Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός στο ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη κατά τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τον προσωπικό γιατρό.
Με τον ΣΥΡΙΖΑ να αναμένεται να χάσει και τυπικά τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης (όταν ιδρύσει το δικό του κόμμα ο Στέφανος Κασσελάκης και αποχωρήσουν και άλλοι βουλευτές) το ΠΑΣΟΚ αποτελεί εκ των πραγμάτων τον βασικό αντίπαλο της Νέας Δημοκρατίας.
Ήταν λοιπόν αναμενόμενο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για τον προσωπικό γιατρό, να στρέψει τα βέλη του κυρίως στο ΠΑΣΟΚ.
Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε μάλιστα την ομιλία του σχολιάζοντας ότι η Βουλή παρουσιάζει πλέον “μία ελαφρώς διαφορετική εικόνα μετά τις τελευταίες «αναδιατάξεις» στα έδρανα της αντιπολίτευσης”. Και έκλεισε με σφοδρή επίθεση στο ΠΑΣΟΚ και αιχμές κατά του Νίκου Ανδρουλάκη.
Δήλωσε ειδικότερα ότι περίμενε “με πολύ ενδιαφέρον” την οριστική απόφαση του ΠΑΣΟΚ σχετικά με το νομοσχέδιο. “Όχι βέβαια της Αριστεράς, το μέλλον της είναι αβέβαιο, αλλά την τυφλή της άρνηση τη θεωρώ κάτι παραπάνω από σίγουρη”, πρόσθεσε αιχμηρά.
Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι οχυρώθηκε πίσω από το «όχι σε όλα» ήδη “σε πέντε περιπτώσεις εκσυγχρονιστικών αλλαγών”, όπως τις χαρακτήρισε. Αναφέρθηκε ειδικότερα στο νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ, τον ορισμό νέου Συνηγόρου του Πολίτη, την ανάπτυξη της ανακύκλωσης, το νέο τρόπο προσδιορισμού του κατώτατου μισθού και τις νέες βελτιώσεις στο δικαστικό χάρτη, “με τις οποίες συμφώνησε μέχρι και ο ΣΥΡΙΖΑ”, όπως σημείωσε.
Ποιος είναι σύμφωνα με τον Μητσοτάκη ο ρόλος της αντιπολίτευσης
“Ο ρόλος της αντιπολίτευσης στην Δημοκρατία δεν είναι να αρνείται κανείς μηχανικά ό,τι προωθεί η κυβέρνηση. Αν ήταν έτσι, θα μπορούσατε να στέλνετε γραπτώς τις πάγιες θέσεις σας στη Βουλή. Ο κοινοβουλευτισμός επιβάλλει τεκμηριωμένη κριτική, όχι όμως ασκήσεις διαφοροποιήσεων με μόνο σκοπό τελικά την κομματική περιχαράκωση ή το πολιτικό φλερτ με συγγενείς χώρους. Και κυρίως, προϋποθέτει ρεαλιστικές αντιπροτάσεις”, υποστήριξε ο πρωθυπουργός.
Κατηγόρησε επίσης το ΠΑΣΟΚ ότι αντέγραψε την τροπολογία για ένταξη όλου του προσωπικού του ΕΣΥ στα βαρέα και ανθυγιεινά από ερώτηση που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2020.
“Δείγμα της αγωνίας σας, κύριοι συνάδελφοι, να αντικαταστήσετε το ΣΥΡΙΖΑ μέχρι και στα λάθη του, παράλληλα, όμως πριν ακόμα διαλυθεί, σπεύδετε να πάρετε τη θέση του κάτω από τη σκιά του «λεφτόδεντρου»”, υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στα έδρανα του ΠΑΣΟΚ.
Επικαλέστηκε επίσης τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, που βάζουν “οροφές” δαπανών. Ενώ ισχυρίστηκε ότι με την υπαγωγή στα βαρέα και ανθυγιεινά θα φύγουν την επόμενη ημέρα από το ΕΣΥ 7.500 γιατροί και νοσηλευτές. Και έκανε λόγο για απλοϊκές προτάσεις, που δεν είναι κοστολογημένες, ούτε δίνουν απάντηση στα προβλήματα του ΕΣΥ, καταλήγοντας: “Συγγνώμη, από το ΠΑΣΟΚ, δήθεν υπεύθυνο και προοδευτικό κόμμα, περιμένω κάτι περισσότερο από αυτό.”
Απρέπεια Αδώνιδος
Στη συνέχεια και ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ επειδή καταψήφισε το νομοσχέδιο. Μάλιστα ισχυρίστηκε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έφυγε από την κηδεία του Γιάννη Μπουτάρη επειδή είδε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το… έβαλε στα πόδια. Με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να απαντά ότι εκείνος δεν διαθέτει το πρωθυπουργικό αεροπλάνο και συνεπώς έπρεπε να επιστρέψει στην Αθήνα με πτήση της γραμμής για να μιλήσει στη Βουλή.
Υπενθυμίζεται ότι προσφάτως ο κ. Γεωργιάδης κατά τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τον προσωπικό γιατρό στην επιτροπή της Βουλής, επιχειρώντας να χαριτολογήσει είπε στο ΠΑΣΟΚ “για να ξανασυγκυβερνήσουμε πρέπει να σοβαρευτείτε, δεν γίνεται αλλιώς η δουλειά.” Στη συνέχεια έκανε λόγο για σαρδάμ, υπενθυμίζοντας ότι σταθερά είναι υπέρ των μονοκομματικών κυβερνήσεων.
Σημειωτέον ότι ο κ. Γεωργιάδης είχε επίσης εκφράσει στο παρελθόν την άποψη ότι: “Για να έχεις συσπείρωση, πρέπει να έχεις ισχυρό αντίπαλο. Η έλλειψη ισχυρού αντιπάλου δεν ευνοεί τη ΝΔ, τη βλάπτει”. Και είχε επίσης δηλώσει ότι αντιμετώπιζε ούτως ή άλλως το ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση, προβλέποντας τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ.
Η στρατηγική Μητσοτάκη απέναντι στο ΠΑΣΟΚ
Υπό μία έννοια πράγματι η ΝΔ έχει προ πολλού επιλέξει ως αντίπαλο το ΠΑΣΟΚ. Διότι στο Μαξίμου εκτιμούν ότι το σενάριο “ολικής επαναφοράς” του προαιώνιου αντιπάλου της ΝΔ (παρότι τα δύο κόμματα συγκυβέρνησαν το 2012-2015) θα συσπειρώσει παραδοσιακούς δεξιούς ψηφοφόρους, που στις ευρωεκλογές για παράδειγμα απείχαν.
Άλλωστε αφού το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο “τελείωσε” με την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, το Μαξίμου χρειάζεται έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ. Και ως νέο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ.
Για αυτό ο κ. Μητσοτάκης και όλα τα κυβερνητικά στελέχη χαρακτηρίζουν σε κάθε ευκαιρία το ΠΑΣΟΚ “πράσινο ΣΥΡΙΖΑ” και κατηγορούν τη Χαριλάου Τρικούπη ότι λέει “όχι σε όλα” και αναζητεί “λεφτόδεντρα”.
Στο Μαξίμου θεωρούν μάλιστα ότι με την τακτική αυτή μπορούν να κρατήσουν κεντρώους ψηφοφόρους, κυρίως του πάλαι πότε εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ, και έτσι να αντισταθμίσουν απώλειες προς τα δεξιά. Ταυτόχρονα βέβαια φροντίζουν να χαϊδεύουν τη σκληρή δεξιά πτέρυγα, υιοθετώντας τους “προβληματισμούς” της περί δήθεν κυριαρχίας της “woke ατζέντας” που ηττήθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ.
Υπενθυμίζεται δε ότι χθες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ενημέρωσε τους βουλευτές μέλη της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής για το διάλογο με την Τουρκία μετά την επίσκεψη του Χακάν Φιντάν. Οι γαλάζιοι βουλευτές που στο παρελθόν έχουν εκφράσει ανησυχίες για τον ελληνοτουρκικό διάλογο πάντως δεν έθεσαν ερωτήματα μπροστά στους συναδέλφους τους από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Πηγή: Νews247.gr
Leave a comment