νικητής. Ο Μουράτοφ αφιέρωσε το βραβείο σε έξι από τους δημοσιογράφους της εφημερίδας του που δολοφονήθηκαν για το έργο τους, ενώ είπε επίσης ότι θα το είχε δώσει στον Ναβάλνι.

Από: EURACTIV.com with Reuters | Μεταφρασμένο από Έλσα Ψαρίδη

Photo: Ο Ναβάλνι χαιρέτισε το γεγονός ότι θα υποβαλλόταν σε λιγότερο συχνούς και αυστηρούς νυχτερινούς ελέγχους από τους φρουρούς, αφού δεν θεωρείται πλέον ύποπτος απόδρασης. [EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA]

 

 

 

Πηγή: Euractiv.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *