ΔΙΕΘΝΗ
Ο ΚΑΝΑΔΑΣ ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΟΥΝ ΤΑ ΜΗ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ «ΡΩΣΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ»

Η καναδική κυβέρνηση προτρέπει τους πολίτες της να αποφεύγουν τα μη απαραίτητα ταξίδια στην Ουκρανία, κάνοντας αναφορές  στη «ρωσική επιθετικότητα».

Η Μόσχα έχει τοποθετήσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν την Παρασκευή ότι φοβούνται ότι η Ρωσία ετοίμαζε  για εισβολή εάν η διπλωματία δεν πετύχει τους στόχους της.

«Αλλάξαμε το επίπεδο κινδύνου για την Ουκρανία για να αποφευχθούν τα μη απαραίτητα ταξίδια εκεί, λόγω της συνεχιζόμενης ρωσικής επιθετικότητας και της στρατιωτικής συσσώρευσης εντός και γύρω από τη χώρα», ανέφερε η καναδική κυβέρνηση σε ταξιδιωτική οδηγία που εκδόθηκε αργά το Σάββατο.

Ο Καναδάς, με έναν σημαντικό πληθυσμό ουκρανικής καταγωγής με πολιτική επιρροή, έχει υιοθετήσει σκληρή γραμμή απέναντι στη Ρωσία, από την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ουκρανία το 2014.

Η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Μέλανι Τζολί θα επισκεφθεί το Κίεβο την επόμενη εβδομάδα, για να επιβεβαιώσει την υποστήριξη του Καναδά στην ουκρανική κυριαρχία και να ενισχύσει τις προσπάθειες αποτροπής «επιθετικών ενεργειών» από τη Ρωσία.

Η Τζολί θα συναντήσει τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας Ντένις Σμίγκαλ και θα ταξιδέψει στα δυτικά της χώρας για να μιλήσει σε μια καναδική εκπαιδευτική αποστολή 200 ατόμων που βρίσκεται εκεί από το 2015.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Μάρτα Μόργκαν και η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν μίλησαν την Παρασκευή και δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν τον στενό συντονισμό για να αποτρέψουν περαιτέρω ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, ζητώντας τη ρωσική αποκλιμάκωση, δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ το Σάββατο.

Σε συνέντευξή του στον καναδικό τηλεοπτικό σταθμό CBC που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ περιέγραψε τη Ρωσία ως «επιτιθέμενη». Είπε στο CBC News ότι εναπόκειται στη Ρωσία να αποκλιμακώσει και ότι το ΝΑΤΟ είναι πρόθυμο να καθίσει ξανά και να ακούσει τις ανησυχίες της Μόσχας.

Αφού ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, των Ευρωπαίων συμμάχων τους και της Ρωσίας την περασμένη εβδομάδα, Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι ο κίνδυνος ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία παραμένει υψηλός.

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό μίλησε με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Τρίτη και «τόνισε ότι οποιαδήποτε στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία θα είχε σοβαρές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένων συντονισμένων κυρώσεων».

Ο Καναδάς έχει επιβάλει τιμωρητικά μέτρα σε περισσότερα από 440 άτομα και οντότητες για την προσάρτηση της Κριμαίας.

Mε πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: Eleftherostypos.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *