ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ, Η ΓΕΩΤΡΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΙΜΕΡΕΙΣ

Του  Κώστα  Βενιζέλου

Συστηματικά και μεθοδευμένα το καθεστώς Ερντογάν επιχειρεί να διαμορφώσει ένα κλίμα φόβου. Οι διαρροές προς τον τουρκικό Τύπο για την κατασκευή ναυτικής βάσης στην κατεχόμενη Κύπρο, οι κινήσεις στη θάλασσα με την αγορά νέου γεωτρύπανου και οι βόλτες του «Μπαρμπαρός» στην περιοχή δείχνουν ότι η Τουρκία θα τεντώνει συνεχώς το σχοινί.

 

 

Όλες οι κινήσεις της, σύμφωνα με αναλυτές, επιβεβαιώνουν σε μεγάλο βαθμό και το γεγονός ότι βρίσκεται σε αμηχανία. Πρωτίστως λόγω του γεγονότος ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί προχωρούν χωρίς να μπορεί να κάνει οτιδήποτε. Κι αυτό γιατί σε αυτούς δεν εμπλέκεται μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά κατά κύριο λόγο οι εταιρείες και οι χώρες που βρίσκονται πίσω τους.

Ξένες διπλωματικές πηγές εκτιμούν πως ενδεχομένως η Άγκυρα να αντιδράσει όταν θα υπάρχουν πλέον τα αποτελέσματα από τη γεώτρηση της αμερικανικής ExxonMobil. Πώς θα αντιδράσει κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αυτή τη στιγμή. Είναι, πάντως, σαφές πως οι Τούρκοι, έχοντας πολλά μέτωπα ανοικτά, προσπαθούν να κρατήσουν τους σχεδιασμούς τους στην περιοχή εν ζωή και με δυνατότητες προώθησης και υλοποίησης. Το κεφάλαιο της ενέργειας θεωρείται κομβικής σημασίας και γι’ αυτό και αναμένεται πως θα υπάρξει και τουρκική αντίδραση με πρώτο βήμα τη μετακίνηση του «Πορθητή» στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου, εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Ταυτόχρονα, διανύουμε εβδομάδα τριμερών συναντήσεων και συνεργασιών. Τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τριμερής σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Παλαιστίνης. Την ερχόμενη Τετάρτη (19 Δεκεμβρίου), στο ίδιο επίπεδο, θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία τριμερής με την Ιορδανία. Την Πέμπτη σε επίπεδο, πλέον, κορυφής θα φιλοξενηθεί στο Ισραήλ τριμερής Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ. Είναι προφανές πως το 2019 θα δρομολογηθούν νέες με την ad hoc συμμετοχή κι άλλων χωρών, όπως είναι οι ΗΠΑ (με Ισραήλ) και Γαλλία (με Αίγυπτο).

(Σημ: Το άρθρο εκφράζει προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις) 

Πηγή:Slpress.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *