Η εξόντωση του Γιαχία Σινουάρ είναι η μεγαλύτερη νίκη του Ισραήλ μέχρι στιγμής στον πόλεμο κατά της Χαμάς στη Γάζα.
Ο άνθρωπος που προκάλεσε τη μεγαλύτερη ήττα στην ιστορία του εβραϊκού κράτους δεν σκοτώθηκε σε κάποια προγραμματισμένη επιχείρηση ειδικών δυνάμεων, αλλά σε μια τυχαία συνάντηση του με τις ισραηλινές δυνάμεις στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Γάζας.
Μια φωτογραφία του που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο τον δείχνει ντυμένο με στολή μάχης, να κείται νεκρός στα ερείπια ενός κτιρίου που χτυπήθηκε από βλήμα άρματος.
«Σήμερα κάναμε σαφές για άλλη μια φορά τι συμβαίνει σε εκείνους που μας βλάπτουν. Σήμερα δείξαμε ξανά στον κόσμο τη νίκη του καλού έναντι του κακού. Αλλά ο πόλεμος, αγαπητοί μου, δεν έχει τελειώσει ακόμα. Είναι δύσκολος και μας κοστίζει ακριβά», είπε χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.
«Μεγάλες προκλήσεις βρίσκονται ακόμα μπροστά μας. Χρειαζόμαστε αντοχή, ενότητα, θάρρος και σταθερότητα. Μαζί θα πολεμήσουμε και με τη βοήθεια του Θεού – μαζί θα νικήσουμε», πρόσθεσε.
Ο Νετανιάχου και η συντριπτική πλειοψηφία των Ισραηλινών που υποστηρίζουν τον πόλεμο στη Γάζα χρειάζονταν μια νίκη.
Ο πρωθυπουργός έχει επαναλάβει πολλές φορές τους στόχους του πολέμου, την καταστροφή της Χαμάς ως στρατιωτική και πολιτική δύναμη και την επιστροφή των ομήρων.
Κανένας από αυτούς τους στόχους δεν έχει επιτευχθεί, παρά τον έναν χρόνο πολέμου που έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 42.000 Παλαιστινίων και έχει αφήσει μεγάλο μέρος της Γάζας σε ερείπια.
Οι υπόλοιποι όμηροι δεν είναι ελεύθεροι και η Χαμάς συνεχίζει να μάχεται, σκοτώνοντας Ισραηλινούς στρατιώτες.
Όπως γράφει το BBC, η εξόντωση του Σινουάρ ήταν η νίκη που ήθελε το Ισραήλ. Αλλά μέχρι ο Νετανιάχου να μπορεί να ισχυριστεί ότι οι υπόλοιποι στόχοι του πολέμου έχουν επιτευχθεί, ο πόλεμος, όπως λέει, θα συνεχιστεί.
Ποιος ήταν ο Γιαχία Σινουάρ
Ο Γιαχία Σινουάρ γεννήθηκε το 1962 σε καταυλισμό προσφύγων στη Χαν Γιουνίς, στη Λωρίδα της Γάζας. Ήταν πέντε ετών όταν ο έλεγχος της πέρασε στο Ισραήλ από την Αίγυπτο στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής το 1967.
Η οικογένειά του ήταν ανάμεσα στους περισσότερους από 700.000 Παλαιστίνιους που έφυγαν ή εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους από τις ισραηλινές δυνάμεις στον πόλεμο του 1948, στον οποίο το Ισραήλ κέρδισε την ανεξαρτησία του.
Η οικογένειά του προερχόταν από την πόλη που σήμερα είναι γνωστή ως Ασκελόν, η οποία βρίσκεται κοντά στα βόρεια σύνορα της Λωρίδας της Γάζας.
Στα 20 του, καταδικάστηκε από το Ισραήλ για τη δολοφονία τεσσάρων Παλαιστίνιων πληροφοριοδοτών.
Κατά τη διάρκεια των 22 ετών στη φυλακή, έμαθε εβραϊκά, μελέτησε τον εχθρό του και πίστευε ότι βρήκε πώς να τον πολεμήσει. Ο χρόνος του στη φυλακή σήμαινε επίσης ότι το Ισραήλ είχε τα οδοντικά του αρχεία και δείγμα του DNA του, πράγμα που τους επέτρεψε να αναγνωρίσουν σήμερα το σώμα του.
Ο Σινουάρ απελευθερώθηκε ως ένας από τους περισσότερους από 1.000 Παλαιστίνιους κρατούμενους που ανταλλάχθηκαν το 2011 με έναν μόνο Ισραηλινό στρατιώτη, τον Γκιλάντ Σαλίτ.
Στις 7 Οκτωβρίου πέρυσι, σε μια σχολαστικά σχεδιασμένη σειρά επιθέσεων, ο Σινουάρ και οι άντρες του προκάλεσαν την πιο σοβαρή ήττα του Ισραήλ και ένα συλλογικό τραύμα που εξακολουθεί να είναι βαθιά αισθητό, γι’ αυτό και θα συνεχίσει να καθορίζει τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Πηγή: Vradini.gr
Leave a comment