ΕΥΡΩΠΗ
Ο ΜΠΟΡΙΣΟΦ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΕΥΡΩΑΤΛΑΝΤΙΚΟ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Ο ηγέτης του GERB Μπόικο Μπορίσοφ ζήτησε συγγνώμη από τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό Κίριλ Πετκόφ επειδή τον αποκάλεσε «δειλό» την Τετάρτη (22 Ιουνίου) και πρότεινε η χώρα να κυβερνηθεί από έναν νέο ευρωατλαντικό συνασπισμό. Το κόμμα του Μπορίσοφ βρίσκεται σήμερα στην αντιπολίτευση.

 

 

Εξήγησε ότι το GERB (ΕΛΚ) μπορεί να συνεργαστεί με οποιοδήποτε κόμμα υποστηρίζει την υιοθέτηση του ευρώ, υποστηρίζει την Ουκρανία, υποστηρίζει την ένταξη της Βουλγαρίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και εργάζεται για την πλήρη διαφοροποίηση των προμηθειών φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Τρεις πολιτικοί σχηματισμοί στο κοινοβούλιο που πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις είναι το MRF, η «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» και η «Δημοκρατική Βουλγαρία». Το «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» είναι το κόμμα του παραιτηθέντος σήμερα πρωθυπουργού Κίριλ Πετκόφ και η «Δημοκρατική Βουλγαρία» είναι ο εταίρος του στον συνασπισμό. Το MRF (Ανανεώστε την Ευρώπη) είναι το κόμμα του βουλευτή Ντέλιαν Πέεφσκι, ο οποίος έχει εγκριθεί από τις ΗΠΑ.

Ο Μπορίσοφ δεν απέκλεισε κανένα από αυτά ως πιθανό μελλοντικό εταίρο. «Μπορείτε πάντα να βρείτε μια φόρμουλα για αυτά τα βασικά καθήκοντα, τη δικαιοσύνη, τις πραγματικές μεταρρυθμίσεις… Να καθίσετε και να μιλήσετε με τους αρμόδιους ανθρώπους κάθε κόμματος και να τα λύσετε», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός.

Είναι σχεδόν αδιανόητο για το «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» και τη «Δημοκρατική Βουλγαρία» να συνάψουν συνασπισμό με το GERB σε αυτό το κοινοβούλιο, διότι η βασική προεκλογική τους υπόσχεση ήταν η κατάργηση του μοντέλου «Μπορίσοφ» στην κυβέρνηση της χώρας. Το μοντέλο αυτό συνδέεται από σημαντικό μέρος του εκλογικού σώματος με τη διαφθορά, τη διανομή των δημόσιων οικονομικών μέσω διαγωνισμών και την έλλειψη δικαστικής μεταρρύθμισης. Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός Κίριλ Πετκόφ απέρριψε αμέσως την προσφορά του Μπορίσοφ.

«Αν ο Μπόικο Μπορίσοφ αποφασίσει να πάει σε ένα ζεστό νησί, είμαι σίγουρος ότι έχουμε ιδέες για μια ευρωπαϊκή Βουλγαρία με κάποιους από τους βουλευτές του», δήλωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.

Ο Πετκόφ θα παραιτηθεί τη Δευτέρα (27 Ιουνίου), αλλά θα διατηρήσει τη θέση του πρωθυπουργού μέχρι να εκλεγεί νέα κυβέρνηση ή να διαλυθεί το κοινοβούλιο. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα συνεχίσει να διατηρεί μια πολύ ξεκάθαρη γραμμή με ποιους θα μπορούσε να σχηματίσει συνασπισμό.

«Ο αγώνας κατά της διαφθοράς δεν μπορεί να γίνει όσο έχεις έναν εταίρο συνασπισμού που ήταν μέρος της διαφθοράς», συνέχισε απευθυνόμενος στο GERB, προσθέτοντας ότι δεν βλέπει έναν τέτοιο συνασπισμό ως ευκαιρία. «Δεν μπορεί να υπάρξει σταθερότητα με οποιοδήποτε κόστος», δήλωσε ο παραιτηθείς πρωθυπουργός.

Η προσφορά του Μπορίσοφ θα μπορούσε να θεωρηθεί ως οικοδόμηση μιας στρατηγικής μετά τις πιθανές πρόωρες εκλογές του Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους. Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πιο πιθανή βάση για έναν μετεκλογικό συνασπισμό θα είναι ο γεωπολιτικός προσανατολισμός των κομμάτων στο κοινοβούλιο.

Από τη μία πλευρά βρίσκονται το GERB, το «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» και η «Δημοκρατική Βουλγαρία» (τα δυο κόμματα εξετάζουν το ενδεχόμενο ενός διακομματικού συνασπισμού για να κατέβουν στις εκλογές) και το MRF. Στη μέση βρίσκεται το Σοσιαλιστικό Κόμμα (BSP), το οποίο είναι ρωσόφιλο κόμμα, αλλά έχει αποδειχθεί πιστός και προβλέψιμος εταίρος στην τρέχουσα φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση.

Στο ακραίο φιλοκρεμλινικό φάσμα βρίσκεται το κόμμα Vazrazhdane, το οποίο πιθανότατα θα απομονωθεί στο επόμενο κοινοβούλιο. Το κόμμα αυτό συνεχίζει να κερδίζει υποστήριξη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και ζητά την αποχώρηση της Βουλγαρίας από το ΝΑΤΟ και την επαναδιαπραγμάτευση της ένταξης στην ΕΕ, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Το νέο κόμμα «Βουλγαρική Άνοδος» του Στέφαν Γιάνεβ έχει ανακοινώσει ευρωσκεπτικιστικές και φιλορωσικές θέσεις, αλλά υποστηρίζει την ένταξη της Βουλγαρίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Από Krassen Nikolov | EURACTIV.bg | Μεταφρασμένο από Σπύρος Σιδέρης

Photo: Εξήγησε ότι το GERB (ΕΛΚ) μπορεί να συνεργαστεί με οποιοδήποτε κόμμα υποστηρίζει την υιοθέτηση του ευρώ, υποστηρίζει την Ουκρανία, υποστηρίζει την ένταξη της Βουλγαρίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και εργάζεται για την πλήρη διαφοροποίηση των προμηθειών φυσικού αερίου και πετρελαίου. [EPA-EFE/VASSIL DONEV]

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *